Miss med meninger
For Miss Norway 2020, Sunniva Høiåsen Frigstad, handler konkurransen om mer enn fine kjoler. For henne er det også en anledning til å kjempe mot seksuelle overgrep og sette fokus på den kristne troen.
– Joda, jeg elsker å gå i fine kjoler også, smiler den 20 år gamle sørlandsjenta, som studerer markedsføring og ledelse ved Universitetet i Agder.
Det var tanten hennes som skapte fascinasjonen for missekonkurranser.
– Hun vant Miss Norway i 1997. Jeg har alltid blitt så inspirert av historiene hennes, bildene og kjolene. Alt var så prinsesseaktig, og jeg hadde også lyst til å være med på det.
Miss Norway er en årlig konkurranse, hvor formålet er å kåre en vinner som kan være «en forbilledlig representant for veldedige organisasjoner og kommersielle produkter, tjenester og arrangementer», som det heter. Sunniva har bak seg et intenst år som deltaker i konkurransen, der hun har jobbet for å skaffe seg flest mulig aktivitetspoeng, som vil si å jobbe for veldedige formål, samt å skaffe sponsorer og medieoppslag. Når dommerne skal kåre vinneren, teller aktivitetspoengene 50 prosent og selve catwalken 50 prosent.
Ønsker mer åpenhet
Hver deltaker velger også sin hjertesak som de skal fronte i konkurransen. Sunniva valgte å sette fokus på seksuelle overgrep.
– Det er så utrolig mange i dagens samfunn som blir utsatt for dette. Det er et ganske tabubelagt tema og blir ikke snakket så mye om. Jeg oppfordrer folk til å snakke mer om det, og i det hele tatt spørre hverandre oftere om man har det greit.
Hun verken overvurderer eller undervurderer betydningen av å kjempe for en hjertesak i en missekonkurranse.
– Det er urealistisk å tro at man kan forandre hele verden eller hele Norge, men jeg tror jeg kan påvirke og motivere noen til å snakke mer om hvordan de egentlig har det. I talen min viser jeg også til kunnskap om seksuelle overgrep og statistikk som viser hvor utbredt dette er, slik at folk kan se hvilket alvorlig samfunnsproblem vi faktisk har.
Hun fokuserer på seksuelle overgrep mot både menn og kvinner.
– Fordi menn liksom skal framstå som sterke, kan det være vanskelig for dem å snakke om overgrepet. Jeg ønsker en større åpenhet om dette temaet for både menn og kvinner, og at man kan bli flinkere til å vise at man har følelser og at man tenker på hverandre.
Mer enn fine kjoler
Det er ulike meninger om missekonkurranser. Frasen «krig og fred og sånn» har blitt et slenguttrykk for en nedlatende holdning til slike konkurranser. Sunniva tror det er mulig å snu dette imaget slik at man kan bruke disse konkurransene til å fremme viktige saker.
– De siste årene har det blitt mye mer omtale rundt Miss Norway enn det har vært tidligere. Organisasjonen Miss Universe Norway har fått nye ledere, og det har blitt satt et fokus på å vise mer av hvordan deltakerne kan bidra i samfunnet. For eksempel ved å holde avtaler med sponsorer, drive markedsføring, og vise at man kan bidra, ikke bare stille opp i fin kjole. Jeg ser heller ikke noe dumt i det å stå på en scene i høye hæler og fin kjole, men det er også viktig at den som blir Miss Norway kan stå fram som en god representant for gode saker, understreker hun.
Sunniva har jobbet for hele 26 veldedige formål dette året, og har dermed satt ny rekord innen slikt arbeid i Miss Norge-sammenheng.
– Det var litt stas å sette den rekorden. I tillegg til å samarbeide med Senter mot seksuelle overgrep, Agder, har jeg blant annet stilt opp for blant annet Matsentralen Sør, Mulighetens hus, Frivillighetssentralen og Gjør Norge Rent. Nå har jeg lyst til å fokusere mest på hjertesaken min, for det er den jeg ønsker å framheve, forteller hun.
Juryens oppgave var å velge en representant for Norge med «et vakkert ytre, intelligens, selvsikkerhet, stil og karisma». Sørlandsjenta ble kåret til vinner av konkurransen og går nå videre til Miss Universe som holdes i 2021.
