Matkø i Moss
Enkelte steder har matkøene mangedoblet seg denne høsten. • Foto: Mette Randem

Fattigdommen øker i Norge

– Spesielt de som allerede levde med små marginer, har fått det vanskeligere nå – men vi hjelper også mange som har kommet til oss for første gang, sier Frelsesarmeens kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg.

Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Frelsesarmeen setter nå ut julegrytene for 122. gang, i en tid hvor langt flere enn på lenge trenger vår hjelp. Flere steder har det gjennom høsten blitt delt ut langt mer mat til trengende husholdninger enn tidligere. Enkelte steder har matkøene mangedoblet seg.

– Priser på mat, bolig og drivstoff har økt kraftig de siste månedene – og alt legger seg oppå hverandre. For mange blir situasjonen uholdbar og flere må ha hjelp, sier Smith-Solevåg.

Kutter i julegaver og gruer seg til jul

I en undersøkelse IPSOS har gjort for Frelsesarmeen, forteller 27 prosent at de gruer seg til jul. Nær halvparten av dem oppgir at pengene ikke strekker til.

– I år ser vi at summen av en rekke utfordringer gjør det vanskelig for flere enn normalt, forteller Smith-Solevåg, og legger til at det for fire år siden kun var to prosent som trakk fram julegaver som en grunn til at de gruet seg til jul. I år er det hele 37 prosent.

Geir Smith-Solevåg
– Alle bidrag til Julegryta går til lokale tiltak som hjelper de som har behov for ekstra bistand eller har utfordringer i hverdagen, sier Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen.

Årets undersøkelse viser at langt flere sliter med økte kostnader og mange oppgir at de vil kjøpe mindre mat og julegaver enn før, spesielt de som har minst. Særlig gjelder dette husholdninger med en samlet inntekt på under 500.000 kroner.

Hjelper hele året

En gave i julegryta blir til mat, klær, omsorg og fellesskap – lokalt og gjennom hele året.

– En matkasse når kjøleskapet er tomt, en ferie med familien for dem som kanskje aldri har kunnet ta seg råd til det, noen å snakke med når det er altfor lenge siden sist – alt dette er eksempler på hva gavene blir til. Ofte er det mat, barneklær, gaver og noen som har tid til å lytte, det er størst behov for, forteller Smith-Solevåg.

Gavene som gis i Frelsesarmeens julegryter kommer til god nytte gjennom hele året.

– Fattigdom, utenforskap og rusproblemer er ikke bare et problem i desember. Alle bidrag til Julegryta går til lokale tiltak som hjelper de som har behov for ekstra bistand eller har utfordringer i hverdagen, sier Smith-Solevåg.

Frelsesarmeens julekampanje i 2022 setter fokus på at fattigdom ikke alltid synes utenpå: