Bergebåten
Frelsesarmeens redningsskøyte berget nær 100 mann fra drukningsdøden. Nå skal en ny skøyte redde enda flere.
– For hundre år siden var Frelsesarmeen ute på havet og reddet liv. Vi vil være med og ta opp arven og få mennesker på rett kjøl igjen, sier Frode Woldsund, regionleder i Frelsesarmeens rusomsorg.
Han står på kaia i Moss, omgitt av prominente gjester. Foran dem vugger en 36 fot Colin Archer i bølgene. Nettopp døpt «Catherine Booth II». Skøyta er oppkalt etter Frelsesarmeens redningsskøyte som gjorde kysten tryggere nordpå ved begynnelsen av 1900-tallet.
Denne gangen er det mennesker med rusutfordringer, eller med bakgrunn fra psykiatri, som skal få nye sjanser og gode opplevelser. En dag i uka får de fellesskap og lærer seg seilefaget.
– Vi ser at vi har truffet en nerve hos veldig mange av våre brukere. Tiltaket Frisk Seilas har vært populært fra dag én, og folk står i kø for å få være med. Når vi hører at deltakerne gleder seg i ukevis før de skal ut på turene, synes jeg det er verdt det, sier prosjektleder Knut Erlend Hjorth-Johansen.
Etter to års drift er det fortsatt rift om å få plass på en av RS 21-seilbåtene. Lederne ønsket å utvide tilbudet, drømmen om Colin Archer har de hatt lenge. Men så var det finansene. Redningen kom med finansmannen Trygve Hegnar, som sponset 300.000 kroner.
– Jeg er båtgæren, og da Frode Woldsund spurte meg om støtte, syntes jeg det var et glimrende forslag. Helt strålende, sier Trygve Hegnar.
I seks år satt han i styret for Frelsesarmeens rusomsorg.
– Jeg lyttet og lærte mye i disse årene. Hvis jeg skal gi noe til noen, står Frelsesarmeen øverst på min liste. Når de sier at prosjektet hjelper folk videre, tror jeg på det. Hele sommeren glaner jeg selv ut på sjøen, da slapper jeg av. Så det er lett å forstå at folk trenger et godt miljø som sjøen, og at de har det godt om bord.
Frode Woldsund er takknemlig:
– Det hadde vært vanskelig å realisere et sånt prosjekt uten gavemidler. Mange vil ha glede av denne båten i mange år framover. Også Helsedirektoratet gir støtte til prosjekt Frisk Seilas.
Ny retning i livet
– Det vi ser, er at folk ikke bare får en opplevelse for dagen, noe som ville vært nok for oss, men det påvirker livet deres, sier Knut Erlend Hjorth-Johansen.
De ser at båtlivet får positive konsekvenser i hverdagen.
– Folk kommer seg opp om morgenen. De får en retning på livet og en retning på uka. Nå gjelder det å holde seg rusfri fram til fredagen, for da skal de til Moss og seile. Frisk Seilas er en kjempefin plattform for utvikling. Vi har en god lagånd om bord.
Han er primus motor bak prosjektet. Ideen kom etter et første forsøk med egen seilsportlinje på Frelsesarmeens folkehøyskole på Jeløy. «Hva med å realisere seiling for folk i rusomsorgen?» spurte Knut Erlend og fikk grønt lys. Etter to år utvides tilbudet i Frelsesarmeens rusomsorg: Skaperverket i Tønsberg har startet opp med Frisk Seilas lokalt, mens Stedet Sandvika har inngått samarbeid med Blommenholm seilforening om eierskap av båter.
Et mirakel
Seilet blafrer på Catherine Booth II der hun tar en paraderunde i havnebassenget. Gjestene på kaia har lyttet til erfaringer fra Frisk Seilas, de har fått et historisk tilbakeblikk på Frelsesarmeens redningstjeneste, mens kommandør Knud David Welander har innvidd skuta. Nå manøvrerer erfarne deltakere doningen mot brygga. Inne i sin tredje sesong har de full kontroll.
– Catherine Booth II er et mirakel. En utrolig vakker skute. Båten er genialt konstruert og krysser mye bedre enn forventet, gliser seilertrener Jan Steven Johannesen fra dekket, han har overoppsynet med mannskapet sitt.
