Frelsesarmeens innspill til partienes valgprogrammer
– Takk for den gode jobben dere gjør, sa Jonas Gahr Støre da Frelsesarmeen overleverte rapporten «Der skoen trykker» til Arbeiderpartiet under Arendalsuka.
Målet med rapporten er å gi politikerne innspill til stortingsperioden 2025–2029.
– Det er viktig for oss å være en stemme i samfunnet, og løfte frem det vi ser er mest kritisk, sier kommandør Knud David Welander.
– Gjennom arbeidet vårt får vi komme i kontakt med folk i mange slags livssituasjoner. Vi peker på såre punkter og identifiserer områder hvor det egentlig allerede er krise, på mange måter.
Det handler om forskjellige aldersgrupper, forskjellige livssituasjoner, ulike utsatte grupper, sier kommandør Knud David Welander, territorialleder for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene.
Han forteller at Frelsesarmeen har en profesjonalisert sosialtjeneste med veldig mye fagkompetanse, i tillegg til det store diakonale arbeidet som drives gjennom Frelsesarmeens korps (kirker og nærmiljøsentre).
En stemme for de stemmeløse
Rapporten peker på en oversiktlig og god måte på problemstillingene Frelsesarmeen ser.
– Vi er ikke løsningen, men vi kan kanskje være en del av en løsning. Vi ønsker å være en stemme inn mot de som sitter med makten i landet vårt.
Nå er politikere i gang med å utforme partiprogrammene sine, og derfor har det vært viktig for oss å få spilt inn disse behovene vi ser, sier Welander.
I rapporten er det tatt frem flere punkter hvor «skoen trykker», blant disse er lavinntektsfamilier, rusomsorg, barne- og familievern, kriminalomsorg og eldreomsorg. «Bolig» er for eksempel et viktig punkt for barnefamilier.
Under alle punkter forteller Frelsesarmeens medarbeidere litt om dagens situasjon og utfordringer som de ser.
Mange av politikerne etterspurte rapporten før vi kom ut med ny utgave, så det er kjekt. Det viser at den er viktig.– Elin Herikstad, assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen
Noe som politikerne har bemerket som positivt, er at Frelsesarmeen i tillegg kommer med forslag til konkrete tiltak under hvert punkt i rapporten.
Dokumenterer realiteten
– Mange av politikerne etterspurte rapporten før vi kom ut med ny utgave, så det er kjekt, og viser at den er viktig, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad.
– Frelsesarmeen er så tett på mange brukergrupper og mange ulike livssituasjoner som folk er i. Dette dokumentet er laget til stortingspolitikerne våre, de som skal vedta lover og forskrifter og styre politikken. Da er det veldig viktig at vi formidler hvordan politikken som de vedtar utspiller seg i andre enden, i dagliglivet til folk, sier hun.
Vi dokumenterer realiteten – hvordan livet faktisk oppleves for mange av disse gruppene som vi møter.– Kommandør Knud David Welander, territorialleder for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene.
Samtidig som dokumentet peker på hull og mangler, uttrykkes det også takknemlighet for den velferdsstaten og den velferdsordningen som vi har i Norge.
Fra rapport til handling
– Vi ser at det kommer folk til gode, men vi må også si ifra om at det ikke funker optimalt, sier Herikstad.
Kommandøren nikker:
– Innspillene våre er basert på møter med virkelige mennesker. Vi dokumenterer realiteten – hvordan livet faktisk oppleves for mange av disse gruppene som vi møter. Det er viktig å si noe om hva vi tenker om det vi ser, og håpe at noe av dette vi sier ifra om faktisk avspeiler seg videre i politisk handling.
Jeg opplever genuin interesse i møte med politikerne når vi har noe å si.– Kommandør Knud David Welander, territorialleder for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene.
Uansett hvilken fraksjon man tilhører i det politiske landskapet, om det er til høyre eller venstre, så vil det være mye man står sammen om, og elementer i dette som det vil være veldig reelt å faktisk gjøre noe med.
Jeg opplever genuin interesse i møte med politikerne når vi har noe å si, og ikke minst når vi kan legge frem et sånt dokument, sier han.
Overrekkelsene av den ferske rapporten har skjedd over noen uker. Sosialsjef i Frelsesarmeen, major Wenche Walderhaug Midjord, forteller at for de fleste politikerne er Der skoen trykker, et kjent dokument.