– Hvordan opplever du fokuset på utseende og kropp i en slik konkurranse? Kan slike konkurranser være med på å øke kroppspresset for unge jenter som ikke er så sikre på seg selv?
– Jeg synes det er større fokus på det indre enn det ytre. Alle mennesker er vakre på sin måte, og for min del går det ikke an å måle skjønnhet. Dommerne kårer vinneren ut ifra aktivitetspoeng, hvor mye du har bidratt det året, og om man er i stand til å eie scenen og gå i høye hæler. Det er ikke lenger krav til høyde eller vekt. Jeg opplever ikke et stort press på utseende, men så er jeg jo også veldig trygg på meg selv, svarer Sunniva.
Hun velger å se på Miss Norge som en fin mulighet til å nå moteinteresserte unge jenter med hjertesaken sin, i en tid der de samme jentene ofte omgir seg med fora der det utelukkende er fokus på hvordan man ser ut.
Livet mitt er bygget på de kristne verdiene, og da har jeg også vært åpen om det når jeg har vært med i Miss Norway– .Sunniva Høiåsen Frigstad,Miss Norway 2020
Gjør godt å tro
Sunniva har alltid vært åpen som den kristne troen sin. Hun er aktiv i pinsemenigheten Filadelfia og i andre kristne sammenhenger.
– Jeg har vært kristen hele livet, og jeg har aldri vært redd for å si hva jeg mener eller tror på. Alle mine venner respekterer det. I konkurransen synes også alle at det er helt greit. Det å være kristen er en veldig stor del av livet mitt, så det er naturlig for meg at jeg i ulike sammenhenger forteller at jeg er kristen, sier Sunniva.
For eksempel sier hun ofte at hun ikke drikker på grunn av troen sin.
– Livet mitt er bygget på de kristne verdiene, og da har jeg også vært åpen om det når jeg har vært med i Miss Norway.
– Hvilken forskjell utgjør troen i hverdagen?
– Jeg er veldig takknemlig for at jeg tror, og jeg er overbevist om at Gud har hjulpet meg til å komme meg dit jeg er i dag og til å fremme hjertesaken min og trua mi. Jeg kan be til Gud når som helst. Troen er en veldig naturlig del av meg. Det er godt å alltid ha noen med meg. Det er godt å tro på noe. Det er godt å vite jeg har noen som kan hjelpe meg og som alltid ser til meg, uansett.
Hun synes ikke det er vanskeligere å være kristen nå som hun har fått søkelyset på seg.
– Organisasjonen Miss Norway er helt nøytrale til religion, seksuell legning og etnisitet. Det er fint, for alle skal ha en sjanse til å vinne. Jeg har ikke fått noen negative tilbakemeldinger på at jeg er åpen om troen min. Det er blir respektert og akseptert at jeg er kristen. Det er jeg veldig glad for, og så vil jeg gjerne vise at det å være kristen er noe veldig naturlig. Det er jo ikke «ville greier». Jeg har et veldig normalt liv, smiler Sunniva.
– Hvordan kan du være så sikker på at det du tror på er sant?
– Jeg påstår jo at jeg har fått hjelp til å komme dit jeg er i dag. Det er noe jeg kjenner og tror, men man må nok oppleve det selv for å forstå det helt. Jeg tror på Bibelen, og jeg kjenner en godhet og varme fra Gud som det er vanskelig å sette ord på.
Nå gleder hun seg veldig til Miss Universe-finalen neste år, som har en halv milliard tv-seere.
– Det blir så gøy! Det er dette jeg har ventet på!
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Høyt og lavt i ferien
På vei innover i Nordmarka finnes det en plass der både barn og voksne kan boltre seg oppi tretoppene. Turen til klatreparken, i regi av Frelsesarmeens Home-Start-tilbud, ble bokstavelig talt en opptur!
-
Tester tålegrensen – i fellesskap
På Frelsesarmeens camp på Jeløy tester deltakerne egne grenser og bygger vennskap. For noen er det som å komme hjem.
-
Frelsesarmeens innspill til partienes valgprogrammer
– Takk for den gode jobben dere gjør, sa Jonas Gahr Støre da Frelsesarmeen overleverte rapporten «Der skoen trykker» til Arbeiderpartiet under Arendalsuka.