Selv om designet er gammelt, er denne utgaven relativt ny, ferdigstilt i 1992. Men båten representerer en lang tradisjon. Colin Archer-skøyter reddet i årtier mannskap langt til havs. Nå er det livskvalitet som gjelder.
«Jeg har gledet meg så fælt at jeg ikke klarte å sove i natt», sa Annika som fikk være med og pusse båten i pinsen.
Sammen med folk fra Stedet Sagene og Stedet Sandvika malte, primet og forsynte hun skuta med et tykt lag med bunnstoff. Nå sitter hun ute i Mossesundet. Deltakerne vil vise fram mer av Frisk Seilas og manøvrerer to hvite regattabåter mellom brygger og bøyer.
– Folk sier at de får så mye ut av Frisk Seilas, så de ønsket å gi noe tilbake. De har alt fått et eierforhold til Catherine Booth II. Nå i høst åpner vi for nye seilere. Vi vet at folk står i kø for å være med, sier Jan Steven Johannesen.
Målet er at skøyta skal være ute to og tre dager i uka. Hver dag skal alltid noen av Frisk Seilas’ båter være på vannet. Også andre grener av Frelsesarmeen er velkommen om bord. Tanken er at barnefamilier og deltakere på familieleirer kan bli med på seilas.
– Vi ønsker mest mulig bruk av båten. Her har folk mer plass og mulighet til å være sammen i et annet tempo. Vi ser at folk vokser på dette, sier regionleder Frode Woldsund.
Reddet fra drukningsdøden
Navnevalget er ikke tilfeldig. I over 30 år, fra 1900 til 1931, hadde Frelsesarmeen egen redningsskøyte, RS 37 «Catherine Booth», oppkalt etter en av Frelsesarmeens grunnleggere. Skøyta gikk i tjeneste langs kysten i Lofoten og Vest-Finnmark, og reddet nær hundre mennesker fra en sikker død. Skuta var ute uansett vær, redningsmannskapet var tøffe karer. Når det stormet som verst, bandt de rormannen til masta så han ikke skulle falle over bord. De hadde også et annet formål. I havnene holdt de møter, folk skulle få høre om Jesus.
– Jeg har gledet meg så fælt at jeg ikke klarte å sove i natt.– Annika, deltager på Frisk Seilas
Det var kommandør Hannah Ouchterloney som fikk Frelsesarmeens øvrige ledelse med på prosjektet. Colin Archer i Larvik bygget båten, av Svolvær-typen, og kostet den gang 11 000 kroner. Statistikken viser at «Catherine Booth» slepte i land 1767 båter med 4798 mann, 99 ble reddet fra døden. Båten havarerte i 1930. Den ble raskt reparert, men driften ble for dyr, og Frelsesarmeen overførte skøyta til Redningsselskapet. Der gikk den i åtte år før den ble solgt til Madeira, hvor den trolig ble hugget opp på 1950-tallet.
Denne utgaven skal få gå lenge. Omgitt av velvilje har Catherine Booth II fått gratis båtplass av Moss havn, og deltakerne kan fritt bruke det store lokalet til Kanalen Brygge AS. I dag får seilerne en uventet presang: Livstidsmedlemsskap i Redningsselskapet. Det liker seilerne.
– Denne båten er veldig enkel og funksjonell. For en som har seilt før, er den lett å forstå. Å sove her var rene luksusen, smiler Espen.
Sammen med fire av gutta har han overnattet i kahytten. Snart bunkrer de opp og drar på langfart. Deltakerne er nå så gode at planen er å melde seg på regattaer. Neste år dukker de kanskje opp på Trebåtfestivalen i Risør. Skøyta skal vises fram. ▪
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Høyt og lavt i ferien
På vei innover i Nordmarka finnes det en plass der både barn og voksne kan boltre seg oppi tretoppene. Turen til klatreparken, i regi av Frelsesarmeens Home-Start-tilbud, ble bokstavelig talt en opptur!
-
Tester tålegrensen – i fellesskap
På Frelsesarmeens camp på Jeløy tester deltakerne egne grenser og bygger vennskap. For noen er det som å komme hjem.
-
Frelsesarmeens innspill til partienes valgprogrammer
– Takk for den gode jobben dere gjør, sa Jonas Gahr Støre da Frelsesarmeen overleverte rapporten «Der skoen trykker» til Arbeiderpartiet under Arendalsuka.