Solid avtrykk på Arendalsuka
Frelsesarmeen gjorde seg bemerket med arrangementer og tilstedeværelse ulike steder i byen. Ikke minst med lansering av Frelsesarmeens nye boligmelding «Å bo verdig».
Arendalsuka er en møteplass for alle som vil være med å lytte til, debattere og løse dagens og morgendagens samfunnsutfordringer.
Fem augustdager hvert år fyller rundt 1700 arrangementer og 200 stands Arendal sentrum.
– Hvis vi skal forbedre fremtiden må vi forstyrre samtiden sa en av grunnleggerne våre, og da er det viktig at vi lar stemmen vår bli hørt når samfunnsengasjerte samles, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg som mener det er veldig naturlig for Frelsesarmeen å være til stede på en slik arena.
Og Frelsesarmeens stemme har så absolutt vært tydelig til stede i sørlandsbyen denne uka.
Slo boligalarm
Størst forventning var knyttet til lanseringen av «Å bo verdig»; Frelsesarmeens nye boligmelding, og som var tema for flere av arrangementene fra ulike vinkler. Torsdag ble den offisielt overrakt til kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
Det hele skjedde da ministeren gjestet Frelsesarmeens stand og rapporten ble overrakt av konst. sosialsjef Wenche Walderhaug Midjord.
– Frelsesarmeen gjør et utrolig viktig arbeid for noen av dem som er mest sårbare i det norske samfunnet og trenger en hånd og holde i og hjelpe med grunnleggende ting i livet, sa statsråden.
– En av de mest grunnleggende tingene er å ha en trygg og god plass å bo. Dessverre er det ikke slik at alle har det. Den jobben som Frelsesarmeen gjør i hverdagen, men også som de nå gjør, med å dokumentere historiene og opplevelsene som en både har sett og har hørt, er viktige for arbeidet som regjeringen skal gjøre.
Rapporten ble blant annet omtalt i en hovedsak i Vårt Land, som skrev på lederplass:
Frelsesarmeen fortener honnør for den viktige rapporten og forslag til forbetring. Vi kan ikkje godta at familiar og andre sårbare grupper skal leve i så uverdige kår som Frelsesarmeen har avdekt.– Vårt Land på lederplass 16. august 2023
Frelsesarmeen deltok i flere debatter og samtaler, og var selv vertskap for arrangementene
- «Matkøene - har arbeidslinja blitt ei fattigdomslinje? (i samarbeid med FAFO, med blant annet Nav-direktøren i panelet sammen med flere fra Frelsesarmeen)
- «Tvangsarbeid i Norge – hva gjør kommunene?» (i samarbeid med Den norske Kirke og Norges Kristne Råd)
- «Lunsjprat om fremtidens arbeidsinkludering», (med blant annet statssekretær Tomas Norvoll og direktør for arbeid og inkludering i NHO Service og Handel Kenneth Stien)
- På vei mot bærekraftige tekstiler og produsentansvar: Kan et rollebytte gi nye perspektiver? (i samarbeid med Virke, NHO S&H, Samfunnsbedriftene, Avfall Norge, Framtiden i våre hender og Naturvernforbundet)
- Lange matkøer hos trossamfunnene (i samarbeid med Den norske kirke og FAFO)
- Boligsosialt arbeid: Vi ser mennesker som bor uverdig - hva er løsningene?
- «Med håp i bagasjen» - hvordan skape endring i fastlåste situasjoner
- Hva skjer når aksepten for rusmidler øker? (i samarbeid med Rusfeltets hovedorgan, Tyrilistiftelsen, Kirkens bymisjon)
- Når blir en bolig et hjem? Klikk her for å se opptak av arrangementet.
- Matglede på barnevernsinstitusjoner, i samarbeid med Unge kokker.
- Mat og mingling med mening i bankhagen: Frivillige og ideelle organisasjoner i morgendagens samfunn. (i samarbeid med KNIF, Frivillighet Norge, Haraldsplass Diakonale Stiftelse, Sparebanken Sør, VID)
- Er frivillige organisasjoner garantister for en fungerende velferdsstat? (i samarbeid med KNIF, Frivillighet Norge og Sparebanken Sør)
Åpne dører lokalt
Frelsesarmeens kirke og nærmiljøsenter, Arendal korps, ligger sentralt til bare få minutters gange fra de mest aktive områdene i byen. Uken igjennom var det åpen kafé, og mange la turen innom; både for en pause fra vrimmelen, en arbeidsøkt eller en god samtale rundt småbordene.
Maten var laget av kokkene Espen A. Wasenius i Norske Kokkers Landsforening og Anette Myrhagen fra De Norske Kokkelandslagene Community Catering. Les mer her.
Kirkesalen ble også brukt som leid arena for seminarer av andre aktører, som Fundraising Norge og Norges Kristne Råd.
Gatenær armé
Standen på torget hadde fått en svært synlig plassering i år, og utformingen bygget også opp under den nye boligmeldingen. Der fikk både lokale Frelsesarmé-folk og tilreisende fra ulike deler av virksomheten en god prat med mange som vrimlet i gatene.
O´hoi i havna
Frelsesarmeens Colin Archer-skøyte «Cathrine Booth II» hadde også fått en prominent plassering i Pollen, og ble en kontaktskaper med svært mange. Båten er en del av ettervernstilbudet «Frisk seilas», og hadde for anledningen reist ned fra sitt faste tilholdssted ved Moss.
I samarbeid med Unge kokker serverte de en av dagene over 20 kilo nydampede blåskjell til forbipasserende.
Kirkene på tvers
Frelsesarmeen var også representert, blant annet med Arendal hornorkester, i en felleskristen gudstjeneste i den ærverdige Trefoldighetskirken på torget.
Frelsesarmeens lokaler var også arena for en uformell mingling og matfellesskap for alle medarbeidere hos de ulike kristne aktørene, der var også barne- og familieminister Kjersti Toppe som også har ansvar for livssynsområdet.
RELATERTE SAKER
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.
-
Ønsketreet oppfyller 50 % flere drømmer i år
I fjor satte Oslo City ut et stort juletre pyntet med ønsker fra barn hos Frelsesarmeen på Grønland. Det kom inn 100 gaver. Denne høytiden har antallet økt med 50. Minst. Og foreldre gråter av glede.