Salmer På Pub 10 Salmer På Pub
SAMLES RUNDT MUSIKKEN: – Når vi spiller salmer på utesteder og forener kirkegjengere og kirkefremmede, kan man samtidig ta noe av brodden fra forestillinger om at kristne er trauste og moraliserende, sier musiker Lewi Bergrud. • Foto: Haakon Sand

Himmelsk sang på Herr Nilsen

Konseptet Salmer på pøbb har tiltrukket seg en salig blanding av mennesker og generasjoner til allsang på byen.

• Foto: Haakon Sand / Tekst: Dan Christian Kristoffersen / Artikkel hentet fra Krigsropet nr. 34, 2023
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Mann som sitter ved et piano. Han synger i mikrofonen.
OPPVOKST I FRELSESARMEEN: – Det som også er spesielt med salmeallsangen vi har på puben, og som er veldig viktig for meg, er at det ikke legges opp til en slags lovsangsavdeling primært for kirkegjengerne, men snarere at de kirkeuvante føler seg inkludert i salmesangen, sier pianist Thor-Erik Fjellvang.
Salmer på pøbb er veldig lavterskel og uformelt. Av de som kommer, finnes folk som sier at de ikke har vært på gudstjeneste på 20 år.
– Lewi Bergrud, sanger og bassist
Utsiden av puben Herr Nilsen fotografert i dagslys. Folk går forbi på gaten.
Dame med briller og mørke krøller som synger. I bakgrunnen står bandet.
POPULÆRT TILTAK: – Etter den første konserten gikk jeg en dag tilfeldigvis forbi, og da kom eieren ut i gata for å gi meg en klem og fortelle at han gledet seg til neste gang. Det var helt herlig, forteller Lewi Bergrud. Blant gjestevokalistene som har figurert på Salmer på pøbb på Herr Nilsen, er Tabita Størksen, som for øvrig er soldat i Frelsesarmeen.
Folkemasse inne i publokalet. De står tett sammen.
Vokalist som synger i mikrofonen. Han har en gitar i hendende. Bandet står i bakgrunnen i det mørke lokalet.
TETT I TETT: Det var stappfullt med mennesker i det intime lokalet til Herr Nilsen i Oslo. Bandet til Salmer på pøbb er – bortsett fra lederne Lewi og Thor-Erik – et roterende kollektiv av musikere med tungvektere fra blant annet Kaizers Orchestra og Narum, samt frilansmusikere som jobber med flere av landets listetopper.
To menn står lent opp mot en bil ute i en liten by.
TROSFELLER: Salmenes tekster gjør noe med folk, og flere av de mest kjente salmene er skrevet under livskriser, som kanskje å miste et barn eller andre tragedier. – Det er skikkelig sterk kost, det vi driver med, sier Lewi Bergrud (t.v.) og Thor-Erik Fjellvang.
Det skjer noe mer under Salmer på pøbb enn de rent menneskelige faktorene.
– Thor-Erik Fjellvang, musiker

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent