Takk for at du hjelper oss å gi flere familier nok mat
Ingen foreldre skulle behøve å sende barna på skolen uten mat, men det skjer. Med din hjelp utgjør vi en forskjell sammen.
Etter en lang pandemi er vi sultne på mye: smil, nærkontakt, venner og familie. Det siste året har vært tungt for de fleste av oss, men noen av dem som har det aller tyngst, er de som ikke lenger har råd til det aller nødvendigste. I Frelsesarmeen møter vi mange mennesker, spesielt barnefamilier, som strever med å sette nok mat på bordet. Takk for at du hjelper oss å hjelpe!
I 2019 var det 115 000 barn som levde i husholdninger med vedvarende lavinntekt i Norge. De har ikke fått det bedre, og mye tyder på at det er blitt flere av dem. Over halvparten av stedene våre melder om en økende pågang som følge av koronapandemien. Barnefamilier er blant gruppene med størst økning. Mat er det fremste behovet, men mange som kommer til oss søker også fellesskap.
Vi er i samme storm, men ikke i samme båt. Mens noen flyter på trygge jobber og nettverk, går andre under i stormen – uten en livbøye eller en plan B.– Irene, Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo
Historiene er de samme fra små og store steder rundt om i hele landet.
Ønsker ikke å være til bry
Mennesker ønsker ikke å være til bry for familie, omgangskrets eller storsamfunn. Det er belastende. Det føles skambelagt. Besøkende forteller det er tabu å be om hjelp. De kontakter derfor Frelsesarmeen ofte som «siste mulighet».
Fra våre tiltak rundt om i hele landet hører vi om folk som gjør alt for å klare seg selv. De selger eiendeler, tyr til kredittkort, panter flasker og bor i telt. De har ikke råd til mat, klær, husleie og andre nødvendigheter. Det gjør inntrykk å høre de mange sterke historiene om familier som tidligere har klart seg selv, men som nå må søke hjelp. Familier som trenger deg og meg for å kjøpe mat, betale strømregningen eller gjennomføre en enkel bursdagsfeiring for sønn eller datter.
En krympende toroms
En enslig firebarnsmor bor i en toroms i Oslo. De fire barna deler soverommet. Mor sover i stua. De har ikke mye, men de klarer seg. Det har de alltid gjort. Det viktigste er at de har hverandre.
Mor er en ny besøkende hos Frelsesarmeen. Hun er en positiv dame som liker, og er vant til å klare seg selv. Da pandemien kom, og fire barn skulle ha hjemmeskole, ble lommeboka tom. Hun ble nødt til å svelge stoltheten og stille seg i kø for å få hjelp.
I dag får mor levert mat på døra av Frelsesarmeen. «Koronaoppløfterne», som de kaller seg, er anonyme. De parkerer bilen med logo et stykke unna og har ikke på seg uniform eller profiltøy. Maten de har med er lagt i hvite poser. Alt for å skåne mor og barn.
Vil fortsatt trenge hjelp
Selv om Norge åpner gradvis, ser Frelsesarmeen enorme ringvirkninger av pandemien, også for mor. Det vil ta tid før hun, og mange andre, kommer ovenpå og igjen kan klare seg selv. Mange vil trenge hjelp enda i lang tid fremover.
Du er en av våre viktigste støttespillere. Takk for at du bidrar slik at flere familier får hjelp til det aller nødvendigste!
Mange har havnet utenfor det siste året.
Sammen hjelper vi.
RELATERTE SAKER
-
Sykler 3000 km for et rusfritt liv
Tidligere rusavhengige sykler for å sette fokus på viktigheten av et godt ettervern.
-
Skummende rent alternativ
På Såpa får mennesker en ny sjanse. Her vasker de ikke bare biler – bransjen blir også renere.
-
Kjærlighet og vaskebøtter
– Det å stå på en plattform og tale, er ikke noe for meg, men jeg har hatt min egen plattform gjennom hele yrkeslivet likevel, sier major Åse Nystuen. Hun valgte skurebøttas evangelium som sin vei.