Ni dager med generalen
Det ble mange hjertevarme møter da Frelsesarmeens verdensledere kom på besøk for å oppleve Frelsesarmeens arbeid i Norge, Island og Færøyene på nært hold.
Lørdag 28. mai ankom Frelsesarmeens verdensledere, general Brian Peddle og kommandør Rosalie Peddle, Reykjavik. Dermed startet en nidagers reise gjennom Island, Færøyene og Norge, som i Frelsesarmé-sammenheng er «samlet til ett rike».
Underveis møtte de med stor varme og engasjement frelsessoldater, ansatte, frivillige og venner av Frelsesarmeen. Generalen ble også invitert til den islandske presidenten, Guðni Th. Jóhanneson, som åpnet dørene til embetsboligen Bessastaðir.
– Det var en varm og hjertelig samtale, fortalte general Brian Peddle etterpå, om det som ble en god start på rundreisen.
Kaptein Hjördis Kristinsdóttir, distriktsoffiser, kaptein og korpsleder i Reykjavik, var også gjest i presidentens residens, og hun gledet seg minst like mye til å vise verdenslederne Frelsesarmeens nye storstue ved bygrensen til Reykjavik.
– Det var en ære å få besøk av dem! På den måten kjenner vi at vår lille armé er en del av hele verden. Det var fint å få vise dem hva vi holder på med her, også fordi ting går så bra! sier hun.
Innviet 31 soldater
For det gjør det. Det var en historisk dag da hele 31 nye soldater ble innviet i Reykjavik under general-besøket. Noen er islendinger, men mange kommer også fra andre land – El Salvador, Venezuela, Peru, Colombia og Ecuador. De har søkt asyl på sagaøya, eller er flyktninger.
Noe skjedde nemlig da Frelsesarmeens nærmiljøkirke i Rekjavik åpnet nye lokaler midt under pandemien. Inn strømmet stadig nye mennesker. Mange skolebarn fikk sitt andre hjem i Frelsesarmeen, og voksne fra ulike nasjoner fikk et værested.
Men hvordan skulle de møte alle spansktalende?
– Da mange av dem kom til velferdssenteret vårt, hoppet vi på og ansatte folk som kunne språket, forteller kapteinen.
Nå ser hun fruktene. Integrering har blitt en viktig del av arbeidet til Frelsesarmeen i Reykjavik.
– Vi vil inkludere folk som ikke kan språket, og har derfor tilrettelagt for tolking på møtene våre, forteller Kristinsdóttir.
Det ble derfor oversatt til både islandsk og spansk da kommandør Knud David Welander ledet møtet i storsalen. Welander er territorialleder for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene.
Dette er fantastisk! Vi er så stolte av vår tjeneste her på Island.– Brian Peddle, general
Generalen var synlig imponert over satsningen:
– Dette er fantastisk! Vi er så stolte av vår tjeneste her på Island, og vi tror at denne åndelige bevegelsen vil fortsette, sa general Brian Peddle.
Han var begeistret over Frelsesarmeens nye lokaler i hovedstaden. Her er det ikke noe skille mellom sosialarbeidet, velferdssenteret og menighetsarbeidet – alt henger sammen.
– På Island er det ikke så stor forståelse for at vi er en verdensbevegelse, forteller Hjõrdis Kristinsdóttir.
Derfor satte hun pris på at landets biskop og ledere for andre kirkesamfunn stilte opp på møtene og fikk ny innsikt i at Frelsesarmeen er mer enn det lokale arbeidet. For Hjálpreðishærinn på Island er en del av en stor sammenheng – Frelsesarmeen arbeider nå i 133 land i verden.
General Brian Peddle og kommandør Rosalie Peddle tok også turen til Hertex, Islands svar på Fretex, og fikk se hvordan salget av brukte klær og gjenstander sørger for betydelige inntekter til arbeidet.
Besøkte unge rusavhengige
To ganger før har det vært planlagt general-besøk på Færøyene. To ganger har det gått i vasken. Den ene gangen var det varslet storstreik i øysamfunnet, den andre gangen satte pandemien en stopper for visitten.
– Også denne gangen var det fare for streik, så vi var spente på om verdenslederne kunne komme, forteller Bernhard H. Petersen, sersjantmajor og leder i lederteamet i Torshavn korps.
Men alt gikk som smurt. Selv været viste seg fra sin beste side. Ekteparet Peddle reiste rundt i storslått natur og fikk samtidig innblikk i Frelsurnarheruins arbeid. De besøkte tre rusinstitusjoner, den siste, Frælsi, et behandlingssenter for unge rusavhengige, ligger idyllisk til nord på Færøyene.
