Gavepakke til jobbsøkere
Gode råd er dyre i jakten på en jobb, enten du er ny i landet eller koronapermittert. Men Frelsesarmeens samarbeid med jobbeksperter, har gitt resultater.
– Nå venter jeg bare på arbeidskontrakten som kommer i løpet av uka, smiler Melania Tehanciuc (21). Studenten med røtter fra Romania har nettopp fått jobbtilbud som IT-assistent. Hun vil gjerne fortelle om hvordan samarbeidet mellom Frelsesarmeen og et av Norges ledende rekrutteringsbyråer var til stor hjelp under jobbsøkingen. Frelsesarmeen ble hun kjent med gjennom aktivitetsfellesskapet «Sammen» i Oslo.
– Arbeidsledigheten i Norge er ganske høy nå som følge av pandemien, så jeg ønsker å dele mine erfaringer, forteller hun.
Før det skal vi litt tilbake i tid, nærmere bestemt til oktober måned. Da fikk Sammen-medarbeider Heidi Goodreid en uventet melding på frivillighetsappen Goodify.
Les flere artikler fra Krigsropet her
Historien bak
– Vi hadde lenge hatt et tilbud om CV- og jobbsøknadshjelp via språkkafeen vår da Ingrid Thorseth fra Dfind tok kontakt, forteller Heidi.
Dfind er et konsulent- og rådgivningsselskap som blant annet spesialiserer seg på rekruttering og organisasjonsutvikling. Selskapet er en del av den internasjonale aktøren Randstad, som er verdens største innen HR og bemanningsløsninger.
– Hvert år kan våre ansatte bli med på noe som kalles Randstad with heart (Randstad med hjerte), hvor man jobber frivillig en hel dag for en ideell organisasjon, forteller Ingrid, som er rådgiver i Dfind.
Hun oppdaget en henvendelse på Goodify-appen, hvor Sammen Grønland søkte etter noen som kunne bidra med veiledningssamtaler for jobbsøkere. Prosjektet ble en intern snakkis i Dfind, og flere ansatte, deriblant daglig leder, stilte seg disponible. Til sammen har tjue personer fra Sammens nettverk fått veiledning gjennom videomøter.
– Hvert år kan våre ansatte bli med på noe som kalles Randstad with heart, hvor man jobber frivillig en hel dag for en ideell organisasjon.– Ingrid Endresen Thorseth, rådgiver i Dfind
En god match
– Hvorfor ønsket dere å bidra til akkurat dette tilbudet?
– Vi er et rekrutteringsbyrå, og jobber med å ansette folk til våre kunder. Derfor har vi også mange dyktige rådgivere som virkelig kan dette med å gi råd rundt karriere, CV, søknadsskriving, intervjuer og coaching. Vi tenkte det ville være en god match, forteller Ingrid.
Heidi Goodreid koordinerer prosjektet hos Frelsesarmeen, og stråler når hun forteller om samarbeidet med rekrutteringsbyrået:
– Det er en ren gavepakke som kan bety mye for mennesker som går uten arbeid, både med tanke på økonomi, selvfølelse, selvtillit og å finne en plass i det norske samfunnet, forklarer hun.
– Da jeg fortalte Ingrid at innsatsen kan forandre en vanskelig situasjon i familiers liv, ble hun veldig rørt. Hun har til og med ringt sykepleier-venninner for å høre om det finnes ledige praksisplasser til en av deltakerne.
Tilbudet er åpent for alle som vil, både med og uten minoritetsbakgrunn, og alle som benytter seg av muligheten, får veiledning i toppklassen.
– Det er ikke hvem som helst de får snakke med, men et firma som er kåret til det beste rekrutteringsbyrået i Norge! smiler Heidi.
– Det er som å få en gullbillett.
Jobbsøkingen
Franske Sabrina Auvray (31) er en av de som takket ja til veiledning. Hun kom til Norge i 2019, har en mastergrad i toksikologi og har vært en del av fellesskapet på Sammen Grønland. For øyeblikket jobber hun på en franskspråklig barneskole.
– Jeg hadde en samtale med Ingrid fra Dfind, som både ga meg selvtillit og besvarte alle spørsmålene mine om jobbsøking. Hun var helt topp. I tillegg fikk jeg flere nyttige lenker til hvor man kunne finne enda mer informasjon, forteller Sabrina. Ingrid satte henne også i kontakt med en rekrutterer fra Randstad, som kort tid etter fant en stillingsannonse på Finn.no som sammenfalt med den franske kvinnens fagfelt.
– Han snakket med en rekrutterer fra det aktuelle firmaet, og vi arrangerte først en telefonsamtale, deretter et videointervju. Sabrina har nå blitt invitert til annengangs intervju, og venter spent på hva som vil komme ut av det.
– Hva har vært mest nyttig i veiledningen?
– Nettverket. Alt er nytt for meg her.
«Anna» (32) er en annen jobbsøker som kom til Norge for to år siden, og jobbet med digital markedsføring for et reiselivsbyrå da hun ble permittert etter pandemiens utbrudd. Hun har sendt over hundre jobbsøknader, og mottar ikke støtte fra NAV.
– Jeg kan ikke sitte hjemme og vente på å få jobben tilbake, for livet i Norge er ganske dyrt. Hun har en imponerende CV, med både mastergrad og flere års arbeidserfaring fra hjemlandet sitt.
– Hvorfor tror du det er så vanskelig å få jobb?
– Konkurransen er veldig i stor. I går fikk jeg avslag fra et firma som hadde fått mer enn to hundre søknader, forklarer hun.
