Drømmedagen
Behovet for gode ferieopplevelser har vel knapt nok vært større enn i år, sommeren etter koronavåren. 55 barn og voksne reiste til Hunderfossen med Frelsesarmeen, og fikk en dag med skyfri himmel.
– Vi må holde oss fast her, sier Marcus.
Han sitter forventningsfull i en gul, rund båt og venter på å sette utfor raftingløypa i Hunderfossen Eventyrpark. Han har fått med seg Vilde på seks år ombord, sammen med bestemoren hennes Britt og ikke minst major Anne-Beth Fagermo, leder for Frelsesarmeen i Kongsvinger. Båten begynner å gli nedover vannet og får stadig større fart. Barna ler hjertelig når de dunker borti kanten så vannspruten står. Stemningen blir ikke mindre når passasjerene blir stående midt i skuddlinja for figurene som står langs løypa og «spytter» på båtene.
– Jeg fikk vannsprut i øret! ler Vilde.
– ÅÅÅ! skriker Anne-Beth, men besinner seg fort og forklarer:
– Det så ut som om vi skulle stupe ut forbi kanten her!
Kommentaren utløser enda mer latter. Båten får en mer bedagelig fart på langsiden av banen, men alle vet at det store fossefallet nærmer seg. Vannet spruter over de hylende og leende passasjerene når båten passerer i utkanten av fossen.
– Eg e pissevåte på beinå. Det surkler nedi skoa, kommer det på klingende haugesunddialekt fra korps- lederen som lattermild går ut av båten ved endestasjonen. De to barna er allerede på vei til neste aktivitet.
– For en fin gjeng, sier Anne-Beth.
Veldig velkomne
Hvert år pleier Frelsesarmeen sentralt å arrangere fire uker med ferietilbud for barnefamilier som Frelsesarmeen lokalt kjenner gjennom arbeidet sitt. Da dette fellestilbudet i år måtte avlyses på grunn av korona-pandemien, trådte lokale Armé-krefter til – med tilbud om et bredt spekter av dagsturer, overnattinger og aktiviteter lokalt over hele landet. De etterlengtede ferieopplevelsene er støttet og muliggjort av midler fra Gjensidige-stiftelsen, Bufdir, Mester Grønn og en betydelig andel fra Frelsesarmeen selv. Mer enn fire ganger så mange som vanlig har dermed fått gode ferieminner, landet rundt. Turen til Hunderfossen Eventyrpark, som Frelsesarmeen på Kongsvinger denne dagen arrangerer med støtte fra Gjensidige-stiftelsen, er dermed ett av mange fine eksempler på hvor mye det betyr for både barn og foreldre å få muligheten til å dele slike gode sommeropplevelser sammen. De fleste av de 55 deltakerne er tilknyttet Sammen barn og voksne, et populært, utadvendt og inkluderende tilbud som Frelsesarmeen driver på Kongsvinger.
Været er strålende. Familiene har spredt seg utover i parken. Alle har fått med seg en kupong på et gratis måltid, samt is og brus. Anne-Beth slår seg ned ved bordet til Noella Ndayizeye og de to barna hennes Per (13) og Petrine (12).
– Jeg var på jakt etter et sted der jeg kunne få sosialt samvær. Så kom jeg i kontakt med Frelsesarmeen, og fant ut at dette var et kjempeherlig sted å være. Vi føler oss så velkomne! Det er ett eller annet med henne, hun gir meg positiv energi, sier Noella og ser på Anne-Beth.
Det er fantastisk å ha fått en plass der man får omsorg og noen som bryr seg.– Monika,mamma som går på Sammen barn og voksne
Trives i ungdomsklubben
Per (13) og Petrine (12) er aktive på Frelsesarmeens ungdomsklubb, som startet opp for et år siden.
– Det er gøy der, vi spiser, ser på film og spiller spill, sier Per, og Petrine legger til at de noen ganger er på kino og bowling.
Det er disse ungdommene man kan takke for at det ble ungdomsklubb på Frelsesarmeen på Kongsvinger.