Området, en gammel vikingbosetning, er nå en landsby med 400 mennesker. Hit, til Eiði, kommer også ungdom med rusutfordringer. Tidligere måtte de sendes til Danmark for å få behandling, men i Frelsesarmeens rusomsorg får de nå hjelp og nye muligheter «hjemme på Færøyene».
– Hit kunne jeg tenke meg å flytte det internasjonale hovedkvarteret, smilte generalen som nøt den spektakulære utsikten.
Han brukte tid med folk, og snakket lenge med ansatte og pasienter. Til slutt velsignet han dem og ba for dem, noe som gjorde sterkt inntrykk.
Det er bruk for oss!
– Det er alltid spesielt å få gjester, for oss som ligger alene ute i Atlanterhavet. Vi har ikke akkurat hverdagskontakt med Frelsesarmeen rundt om, så det er flott at generalen, som har så mye på programmet, kommer hit. Akkurat nå har vi heller ingen offiser her, så da er det positivt at lederne kommer og bruker tid med oss, sier Bernhard H. Petersen.
De tok hele følget med ut til gamle vikingtufter og sørget for et festmåltid med lam på Kirkjubøur, en vakker gård som har vært i drift siden middelalderen. Her har den samme slekten drevet gården siden 1557, og i århundrer har gården vært et åndelig senter for lokalsamfunnet.
Det er alltid spesielt å få gjester, for oss som ligger alene ute i Atlanterhavet.– Bernhard H. Pettersen, sersjantmajor i Torshavn korps
Det var invitert til flere gudstjenester i løpet av besøket. Salvasjonister fra de to Frelsesarmé-menighetene på Færøyene, Våg og Torshavn, troppet opp. Barn, ungdom, voksne og eldre færøyinger viste gjestene sitt særpreg, også gjennom musikk og vitnesbyrd.
Kommandør Rosalie Peddle hadde en spesiell oppmuntring til kvinnene:
– Kvinner er viktige i Frelsesarmeen, og som kvinnelig leder har jeg fått mange muligheter, understreket kommandøren og fortalte om tjenesten sin.
Major Bjørn Ove Frøyseth, distriktsoffiser for Færøyene, setter pris på den tilbakelente stilen til verdenslederne.
– Folk fikk se at generalen og kommandøren var vanlige, liketil mennesker. De gikk ned i benkeradene og snakket med dem som satt der. Det gjorde at folk senket skuldrene, og det ble en avslappet stemning.
Bernhard Pettersen er enig:
– Generalen og kommandøren hadde noe godt med seg, en positiv holdning. De fortalte at det er bruk for oss og at vi gjør en fantastisk jobb. Selv om det ikke går så fort i Europa og Norden, er det fremgang for Frelsesarmeen i hele verden. Det var oppmuntrende å høre.
Frøyseth er inspirert etter forkynnelsen til Frelsesarmeens øverste ledere.
– Den var klar, direkte og utfordret folk. Det gjorde at vi virkelig måtte tenke gjennom det som ble sagt!
Siste stopp
Til slutt sto Norge på programmet. I og rundt Stavanger besøkte verdenslederne et bredt spekter av Frelsesarmeens sosiale tiltak. Som på Island og Færøyene, var det også i Stavanger og Oslo åpne invitasjoner til gudstjenester og samlinger hvor mange møtte fram.
Samlingene ble også delt på livestream på nettet, slik at alle som ønsket, kunne få med seg generalbesøket. Kommentarfeltene på Facebook var fulle av takknemlighet over det som hadde blitt delt og opplevd.
Generalen selv var ikke mindre entusiastisk etter møtet med de tre landene, og skrev på Facebook:
– Noen ganger kan vi være litt misunnelige på hvordan andre bor. Hvis vi er i en stor, travel by, ønsker vi kanskje å bo på en fredelig øy. Eller hvis vi er på et landsens sted, vil vi kanskje bo i en stor by. Noen vil bare være et annet sted. Alt dette er bra. Så lenge vi ikke lar dette ønsket ta fra oss trofastheten vår, uansett hvor vi er og hvor enn Gud har plassert oss. Hva gjør Gud der du befinner deg akkurat der du er nå? Og hva gjør Gud i livet ditt akkurat nå? Hva ber han deg om å gjøre for ham akkurat nå?
Generalen oppmuntrer folk til å se seg rundt, se hva Gud gjør – og kommer med en siste oppfordring:
– Se hvordan Gud bruker deg! Fortell andre at Gud elsker dem og lengter etter at de skal kjenne hans kjærlighet og nåde!
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.
-
Ønsketreet oppfyller 50 % flere drømmer i år
I fjor satte Oslo City ut et stort juletre pyntet med ønsker fra barn hos Frelsesarmeen på Grønland. Det kom inn 100 gaver. Denne høytiden har antallet økt med 50. Minst. Og foreldre gråter av glede.