Etter Skoletid haugenstua 6025

Værestedet

De ansatte på Frelsesarmeen på Haugenstua i Oslo tilbyr leksehjelp og morsomme aktiviteter for lokale barneskoleelever.

• Foto: Haakon Sand / Tekst: Emmaline Sophie Hekneby / Artikkelen er hentet fra Krigsropet nr. 24
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

– Kom inn! smiler kaptein Andreas Welander, og åpner døren.

Inne på Frelsesarmeen i Groruddalen har lederne hatt et planleggingsmøte. Åse Kari Bjørgaas og Daniel Fjeldbo, ansatte i Frelsesarmeen, tar siste slurk av kaffen før ringeklokken går.

– Der var roen over! humrer Daniel, og går for å ønske velkommen.

Mellom klokken to og fem på onsdager er det Etter skoletid med åpent hus for barn fra første- til syvendeklasse.

Barna tar av seg skoene og løper om kapp opp trappene til andre etasje. Det er der alle de kule aktivitetene er, som klatrevegg, tjukkas, puter, lufthockey, foosball, Mario Kart, og en rekke datamaskiner for gamerne.

Ringeklokken går igjen, og en gruppe litt eldre gutter presser seg inn gjennom døren.

– La oss spille Minecraft! roper den ene og forsvinner opp trappa.

De andre løper etter.
Andreas ler:
– Dataspill veldig populært her. Barna er godt kjent i huset, og føler seg trygge på de ansatte. Noen av barna har kommet hit fast siden de åpnet i 2020, noen er helt nye.

Brødrene Omar og Josef er her for første gang. Omar går bort til en gitar som er stilt opp langs veggen i stua, og begynner å plukke forsiktig på strengene.

– Har du lyst å spille? spør Åse Kari.
– Ja.
Omar klatrer opp på en stol, så plasserer hun gitaren, som er like stor som gutten selv, opp på fanget hans. Hodet titter så vidt over kassa, og han strekker ut armen over gitarhalsen.

Åse Kari viser at når man trykker forskjellige steder på strengene, så lager gitaren forskjellig lyd. Omar triller fingrene over strengene. Når han får skryt, kjemper han imot smilet.

Andreas Welander som smiler foran en hvit vegg
Andreas Welander, leder for Frelsesarmeen i Groruddalen
Vi er ganske nye her, så vi prøver oss egentlig litt frem. Men vi ser at barna er glade i å komme hit.
– Andreas Welander, leder for Frelsesarmeen i Groruddalen

Prøver oss frem

Det er mellom 15 og 25 barn som kommer på Etter skoletid.

– Folk kommer og går som de vil, og mange slutter på skolen til forskjellige tider også, så det er ikke ofte alle er samlet samtidig. Men om vi er mange, prøver vi å være ute og ha aktiviteter, sier Andreas.

Det er generelt fritt hva folk vil gjøre, men de ansatte har ofte noe morsomt planlagt, i dag skal de ha rebus. I tillegg får barna alltid middag.
Lederne stiller seg disponible til å hjelpe til med lekser, eller ta en prat om noen ønsker det.

– Det er generelt ganske høyt aktivitetsnivå her, så det går mest i spill og aktiviteter, smiler Åse Kari.

Etter skoletid er en av de første aktivitetene Frelsesarmeen begynte med da de tok over huset.

– Gjennom pandemien har barna vært godt beskyttet, så vi har fått lov til å holde åpent. Om vi ikke kunne være inne på grunn av restriksjoner, så har vi funnet på ting ute, sier Andreas.

På dager hvor de arrangerer ting ute i parken, eller har hageaktiviteter med for eksempel hoppeslott, aking, kakao og grilling, da er det flere som blir med.

– Vi har fast opplegg, men er også veldig fleksible. Vi er ganske nye her, så vi prøver oss egentlig litt frem. Men vi ser at barna er glade i å komme hit.

Andreas, Åse Kari og Daniel utenfor Stig Gård i Groruddalen.
Andreas, Åse Kari og Daniel gjør det de kan for at barn og unge i området skal ha en trygg og god plass å komme til.

Bygger relasjoner

Daniel begynte i stillingen i Frelsesarmeen i august 2021 fjor, etter en tid som saksbehandler i Nav.

– Jeg synes det er gøy å jobbe direkte med mennesker, og det er veldig ålreit å skape relasjoner. Jeg hadde ikke jobbet så mye med ungdom før jeg begynte her, så det synes jeg var morsomt å prøve. Frelsesarmeen er jo også en fantastisk organisasjon, sier han.

Daniel fikk først stilling i Esportsatsningen, et tilbud som fortsetter å vokse og blir mer og mer populært. Etter hvert ble det en litt mer lukket gruppe, fordi medlemmene i Genesis er et lag og spiller mye sammen.

– Vi ville gjøre gaming og dataspill mer tilgjengelig for andre, og det har fungert veldig bra.

Han har introdusert ungdommene for spillet Valorant, som er et mindre voldelig spill på markedet.
Daniel står for ungdomsklubben på fredager. Da er det ganske likt som det er med Etter skoletid, der de har åpent hus og folk gjør litt som de vil.

– Da prøver vi på litt mer organisert gaming, der vi har ett lag på det ene rommet og ett lag på det andre, og så spiller de mot hverandre, forteller Daniel.

– Det var Esport som «lurte» meg inn i førsteomgang, men det er helt fantastisk den kontakten man får med barna og ungdommene, smiler han.

I påsken var det stengt på huset. Ungdommene i området hadde ikke så mye å gjøre, og spurte Daniel om de kunne få være der.

– Vi ble enige om at vi kunne ha en dag her, der vi hadde åpent fra klokken ett på dagen til tolv på natten. Da klokken ble ni åpnet de fasten, og så hadde vi et skikkelig festmåltid med mat alle hadde tatt med hjemmefra. Det var helt nydelig!

Lord og Hassan spiller Mario Kart
Andre etasje på gamle Stig gård er «himmel på jord» for barn og unge. Inne på et rom med store puffer, puter og klatrevegg, har Lord og Hassan nettopp kommet i gang med å spille Mario Kart.

Morsomme aktiviteter

Daniel har samlet alle barna ute. Frelsesarmeen fikk donert en kasse med appelsiner og sitroner.

– Vi tenkte vi skulle lage juice og limonade i dag, sier Daniel og løfter frem kassen.

To gutter bytter på å presse appelsiner, og bruker hele kroppsvekten for å få det til. De andre henger over bordet for å se på. Saften helles så over i glass, og guttene nyter ferskpresset appelsinjuice.

– Det var godt! sier Lord, og tørker over munnen med armen.

Et par gutter deler opp en sitron og begynner å suge ut saften, mens de andre lager limonade.
Andreas har tent på grillen og venter på at den skal bli varm. I dag skal de grille pølser ute på terrassen.

Mens guttene venter på middagen, trekker de igjen opp til andre etasje. Andy og Mehdi setter seg inn på det ene gamingrommet og logger seg inn på spillet Minecraft. De skal møtes «inne i spillet» med hver sine figurer, og bygge noe morsomt sammen.

Guttene forteller at de kommer på Etter skoletid fordi de synes det er gøy, og forteller at det kan bli kjedelig å bare gå rett hjem etter skolen hver dag. Andy har ikke PCer hjemme, så det er ekstra stas å komme hit og spille dataspill sammen med vennene sine.

Åse Kari forteller at de fleste barna går på Haugenstua skole, og bor i blokkene rundt i området. Mange familier i området sliter med trangboddhet. Derfor er både barn og foreldre glade for at Frelsesarmeen åpner dørene for barneskoleelevene en dag i uka.

– Det betyr nok mye å ha noe som skjer i nærmiljøet. Det er fint å ha litt fritidsaktiviteter og ting å gjøre utenfor leiligheten, sier hun.

Hassan sitter inne på TV-rommet sammen med Lord. De spiller mot hverandre i Mario Kart, og er begge overbevist om at de skal vinne.

Hassan er 16 år og har egentlig vokst seg ut av tilbudet, men kommer på Etter skoletid for å hjelpe til.

– Egentlig kommer jeg bare for å bli best i Valorant, sier han og ser spøkefullt opp på Daniel.

– Nei, det er veldig bra her, jeg trives. Det aller beste med å komme hit er folka, men så er det veldig gøy å spille også!

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent