Foto: Smilende, blond kvinne i 30-årene holder opp et diplom i ramme, der det står Stockmanns hammer og hennes navn. I den andre hånden holder hun en liten gullhammer som står på et stativ i tre.
VAKTSOM: Daglig leder ved Migrasjonssenteret på Majorstua, Aleksandra Czech-Havnerås, ble i 2018 kontaktet av 30 polske arbeidere allerede den første uken på jobb for Frelsesarmeen. I løpet av en måned hadde tallet passert hundre. – Jeg ble kontaktet av så mange som hadde opplevd lønnstyveri eller grov utnyttelse. Og de firmaene var ikke redde for noen ting, så jeg tenkte da må vi begynne å varsle, varsle og varsle, sier den ferske mottakeren av prisen Stockmanns hammer 2023.

Varslingspris til leder av Migrasjonssenteret

Frelsesarmeens Aleksandra Czech-Havnerås har fått prisen Stockmanns hammer for sitt utrettelige arbeid som talsperson for utenlandske borgere utsatt for arbeidslivskriminalitet i Norge. Men det har kostet. Hun har byttet mobilnummer to ganger.

Tekst: Gro Matland Nevstad • Foto: Frank Holtschlag
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Når det gjelder tap av penger, så blir folk sinte.
– Aleksandra Czech-Havnerås, daglig leder ved Migrasjonssenteret
Foto: Kvinne i blå T-skjorte med Frelsesarmeens logo på brystet. Hun står utenfor en gammel bygård i betong med skilt både til Fretex og Frelsesarmeen.
MIDT PÅ MAJORSTUA: Migrasjonssenteret i Kirkeveien 62 er Frelsesarmeens lavterskel-kontaktsenter i Oslo for utenlandske tilreisende med begrensede sosiale rettigheter. Her, hvor det gis nødhjelp, og bistand til helse- og utnyttelsesutfordringer, har Aleksandra Czech-Havnerås jobbet de siste seks årene. Foto: Mette Randem
Foto: Portrett av en kvinne i 30-årene med langt, blondt hår. Hun står inn mot en hvit vegg og har på seg en blå T-skjorte med røde logo fra Frelsesarmeen.
RASER MOT SYSTEMET: – Jeg er sint hele tiden, og jeg tenker at så lenge jeg er sint så kan jeg jobbe med dette. Begynner jeg å ikke bry meg lenger, og ikke er sint, da må jeg bytte jobb. Fordi det går ikke an uten. Noen må være sint her, sier Aleksandra Czech-Havnerås. Foto: Mette Randem
Uten Aleksandra ville arbeidslivet i Oslo-området vært langt mørkere.
– Harald Hansen og Jonas Bals, jurymedlemmer
Foto: To menn holder en tale. I bakgrunnen står det et diplom, sleve prisen Stockmanna hammer og en bukett med blomster.
Foto: Mann i blå skjorte deler ut pris til kvinne i blomstrete kjole.
PRISUTDELERE: Jonas Bals (t.v.), rådgiver i LO, og Harald Hansen, daglig leder for Byggmesterforbundet, var de to jurymedlemmene som holdt tale under prisutdelingen av Stockmanns hammer til Aleksandra Czech-Havnerås. Harald var den som overrakte selve prisen (bildet til høyre).
Foto: Kvinne og mann i 30-årene står i henholdsvis mørk T-skjorte og lys skjorte med logoen til Frelsesarmeen på. Hun har langt hår, han er glattbarbert.
RADARPAR: Aleksandra Czech-Havnerås og Eivind Havnerås er sammen flere timer i døgnet enn de fleste andre ektepar. Aleksandra ble selv utsatt for arbeidsutnyttelse og arbeidslivskriminalitet som utenlandsk student sommeren 2011. Da hun flyttet tilbake til Norge i 2018, skjønte hun veldig fort at dette er helt vanlig praksis her. Foto: Mette Randem
Du skal liksom jobbe hardt, prestere gjennom jobben og så skal du få et bedre liv. Men foreldrene mine jobbet så hardt, og det ble ikke et bedre liv.
– Aleksandra Czech-Havnerås, daglig leder ved Migrasjonssenteret
Foto: Kvinne i 30-årene i blomstrente kjole snakker. Gestikulerer med hendene. I bakgrunnen er det et fargerikt, vevd teppe med motiv fra kvartalene rundt Oslo domkirke.
