Hjertelag for folk og Trondheim by
Nidaros Ishockeyklubb har innledet et samarbeid med Frelsesarmeen i Trondheim, som kan bli til oppmuntring og idrettsglede for mange.
Øst i Trondheim, blant næringsbygg og bolighus, ligger Leangen Ishall, hjemmet til 1. divisjonsklubben Nidaros Ishockeyklubb. De blåkledde spillerne med sorte shorts på beina, hvit hjelm på skallen og en innbitt viking på brystet, kom på sølvplass i fjorårets sesong.
Spillere, trenere, støtteapparat og resten av teamet har funnet fellesskap med skøyter på føttene, og vil gi noe av den samme gleden videre, med samfunnsansvarsprogrammet Trønderhjerte.
– Nidaros Ishockeyklubb preges av dugnadsånd, og vi er bevisst på at klubben betyr mye for mange i vår region av byen, sier salgs- og markedssjef Daniel Björnberg.
Å gjøre noe sammen
I arbeidet med å virkeliggjøre klubbens engasjement for samfunnsansvar, påpeker Daniel at man trenger gode samarbeidspartnere.
Vi ønsker at hockeyopplevelsene hos oss skal få bety noe for så mange som mulig. Det handler om mennesker, om like muligheter for alle.– Daniel Björnberg, salgs- og markedssjef i Nidaros Ishockeyklubb
Det er nettopp på grunn av Frelsesarmeens nettverk blant levekårsutsatte, at ishockeyklubben tok kontakt tidligere i høst, med ønske om å kunne tilby hockeyglede til voksne og barn som man kanskje ikke ville nådd ellers.
– Og våre samarbeid med bedrifter i regionen gjør at vi kan tilby sesongkort til Frelsesarmeen, sier Daniel.
Nidaros Ishockeyklubb har også sagt seg villige til å iblant arrangere hockeytrening for barn tilknyttet både Frelsesarmeens nærmiljøkirke og sosialtiltak, der klubbspillerne instruerer dem i sportens kunster.
– Det er helt fantastisk at de ønsker å bidra med så mye, sier Karen Bergslid. Hun er Frelsesarmeens koordinator for ALLEMED – Inn i aktivitet i Trondheim, som har som har som mål å få barn fra levekårsutsatte familier inn i fritidsaktivitet.
Karen har også – via gratisbilletter – rukket å være på hockeykamp i ishallen på Leangen sammen med medlemmer fra en mannsgruppe tilknyttet Frelsesarmeen, og både koordinatoren og mannfolka syntes kampen var spennende med mye heftig spill og dueller på isen.
– Kanskje samarbeidet med Nidaros kan inspirere enda flere idrettslag til å gjøre noe lignende, sier hun.
Deltakelse flere steder i landet
Frelsesarmeens arbeid med prosjektet Inn i aktivitet finnes også i Halden og Drammen, og er en del av ALLEMED, et konsept- og inkluderingsverktøy utarbeidet av Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap (NDFU).
Armeen ønsker at tiltaket skal bidra til inkludering og deltakelse, uavhengig av foresattes sosiale eller økonomiske situasjon.
Vi skal stille opp i hockeydrakter ved julegrytene og vise vårt engasjement for byen.– Daniel Björnberg, salgs- og markedssjef i Nidaros Ishockeyklubb
Målet er å være et bindeledd mellom den enkelte familie og ønskede fritidsaktiviteter – som kan innebære alt fra musikkundervisning til turning – slik at barn får mulighet til å være med på fritidsaktiviteter sammen med venner og jevnaldrende.
Arenaene kan både være eksterne samarbeidspartnere som nevnte Nidaros Ishockeyklubb, samt Frelsesarmeens egne tilbud som for eksempel leksehjelp, korsang og tweens og ungdomsklubb.
– Av og til blir jeg også invitert til kommunale forum hvor fokuset er å få mennesker med innvandrerbakgrunn inn i fritidsaktiviteter. Vi håper ellers å kunne få til et samarbeid med flere av skolene i Trondheim, for å kunne spre ordet om mulighetene for aktiviteter ytterligere, sier Karen.
Hun viser til at i overkant av åtte prosent av barn i Trondheim vokser opp i husholdninger med vedvarende lavinntekt, noe som tilsvarer to–tre elever i hver skoleklasse.
Å møte hverandre
– Nidaros Ishockeyklubb vil være med og bygge en god inkluderingskultur i Trondheim, sier Daniel Björnberg.
– Vi ønsker at hockeyopplevelsene hos oss skal få bety noe for så mange som mulig. Det handler om mennesker, om like muligheter for alle. Det menneskelige er alltid i fokus for oss. Det å bli sett, det å kjenne på mestringsfølelse og på gleden ved ishockey og fellesskapet. Å smile, si «hei» og muntre opp den som kanskje ikke har en god hverdag – for eksempel med billetter.
Nidaros Ishockeyklubb skal også stå grytevakter ved Frelsesarmeens julegryter denne julen, på Trondheim Torg i hjertet av Midtbyen, hvor julerushet avbrytes i korte glimt med en gave i gryta.
– Det er tøffe tider for mange, og alle kan bidra med noe. Vi skal stille opp i hockeydrakter ved julegrytene og vise vårt engasjement for byen, sier Daniel.
– Det handler om å gi noe tilbake.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.
-
Ønsketreet oppfyller 50 % flere drømmer i år
I fjor satte Oslo City ut et stort juletre pyntet med ønsker fra barn hos Frelsesarmeen på Grønland. Det kom inn 100 gaver. Denne høytiden har antallet økt med 50. Minst. Og foreldre gråter av glede.