– De kom på Sammen barn og voksne og var så utrolig flinke og hjelpsomme. Jeg lovte dem at de skulle få ungdomsklubb en gang i måneden. Det ble flere og flere deltakere, og nå har vi fått en barne- og ungdomsarbeider som gjør det mulig å ha ungdomsklubb hver uke, sier Anne-Beth fornøyd.
Gjennom månedene hvor aktivitetene på Frelsesarmeen har vært stengt på grunn av pandemien, har det vært viktig for Anne-Beth å beholde kontakten med alle som vanligvis går på tilbudene. I den første, akutte koronaperioden, da også skolene var stengt, bevilget Gjensidige-stiftelsen midler som gjorde det mulig for Frelsesarmeen å gi familiene nyttige gaver og materiell til aktivitet og oppmuntring i disse månedene da alle måtte være hjemme og dagene lett ble lange. Gaven inkluderte også totalt 18 hengekøyer. Nå planlegger ungdomsklubben overnattingstur i skogen. Alle ser fram til at Frelsesarmeen åpner igjen i september.
– Jeg har besøkt alle familiene tre ganger i denne perioden. Jeg tror det er viktig at folk får føle at det ikke bare er når de kommer til oss at vi har kontakt, men at vi også kan komme hjem til dem når livet er komplisert. Det viktigste var å si hei, vi blir utrolig glad i dem, sier Anne-Beth.
– Det gjør et veldig inntrykk at noen kommer slik på døra, det er så hyggelig, sier Noella.
Per og Petrine har aldri vært i Hunderfossen familiepark før, og er veldig fornøyd med dagen så langt. Isen er fortært. Nå fortsette ferden videre til alle opplevelsene som venter innover i parken.
Avtrykk i byen
Anne-Beth forteller at intensjonen med Frelsesarmeens arbeid på Kongsvinger er å skape et inkluderende miljø.
– Det sies jo at «man må bo i Kongsvinger i to generasjoner for å bli skikkelig inkludert i byen». Vi ville ha et sted der man kunne føle seg hjemme med én gang. Derfor har vi startet Sammen barn og voksne, Sammen ungdom og Sammen voksne, sier Anne-Beth.
Sammen barn og voksne er en møteplass for hele familien. Man spiser et godt måltid og har ulike aktiviteter – sammen.
– Det skaper fellesskap mellom foreldre, mellom barn og foreldre, og mellom barna, sier korpslederen.
Andakt, bønn og samtale om den kristne troen er også fast post på ungdomsklubben. Ingen av deltakerne har vokst opp i Frelsesarmeen.
– I begynnelsen var det litt knising, men det var jo fordi det var fremmed for dem, sier Anne-Beth, som også har bibelundervisningen på Sammen barn og voksne. Der tas en god, gammeldags flanellograf i bruk.
– For meg handler tro om å leve livet, og at ungdommene kan lese troen i livet mitt, fra mandag til søndag. Vi trykker ikke noe ned over hodene på folk, vi elsker det fram.
Noen av de som er med til Hunderfossen, er her fordi Frelsesarmeen har et godt samarbeid både med helsestasjonen, familievernkontoret, rusteamet og helsesøstrene. Helsesøstrene på helsestasjonen er faktisk med noen av mødrene på babysang. Frelsesarmeen på Kongsvinger har lenge vært opptatt av å være synlige ute i byen.
– Det er en fin tankegang, at vi skal sette avtrykk i byen slik at folk kan finne veien inn til oss.
Det gode nettverket
Ved eventyrslottet står Monika og barna og diskuterer hvilken aktivitet de skal prøve først.
– Jeg gleder meg mest til å kjøre berg- og dalbanen, forteller en av guttene, og kikker ned mot Il Tempo Gigante som svinger seg oppe i lufta. Hele familien er aktiv på Frelsesarmeen på Kongsvinger. De flyttet til byen for fem år siden, og trengte et nettverk. Inngangsporten var en plakat om Sammen barn og voksne.
– Siden har det bare ballet på seg. Den eldste på 13 er både med på ungdomsklubben og Sammen barn og voksne. Det er fantastisk å ha fått en plass der man får omsorg og noen som bryr seg. Vi blir som en familie. Vi får bygget nettverk og blir kjent med folk som vi ikke hadde blitt kjent med ellers, sier Monika.