– Problemet mitt er at jeg må lage innhold og tekster som er på et meget høyt språknivå, og jeg snakker dessverre ikke norsk flytende. Det er helt forståelig at andre blir valgt til stillingene, selv om jeg har lang erfaring i bransjen. Hun tror ting vil bedre seg når normaltilstanden vender tilbake, og smører seg med tålmodighet. I mellomtiden har Dfind gitt henne råd om både startup-miljøer i Oslo, arbeidstrening gjennom NAV og eventuelt nye studier.
– Jeg fortsetter å søke, og hvem vet? Gode ting kan skje når du ikke forventer det, smiler hun.
Jobbtilbudet
Vi er tilbake hos Melania Tehanciuc. Til daglig studerer hun økonomi, teknologi og innovasjon på Høyskolen Kristiania. Da pandemien kom, ble hun permittert fra deltidsstillingen hun hadde på en restaurant.
– Jeg håpet å kunne finne noe som er relevant for studiene, men opplevde det som vanskelig. Jeg er veldig ung og har ikke så mye erfaring å vise til. 21-åringen kom til Norge for fem år siden da stefaren fikk seg jobb på den rumenske ambassaden. Etter å ha fullført norskkurs med strålende eksamensresultat, kom hun inn på studiespesialisering ved Oslo Katedralskole. Moren Dana er medarbeider på Sammen Grønland, og tipset datteren om veiledningstilbudet.
– Jeg tenkte det kunne være nyttig å få litt veiledning og høre rekrutteringsbyråets vurdering av CV-en min. Da jeg snakket med rådgiveren Janne fra Dfind, lærte jeg mye om hvordan man kan få CVen til å se ryddig og fin ut, og om hvor viktig språket er, sier Melania.
– Norsken må være god hvis man ønsker å bli vurdert for stillinger. CV-en er på en måte et bilde av deg selv, et førsteinntrykk.
I juleferien oppdaget Melania en stillingsannonse på Facebook-siden til Høyskolen Kristiania, hvor hun selv studerer. Søknaden ble sendt 30. desember, hun ble innkalt til intervju 12. januar, og fikk jobbtilbudet som IT-assistent en uke senere. Cirka en måned tidligere hadde hun fått veiledning av Dfind.
– Jeg hadde erfaring fra IT, men ville kanskje ikke skrevet en like god CV uten veiledningen, så jeg er veldig glad og utrolig takknemlig over at jeg fikk en sjanse. Det var viktig å få råd fra noen som har mer erfaring enn meg selv, og som er profesjonelle. Melania har anbefalt tilbudet videre til to gode venner som også er på jobbjakt, og bedt dem ta kontakt med Sammen Grønland.
– Folkene på Sammen er veldig koselige, og man får positiv energi av å være der. Veiledningen er en god mulighet i en tid hvor mange lever på dagpenger.
– Jeg gleder meg over alle de som har kommet et par hakk opp i søkerbunken, og et steg nærmere drømmejobben.– Heidi Goodreid Ansatt på Sammen Grønland
Arbeidets verdi
For Dfind har det vært viktig å oppmuntre jobbsøkerne, og gi dem troen på egen språkkunnskap, erfaring, utdannelse og kompetanse. I tillegg kommer veiledning om hvordan det norske arbeidslivet fungerer.
– Jeg har selv bodd i England, og husker hvordan det var å skulle orientere seg i et nytt land hvor man ofte var avhengig av tips fra andre, erindrer Ingrid Thorseth. Hun har opplevd mye takknemlighet for sin og medarbeidernes frivillige innsats.
– Det har vært en ny verden for meg, hvor jeg har forstått i enda større grad at det er mange som ikke har jobb eller et nettverk, slik jeg selv har. Tilbudet som Frelsesarmeen gir via Sammen Grønland, er så viktig i denne tiden med permitteringer og mental slitasje. Rådgiveren håper Dfind kan inspirere andre selskaper til å bidra med lignende dugnader. Hun trekker også frem hvilken glede det er å samarbeide med Heidi og resten av gjengen på Grønland, selv om de aldri har kunnet møte hverandre fysisk.
– Jeg gleder meg stort til å stikke innom selv! sier Ingrid.
Heidi Goodreid er takknemlig for at Sammen Grønland har kunnet koble arbeidssøkende deltakere sammen med jobbeksperter.
– Jeg gleder meg over alle de som har kommet et par hakk opp i søkerbunken, og et steg nærmere drømmejobben. ▪
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut annen hver uke.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
68 lag deltar i Homeless World Cup sommeren 2025
Frelsesarmeen har fått i oppdrag å arrangere mesterskapet i Oslo. Det er et arrangement vi ser fram til med store forventninger og vi gleder oss til å ta imot spillere fra hele verden.
-
En oppskrift på omsorg
– Det er gull når sånne gode støttespillere som dere kan strikke varmt ulltøy til barn, sier Ida Sollien Kjeldal, avdelingsleder i Familiebosatt. I jobben sin møter hun barnefamilier som fryser store deler av året. Nylig fikk hun overrakt mange hjemmestrikkede plagg fra flittige fingre på Teisen Omsorg+.
-
Hjelper foreldre med å mestre hverdagen
Familiekonsulenten i Teisentoppen barnehage møter mange som sliter med å få endene til å møtes. Ofte forteller de lite om hvordan de har det til Gudrun Jansson, men gleden er lett å se når hun kan hjelpe dem med for eksempel gratis klær til barna.