Godt mottatt
– Da de fikk årets rapport, sa flere av dem at «dette blir viktig for oss når vi nå går inn og skal se på partiprogrammet», forteller hun.
Sosialsjefen overleverte rapporten til SV utenfor Stortinget i pøsende regnvær og til FrP inne i Vandrehallen og hun fikk gitt KrF et eksemplar i full fart mellom to møter. Én politiker var ikke forberedt på fotografering den dagen partiet skulle møte Frelsesarmeen. Han hadde kommet på jobb i hullete shorts.
– Han hadde kledd seg etter været. Det bildet ble tatt fra livet og opp, sier sosialsjefen og smiler.
– Noen politikere hadde fem minutter, andre snakket vi med en halvtime. Men alle var veldig interessert!
I rapporten er de veldig tydelige på hvilke utfordringer Frelsesarmeen ser. Noe politikerne setter pris på, er at Der skoen trykker ikke bare påpeker problemene, men også sier noe om hvilke løsninger Frelsesarmeen ser virker mulige.
– Dette at rapporten vår kommer med løsningsalternativer, tror jeg at politikerne både setter pris på og utfordres av. Det har vært vår måte å jobbe på. Noen ganger har vi i Frelsesarmeen gått i gang med disse løsningene før politikerne, og så har de kommet etter når de ser at dette funker, sier sosialsjefen.
Takket Frelsesarmeen
Arendalsuka er en demokratisk møteplass for alle som er samfunnsengasjerte. Det er en årlig nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og møter folk, «for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid». Da er det naturlig at Frelsesarmeen er til stede.
Vi går med rapporten «i baklomma» og er klare om vi kommer over en politiker.– Elin Herikstad, assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen
Politisk rådgiver i Frelsesarmeen, Mette Kalve, og assisterende sosialsjef, Elin Herikstad, var blant de som representerte Frelsesarmeen under Arendalsuka.
– Jeg synes vi fikk veldig mye ut av de dagene vi var der. Det var en kjempefin uke, hvor vi fikk løftet sakene våre. Vi går med rapporten «i baklomma» og er klare om vi kommer over en politiker, smiler Elin.
Mette Kalve var i Arendal noen dager i forveien.
– Korpset (Frelsesarmeens kirke og nærmiljøsenter) i Arendal skulle ha flere arrangementer. Da jeg var der for å se, tenkte jeg: «Her var det mange plasser, klarer vi å fylle dem opp?». Men både på våre egne arrangementer, og på de andre vi deltok på, var det så godt som fullt hver eneste gang. Det var kjempespennende! sier hun.
Møtte mange politikere
Arendalsuka ble en fin mulighet til å få overrakt Der skoen trykker-rapporten til flere partier som enda ikke hadde fått den. Frelsesarmeen hadde stand rett ved siden av Arbeiderpartiet, og håpet på å treffe på statsminister Jonas Gahr Støre i løpet av uka.
– Statsministeren pleier ikke stå på stand, men det var ett øyeblikk han tilfeldigvis gjorde det, før han skulle på scenen på torget. Vi gikk bort og spurte om han ville komme bort til oss etter han hadde vært på scenen, og så gjorde han det! Han kom rett bort til oss, og da var det mye folk! Det var veldig hyggelig!
– Jonas Gahr Støre sa noe til oss som jeg opplevde han mente med hele sitt hjerte: «Takk for den gode jobben dere gjør». Det mener han virkelig, sier Mette Kalve.▪
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
– Gud ga meg aldri opp
Livet bestod av rus, vold, kriminalitet, fengselsstraffer og et rykte som en av landets mest nådeløse torpedoer. Så snudde alt. – Jeg fant ikke Jesus, det var Jesus som fant meg, sier Stig Morten Seierstad (44).
-
REMA 1000 dobler gaven din
Frelsesarmeen trenger all den hjelpen de kan få for å samle inn penger til mennesker som trenger en ekstra håndsrekning. Derfor er vi glade for å ha fått med REMA 1000 som en god støttespiller.
-
Kjærlighet på strikkepinne
Irene Amble Aafløy (81) har strikket flere tusen par sokker i løpet av de ti årene aksjonen «Sokker som varmer» har vart. – Det er fint at det går til en god sak, sier hun.