Familien rusler innover i parken. På den ene siden er det et gigantisk slott, på den andre vokter det svære trollet Dovregubbens hall. Monika forteller at hun er innom Frelsesarmeen to ganger i uka – minst.
– Det er ingen som dømmer noen på Sammen. Barna blir hørt og sett uansett hvordan hverdagen ellers ser ut. Det gjør at de føler seg verdifulle.
– Noen av de som er med til Hunder-fossen, er her fordi Frelsesarmeen har et godt samarbeid både med helsestasjonen, familievernkontoret, rusteamet og helsesøstrene.– Major Anne-Beth Fagermo, leder for Frelsesarmeen Kongsvinger
Ser de små
En av de populære voksne på Frelsesarmeen i Kongsvinger går bare under navnet «Kokka». Torill Berger er utdannet kokk, og meldte seg som frivillig for to år siden. Nå stortrives hun med å lage god, gammeldags husmannskost på Sammen-tilbudene, og hun disker opp med pizza og taco på ungdomsklubben.
– En del av barna som er der, spiser ikke så mye middag hjemme, så når de sier at ukas høydepunkt er å spise middag på Frelsesarmeen, så er det litt koselig. Bare det at man dekker et bord og at man sitter sammen, betyr så mye. Da Frelsesarmeen og den viktige matserveringen måtte være stengt i en periode av pandemien, mens det etter hvert ble lov å invitere noen få personer hjem i trygge former, var middagssultne barn på besøk hjemme hos «Kokka». Hun blir godt kjent med barna. Noen trenger tid for å bli trygge.
– Det var en liten gutt som ikke sa et ord. Han bare så på meg da jeg snakket til ham. Slik var det i et halvt år. Men nå kommer han fykende og roper «Kokka»! Jeg ser at barna merker at vi setter pris på at de kommer til oss.
Hun blir avbrutt av Vilde som kommer springende og forteller at hun må ha med seg en voksen for å kunne kjøre med Il Tempo Gigante.
– Jeg har tatt den tre ganger før sammen med mamma og pappa. Pappa måtte knipe igjen øynene, og mamma skrek så hun holdt på å svime av, forkynner Vilde.
Bekymringen brer seg blant de voksne, før en av ungdommene heldigvis tilbyr seg å bli med. Mormor Britt Helen Stenberg, smiler og forteller at de fikk tilbudet om å være med til Hunderfossen i dag fordi noen måtte melde avbud.
– Jeg har tenkt å ta med Vilde til Sammen barn og voksne. Familien har nylig flyttet til Kongsvinger, så det er fint at Vilde blir kjent med andre.
Timene går fort denne fine feriedagen, og til slutt må Anne-Beth prøve å samle troppene igjen. Mannen hennes, Leif-Erling, hjelper til med å finne alle familiene. Han smiler når han ser de fornøyde barna, og forteller om en samtale han nylig overhørte mellom to smågutter som stoppet opp utenfor Frelsesarmeen:
– Den ene gutten kommer til oss på Sammen barn og voksne hver torsdag. Jeg hørte han forklarte kameraten, som ikke visste noe om Frelsesarmeen: «Det er ei veldig snill dame her. Hun har litt vondt i beinet, men hun er veldig snill likevel. Og du kan også begynne å gå her!»
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
VM i gatefotball: Skal forsvare Norges ære i Seoul
– Det å representere landet sitt i et VM, og stå på banen med flagget på brystet og synge nasjonalsangen, det er så utrolig stort, sier trener Cathrine Johansen. Frelsesarmeens gatefotball ble hennes redning.
-
Nordmenn tror ikke på økonomisk vendepunkt
Hver fjerde nordmann mener de vil få dårligere råd det neste halve året. Det viser Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for tredje kvartal.
-
Den livreddende gaven fra Liv
Frelsesarmeen mottok over fem millioner i arv fra Egersund-kvinnen Liv Kjos-Hanssen, øremerket Gatehospitalet i Oslo. Hvorfor ønsket hun å hjelpe en sårbar gruppe 50 mil hjemmefra?