Kvinne i 30-årene sitter på et rekkverk i et høyt hus. Hun har caps, T-skjorte og dongeribukse på seg. Armene er fulle av fargerike tatoveringer.
UREDD STEMME: Ingeborg Senneset, samfunnsdebattant og journalist i Aftenposten sier til Krigsropet at vi bør få frem stemmer som ikke er opptatt av hetsing.

Kampen på kommentarfeltet

Hva får et menneske til å sette seg bak et tastatur og skrive at noen burde henge seg? Psykolog Peder Kjøs, samfunnsdebattant Ingeborg Senneset og frelsesoffiser Clive Adams deler sine tanker om den utbredte hetsen på sosiale medier.

• Foto: Haakon Sand / Tekst: Dan Christian Kristoffersen / Artikkel hentet fra Krigsropet nr. 45, 2023
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Solbrun mann med hestehale og skjegg ser inn i kamera. Fotografert fra skuldrene og opp.
FEIL FOKUS: Psykolog Peder Kjøs tror at sosiale (og vanlige) medier inviterer til en primitiv måte å tenke på, med sitt fokus på overskrifter.
Empatien vår, som jo er naturlig for oss, forhindres når vi lager avstand og kun ser uniformer, hudfarge, geografiske avstander, eller annet.
– Peder Kjøs, psykolog og forfatter
Mann i T-skjorte og dongeribukse står og lener seg mot en gammel hagebenk.
VINDU MOT VERDEN: Peder Kjøs sammenligner sosiale medier med en glassrute som isolerer oss fra andre, eller et vindu inn til andres verden som bringer dem nærmere oss.
Når det blir vanskelig å leve med egne feil og mangler, så legger man de manglene på andre folk i stedet.
– Peder Kjøs, psykolog og forfatter
En politiker kan ha gjort masse bra i en årrekke, og så sier han et sleivete ord, og da er det plutselig alt som gjelder. Det er en primitiv måte å tenke på.
– Peder Kjøs, psykolog og forfatter
Kvinne som står på en terass ved siden av to solstoler og et rekkverk. Ser ned på mobilen sin.
KLAR MELDING: – Å være offentlig er et privilegium, selv om det har en kostnad, sier Ingeborg Senneset. Hun er samfunnsdebattant og journalist i Aftenposten.
Selv om en sak er viktig og betent, kan det ikke avkreves at man ikke skal tråkke noen på tærne. Problemet er snarere at folk reagerer så hardt.
– Ingeborg Senneset, samfunnsdebattant og journalist
Hvis kjæresten min sender meg en melding om middag, kan den havne midt blant stygge meldinger om at jeg må brenne i helvete.
– Ingeborg Senneset, samfunnsdebattant og journalist
Ingeborg Senneset Aftenposten netthets kommentarfelt 2
Mann med grått hår står bøyd over en blomsterkasse på terassen sin i ei blokk. Velstelt og mange fine planter.
VIKTIG Å TILGI: Frelsesoffiseren Clive Adams, forteller at ting kan fort eskalere hvis man ikke har dialog. – Hvis vi har forsoning som et mål, kan vi også bli overrasket over hva den andre egentlig mente med det han sa.
Vi må akseptere at mennesker ikke er så gode som man kanskje tror man er, og heller ikke være overrasket over hva vi kan finne på.
– Clive Adams, Frelsesoffiser
Eldre mann som står ved fargerike blomster i en verandakasse.
LETT Å KOMME MED STIKK: Frelsesoffiseren Clive Adams mener sosiale medier innbyr til en lett måte å uttrykke seg på, uten stor risiko for konsekvenser, fordi man ikke alltid trenger å tåle andres reaksjon.
Jeg vokste opp under apartheid i Sør-Afrika, og ble fortalt at man ikke var like mye verdt som andre. Det gjorde noe med selvbildet, og skapte mindreverdighetskomplekser.
– Clive Adams, Frelsesoffiser