
Sykler 3000 km for et rusfritt liv
Tidligere rusavhengige sykler for å sette fokus på viktigheten av et godt ettervern.
Mandag 7. juni starter reisen fra Nordkapp til Lindesnes.
– Vi sykler Norge på langs for å markere at landet vårt sårt trenger et bedre aktivitetstilbud for mennesker med rusproblemer, forteller Svein Olav (56). Nå aksjonerer han og flere andre med rusbakgrunn sammen som en del av Frelsesarmeens sykkelklubb Pedalkraft – mer enn bare sykling.
Svein Olav (56) fra Lillehammer og flere andre tidligere rusmisbrukere har sett seg lei av Norges manglende tilbud til de som kommer ut av rusbehandling. Dette har flere av deltakerne selv kjent på kroppen og savnet i sitt eget liv.
Dette handler om å gi mennesker som trenger det et nettverk og å hjelpe dem å finne veien tilbake til et rusfritt liv. Vi ser hvor mye dette betyr for den enkelte. Vi kan vise til gode resultater og rusfrie liv gjennom alle disse tiltakene.– Frode Woldsund, regionleder i Frelsesarmeens rusomsorg
Nå aksjonerer de sammen i Frelsesarmeens Pedalkraftgruppe – og sykler Norge på langs for å markere hovedproblemet i Norge: Ettervern er per i dag ikke en lovpålagt tjeneste, og kommuner nedprioriterer denne type tiltak når de statlige midlene til rustiltak skal fordeles.
– Jeg sykler for å si til våre politikere at nå må de våkne, det er mange menneskeskjebner der ute som sårt trenger et bedre tilbud. De må høre på oss som vet, som har levd gjennom dette. Vi etterlyser at kommunene må få øremerkede midler til ettervern for å kunne sikre gode aktivitets- arbeids- og utdanningstilbud. Vi starter i Nordkapp i Finnmark den 7. juni, og ankommer Lindesnes i Agder den 4. juli. Når man mestrer en slik tur, så er det ingenting som er uoppnåelig lenger, forteller Svein Olav (56).
Du kan følge syklistene fra dag til dag på Pedalkraft sin Facebook-side og på deres Instagram-konto
Det er ikke første gang Svein Olav sykler for å rette fokus på ettervern. Tidligere har han syklet Trondheim–Lillehammer.


RELATERTE SAKER
-
Hver femte nordmann sliter med økonomien
Frelsesarmeen opplever det som alvorlig at mange ikke har kommet ut av sine økonomiske problemer. Én av fem nordmenn sliter med å få endene til å møtes, men siste fattigdomsbarometer peker likevel i mer positiv retning enn på samme tid i fjor.
-
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer
Frelsesarmeen måler konsekvenser av endringer i folks økonomi.
-
– Forbrukere har like stor rett til å vite hva som er i vinflaska som i saftflaska
Helsedirektoratet har lagt fram forslag til merking av alkohol. – Dette har vi ventet på, sier Inger Lise Hansen i Actis. Men generalsekretæren ønsker å ta det enda et steg videre.