HELT SPESIELL DATO: Den 22. mai for to år siden døde Aleksandras pappa, så da hun mottok prisen var han hele tiden i tankene hennes. – Jeg skulle så gjerne vært hjemme hos mamma i Polen, men på grunn av denne fine prisen måtte jeg selvsagt være her i Norge. Men det at jeg vokste opp med Solidarnosc, og i en liten bygd der familien min var veldig engasjert, har hatt står påvirkning på at jeg selv er sånn nå, sier Aleksandra Czech-Havnerås.
Aleksandra har, så lenge hun har jobbet her på Migrasjonssenteret og årene før i England, virkelig stått på for å få satt disse målgruppene på kartet.
– Eivind Havnerås, rådgiver ved Migrasjonssenteret
Foto: Nærbilde av kvinne som sitter i en sal og ser spent framover. Hun er i 30-årene.
Foto: Nærbilde av et bord med hvit duk på. Der står diplomet i en ramme og prisen og blomsterbuketten ligger klar.
FIN GEST: En ting som rørte Aleksandra Czech-Havnerås veldig under prisutdelingen, var at alle i salen reiste seg og klappet etter talen hun holdt. – Det rørte meg veldig og var veldig fint å oppleve, sier hun.
Alle som jobber her har utrolig store hjerter, og vil gjøre alt for de menneskene de kommer i kontakt med.
– Eivind Havnerås, rådgiver ved Migrasjonssenteret
Foto: Den samme kvinnen i mørk T-skjorte og mannen i lys skjorte står sammen, men denne gangen utenfor Frelsesarmeens bygg i Kirkegata i Oslo.
SYSTEMATISK JOBBING: – Vi har oppdatert og innført et tydelig reglement for reglene her på huset, og sanksjoner for brudd på reglene. Nylig innførte vi en skikkelig beredskapsplan og vi samarbeider på tvers av tiltakene, som Slumstasjonen, Fyrlyset og alt slik, sier Eivind Havnerås. – Vi spiller hverandre gode, sier kona Aleksandra Czech-Havnerås. Foto: Mette Randem
Foto: Nærbilde av mann i 60-årene uten hår på hodet. Han ser alvorlig i kamera.
Forfatter og tidligere gravejournalist i Aftenposten, Einar Haakaas, sier han er imponert over medmenneskeligheten til Aleksandra Czech-Havnerås. Foto: Paal Audestad
Foto: Ung kvinne sitter ned på huk ved et bord i et stort rom. Smiler og snakker til en mann. Det er flere rundt om i rommet, men en ser ingen andre ansikter.
MENN SØKER HJELP: Aleksandra kan fortelle at det finnes et stort antall arbeidsinnvandrere i Norge som ikke er folkeregistrerte, selv om de bor her over lang tid – det kan være snakk om 10-15 år. Av de som benytter Migrasjonssenterets tilbud er flertallet i denne sistnevnte kategorien. Rundt 80 prosent av de besøkende er menn. Foto: Mette Randem
Foto: "Lagbilde" av sju mennesker oppstilt på en rekke. Fire menn og tre kvinner. Hun i midten holder opp diplomet.
GODT LAG: Fra venstre Jonas Bals, Harald Hansen, Tellef Hansen, prisvinner Aleksandra Czech-Havnerås, juryleder Hilde Bergh, Egil Mongstad og Katarina Øi Heidem.
Foto: Av kvinne i kjole som bruker den bittelille hammeren hun har fått tildelt til å slå på den hvite duken på bordet ved henne.
SLÅR I BORDET: Aleksandra takket Frelsesarmeen, og sine gode ledere i organisasjonen, for at hun fikk muligheten til å bruke stemmen sin for å være en stemme for de stemmeløse. – Dette er noe som Frelsesarmeen alltid har oppmuntrer meg til å gjøre. Etter å ha hørt på så mange forferdelige historier så kjente jeg også på ansvaret for å gjøre noe. Mange ganger sitter jeg med en klump i halsen og vil gråte av disse historiene, men det kan jeg ikke gjøre fordi det er ikke de trenger fra meg. De trenger en som er sterk og som kan hjelpe, sier Aleksandra Czech-Havnerås.