Rsz jens bjørnebo skrivemaskin 6 beh

Bjørneboes påske

I år er det 100 år siden forfatteren Jens Bjørneboe ble født. Det er en god anledning til å publisere denne artikkelen fra fjorårets påskenummer.

• Foto: Kristianne Marøy / Tekst: Kenneth Juel Stavik / Hentet fra Krigsropets påskenummer 2019
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Diktet "Påske" av Jens Bjørneboe
"Cimabue" av Jens Bjørneboe
Therese Bjørneboe ser rett i kameraet med hun holder kåpen sin tett lukket.
Når vi ser et ur, vet vi at en urmaker har vært på ferde. Hverken veggur eller lommeur, ikke engang små armbåndsur lager seg selv. Allikevel godtar man uten videre at alt dette som man stiller urene efter; sol, stjerner, årstider, himmel og jord, det har laget seg selv. Der ligger en ufattelig fordummelse, en dumhet uten like til grunn for den almene ateisme i tiden.
– Jens Bjørneboe i «Tale til årets russ», fra «Norge, mitt Norge» (1968)
Han brukte hele det bibelske billedmateriale, både poetisk og som uttrykk for erkjennelse. Jeg vil ikke kalle ham en utpreget religiøs forfatter. Derimot er viljen til å være det sterkt til stede i bøkene. [...] Tross hans berømte utfall mot religiøst hykleri, mot maktmisbruk i religionens navn, mot tordenguden fra Sinai og stentavlers bud – til ham nyttet det ikke å komme med ateisme av den kvikke sorten.
– Sven Kærup Bjørneboe, «Onkel Jens» (2001)
Jens Bjørneboe sitter ved sin skrivemaskin. Han holder en sigarett i hånden.
Jens Bjørneboe i tanker ved sin skrivemaskin / Scanpix
Det er altså ikke i håp om å befri meg fra kristendommen eller rettere sagt fra evangeliene, at jeg har skrevet denne boken, men i håp om å bevare noe av mitt forhold til nazareeren selv.
– Jens Bjørneboe i forordmanuskriptet til den uutgitte boken «Fader vår, streiftog i den underslåtte kirkehistorie

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent