– Den ordningen her er helt magisk
«Frank» tjente godt og livet smilte. Så fikk han kreft – og livet ble snudd opp ned. Nå er han en av mange som strever med å ha råd til selv det helt elementære, og som henter mat hos Frelsesarmeen. Da kan verdigheten ved å handle selv med et gavekort fra Coop være helt uvurderlig.
– Hadde jeg ikke fått hjelp på her, så hadde jeg fra jul og fram til dags dato ikke hatt noen mulighet til å skaffe meg mat, forteller «Frank» da vi møter han på Frelsesarmeens kirke og nærmiljøsenter i Sarpsborg.
Vi har valgt å ikke bruke hans egentlige navn, av personvernhensyn.
«Frank» er nå i 60-årene og har levd, ifølge han selv, et
ganske så godt liv tidligere. Han var ressurssterk og i full jobb. Men i 2020
fikk han diagnosen som endret livet hans totalt: Kreft i hodet.
– Før jeg ble syk, var livet mitt veldig annerledes. Jeg tjente godt som
byggingeniør, og reiste mye. Jeg hadde en nydelig samboer som har fire voksne
barn. De bor i Sverige, og jeg flyttet dit.
Han forteller om familiemiddager i helgene hvor han stekte 25 kjøttkaker til hele bunten, om familiehundene og om alle de gode øyeblikkene.
– Jeg levde da av en buffer jeg hadde spart opp. Jeg hadde blant annet en stor samling av veteranbiler som jeg solgte unna én etter én når jeg trengte penger. Etter en stund innså jeg at jeg måtte tilbake til Norge for å jobbe og spare opp mer penger. Omtrent på samme tid fikk jeg påvist kreft. Deretter gikk det baklengs inn i fuglekassa.
Frelsesarmeen fikk Coop-kort til akutte behov
Frelsesarmeen mottok rett før jul en stor gave fra Coop Øst; gavekort til en verdi av tre millioner kroner. Disse ble fordelt ut til Frelsesarmeens kirker og nærmiljøsentre i regionen, hvor hvert sted fikk i snitt rundt 500 gavekort hver til utdeling. Hvert kort har en verdi på 500 kroner, og har en holdbarhet på to år.
Dermed kunne blant andre «Frank» få Coop-kort til å handle julemat for.
– Den ordningen her er helt magisk. Da ble det jul, og jeg følte meg så rik akkurat denne dagen, forteller «Frank» med et stort smil.
Frelsesarmeen i Sarpsborg pleier å hente mat på Matsentralen i Oslo, som de deler ut på de faste matutdelingene. Gjennom hele året bruker de ikke minst av julegrytemidler til å handle inn mat og annet utstyr, som barneklær og sko. Men det kommer ofte folk innom som trenger akutt mathjelp.
– Da er disse Coop-kortene et flott tilbud. De deles ut basert på en kartlegging av situasjonen til de som kommer for hjelp. De med størst behov får benytte seg av disse kortene.
Andersen forteller at behovet for hjelp til mat er økende, og at pågangen aldri har vært så stor.
Med Coop-kortene kan gjestene gå og handle den maten de trenger med en gang.
– Vi får gjerne bilder av gjestene våre i etterkant, som viser fulle kjøleskap eller at familien sitter samlet rundt middagsbordet. De er så takknemlige, og det betyr ekstremt mye for oss å kunne tilby de som har aller minst å kunne gå på butikken og handle det de trenger av nødvendig mat. Det gir også en verdighet det å kunne gå og handle selv, avslutter hun.
Siste skanse
Det er ingen spøk å være syk. «Frank» forteller om operasjoner på sykehuset, om det han opplever som en kamp med Nav, om gjentatte utfordringer med bolig – og lite eller ingen penger til mat. Før jul opplevde han å være i en skikkelig krise.
– Jeg hadde ingen penger, og visste ikke min arme råd. Jeg har bodd hos et familiemedlem i kjellerleiligheten, og hun sliter også med å få endene til å møtes. Jeg har hørt henne gråte over høye strømregninger, og jeg vet ikke hvordan jeg kan hjelpe henne. Jeg unngikk å varme opp stua, og leste avisa på badet.
Det sitter langt inne å be om hjelp.
– Det er siste skanse for meg å komme hit til Frelsesarmeen. Jeg fikk kontakt med Frelsesarmeen og fortalte om situasjonen og at jeg hadde ingenting å handle julemat for. Ikke hadde jeg sjampo, såpe og barberblader heller. Det å ikke få stelt seg går rett på selvfølelse og individets mulighet til å kunne opptre i offentligheten, forteller «Frank» og legger til:
– De få kronene jeg hadde, måtte jeg spare til livsnødvendige medisiner. Bare det å sørge for at jeg har nok penger til å komme meg til legekontroller er utfordrende. Jeg har mistet mer enn én kontroll fordi jeg ikke har hatt penger til å legge ut og søke om refusjon i ettertid. Jeg kan jo ikke låne penger av meg selv når jeg ikke har. Det er mange faktorer som til sammen gjør det nesten umulig å overleve.
På Frelsesarmeen i Sarpsborg vet diakonimedarbeider Belinda Andersen godt hvilke utfordringer «Frank» og mange andre står i.
– Nå på fredag (10. februar, journ.anm.) var matkøen så lang som den aldri har vært før. Vi fikk ikke stengt dørene til vanlig tid, det var for mange som trengte hjelp. Vi ser folk i alle aldre – unge studenter, eldre og familier. Mange spør om hjelp for første gang.
Samtidig er det mange som trenger noen å snakke med, påpeker Andersen. De tilbyr derfor også samtaler og veiledning.
– Jeg har sett deler av dialogen og kontakten «Frank» har hatt med Nav, og jeg ser at han står i reelle problemer. Det sitter langt inne for han å komme hit for å få hjelp, forteller Belinda og legger til:
– Vi ser eksempler på mennesker som får avslag fra Nav, som opplever det som en evig kamp. Det tærer på å vente på vedtak, og ikke vite om det kommer penger eller ikke. Det gir store bekymringer og usikkerhet for egen økonomi, helse og boligsituasjon. Vi ser mennesker som har fysiske vondter, men som ikke går til tannlegen eller legen fordi de rett og slett ikke har penger. Til oss kommer de som har det verst, de som har fått et «ja» fra Nav kommer jo ikke hit.
Hun understreker at de også ser mange som får god hjelp av Nav.
– Og vi samarbeider godt med Nav. Men det er dessverre mange som ikke får den hjelpa de trenger etter vår mening, og som fører til at mange lever uverdig. Frelsesarmeen eksisterer fordi vi fyller et hull i velferdsstaten, vi er et ekstra sikkerhetsnett som fanger opp dem som ikke blir sett og som trenger hjelp her og nå.
Dette støttes av en fersk rapport fra Fafo, som har fulgt Frelsesarmeens tilbud om matutlevering i Oslo, Drammen og Sarpsborg.
Registeringen ved de tre korpsene i november 2022 viser at 84 prosent av gjestene mottar en eller flere stønader fra Nav. Et gjennomgående tema i rapporten er at folk i matkøen og Frelsesarmeens ansatte forteller at Nav har sendt brukerne til matkøen. Fafo peker også på at terskelen for å få hjelp av Nav oppleves som høy for mange.
RELATERTE SAKER
-
Høyt og lavt i ferien
På vei innover i Nordmarka finnes det en plass der både barn og voksne kan boltre seg oppi tretoppene. Turen til klatreparken, i regi av Frelsesarmeens Home-Start-tilbud, ble bokstavelig talt en opptur!
-
Tester tålegrensen – i fellesskap
På Frelsesarmeens camp på Jeløy tester deltakerne egne grenser og bygger vennskap. For noen er det som å komme hjem.
-
Frelsesarmeens innspill til partienes valgprogrammer
– Takk for den gode jobben dere gjør, sa Jonas Gahr Støre da Frelsesarmeen overleverte rapporten «Der skoen trykker» til Arbeiderpartiet under Arendalsuka.