Slik hjelper du dem som trenger det mest
Se for deg å ikke kunne mette det kjæreste du har. For å få det til å gå rundt ga alenemoren «ordentlig mat» som kjøtt og fisk til barna, mens hun selv hoppet over måltider eller kun spiste ris.
– Lite kan bety mye, sier Lill-Torunn Løwe, daglig leder ved Frelsesarmeens omsorgssenter i Drammen.
I mange år har omsorgssenteret huset historier om utenforskap og ufrivillige livssituasjoner, men også de gode samtalene, det viktige fellesskapet og ikke minst hjelp til dem som trenger det.
Lill-Torunn er blant dem som kjenner historiene aller best. Hun forteller om barnefamilier som kanskje akkurat klarer seg gjennom året, men som ikke tåler vekten av forventningene til høytiden.
– 2023 ble et nytt år med rekordmye hjelp til jul, sier Lill-Torunn.
Vi i Frelsesarmeen ønsker å bidra til å gi folk en verdig julefeiring. Både i form av god og næringsrik mat, men også varme, glede og kanskje gaver til barna.– Lill-Torunn Løwe, daglig leder ved Frelsesarmeens omsorgssenter i Drammen
Men det ser ikke stort lysere ut i 2024. (Gro satte inn denne som en overgang)
Over hele Norge vokser matkøene og behovet for økonomisk hjelp.
Hele 1 av 5 nordmenn svarer at de er bekymret for om de har råd til å feire jul i år, med alt den inneholder av julemat, julegaver og sosiale sammenkomster. Det viser en undersøkelse gjort av Opinion for Frelsesarmeen.
Lite kan bety mye for julemagien
Lill-Torunn har selv opplevd hvordan matkøene øker i takt med stadig flere historier og bekymringer inne på omsorgssenteret.
Et sterkt møte var med en alenemor. I en tid med økonomiske utfordringer måtte hun selv «ofre seg» for at barna skulle få mat, da det ikke var nok til alle.
– Vi i Frelsesarmeen ønsker å bidra til å gi folk en verdig julefeiring. Både i form av god og næringsrik mat, men også varme, glede og kanskje gaver til barna, sier hun.
Frelsesarmeen ønsker å være et bindeledd, både i juletider og gjennom hele året. Det er i stor grad midlene fra Julegryta som gjør det mulig.
I år er det 124. gangen Julegryta plasseres rundt om i landet.
– Vi vet at mange har det veldig tøft nå, men det er likevel rørende å se at mange gir for å hjelpe andre, sier Lill-Torunn.
Vi i Frelsesarmeen kaller oss medvandrere. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe.– Lill-Torunn Løwe, daglig leder ved Frelsesarmeens omsorgssenter i Drammen
For det er bidrag fra blant annet enkeltpersoner som gir håp og muligheter for dem som har det ekstra vanskelig. Og lite kan bety mye.
I tillegg til å gi penger ser Frelsesarmeen også hvordan frivillige og næringslivet stiller opp og strekker seg langt, blant annet ved å hjelpe til med matutlevering og å holde arrangementer for barn, for å skape glede og smil i jula.
Hjelp gjennom hele året
– Jeg har et ønske om at vi er mer enn en matpose, og det tror og håper jeg vi er, sier Lill-Torunn i Drammen.
Pengene som gis til Julegryta, bidrar til hjelp gjennom hele året. Det kan eksempelvis være prosjekter som gjør det mulig for barn og familier å ta del i organisert fritidsaktivitet eller tilbud som hjelper mennesker i kriser til å skape en bedre hverdag.
– Vi i Frelsesarmeen kaller oss medvandrere. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe, avslutter Lill-Torunn.
RELATERTE SAKER
-
– Jula blir tannløs uten påsken!
«Nå er det jul igjen, og jula varer helt til påske! Nei, det er ikke sant …», fortsetter barnesangen, uten å ha sjekket med Aksel Hennie.
-
Frelsesarmeens julehjelp er i gang: – 1 av 7 nordmenn gruer seg til jul
Nå setter Frelsesarmeen ut om lag 250 julegryter landet rundt for å kunne hjelpe folk som er og har vært i en alvorlig økonomisk krise i flere år. Halvparten av de som nå gruer seg til jul, peker på økonomi og forventningspress.
-
Hjertelag for folk og Trondheim by
Nidaros Ishockeyklubb har innledet et samarbeid med Frelsesarmeen i Trondheim, som kan bli til oppmuntring og idrettsglede for mange.