Helene Bøksle og musikanter fra Frelsesarmeen

Feirer det fagre med sang

Helene Bøksle og Frelsesarmeen formidler hva det norske folk er takknemlige for i denne krevende tiden.

• Foto: Mette Randem
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Frelsesarmeen spurte følgerne sine på Facebook hva de er takknemlige for i disse tider. Og de fikk mange fine og tankevekkende svar. Her er noen få:

"For livet, og for at jeg fikk holde min gode pappa i hånden da han sovnet inn i forrige uke."
"At jeg fikk treffe mitt lille barnebarn ute idag."
"At jeg kan spise frokost sammen med mannen min."
"Takksam for at eg er frisk og kan gå på jobb idag."

Se videoen nederst i saken.

Midt i det vanskelige ser vi at folk samler seg om de grunnleggende verdiene, de enkle ting som bærer hverdagene igjennom
– Frelsesarmeens kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg.

Møter mange som sliter

I disse maidagene i 2020 er det 75 år siden Norge igjen fikk sin frihet – men jubileet kommer på et tidspunkt hvor folk har kjent og kjenner på ufrihet og usikkerhet; for mange uten sidestykke i sin levetid.

– Frelsesarmeen møter mange gjennom hjelpearbeidet som nå sliter mer enn de kanskje noen gang har gjort, forteller kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg.

Geir Smith-Solevåg
– Vi merker at det er mye takknemlighet der ute, sier kommunikasonssjef Geir Smith-Solevåg.

– På én dag kan vi møte flere nye hjelpesøkende enn vi vanligvis ser på en måned. Bare på ett gatehjørne i Oslo sentrum har vi delt ut 10.000 måltider siden landet stengte ned. Og landet rundt møter den lokale Frelsesarmeen folk der de er med det de trenger, utdyper han.

– Samtidig merker vi også at det er mye takknemlighet der ute over alt hva vi faktisk har i landet vårt, selv når tidene er tøffe.

Tenkte samme tanke

Dermed ble ideen født; kunne vi gjøre noe som favner oss alle og den tiden vi er inne i nå? Kunne vi sammen løfte blikket og feire det som feires kan? Med sin lange musikktradisjon, var det naturlig for Frelsesarmeen å gå musikalsk til verks – og også invitere med en av sine gode venner i musikkbransjen.

– Jeg satt og drakk kaffe på trappa, og tenkte: hadde det ikke vært vidunderlig å synge en av de gamle sangene som favner oss alle sammen, sier Helene Bøksle.

– Jeg fikk en sterk intuisjon at det her må vi bare få til, men det ble jo litt vanskelig alene.

Så da Frelsesarmeen tok kontakt, var hun ikke vanskelig å be.

Jeg og Frelsesarmeen hadde tenkt samme tanke!
– Helene Bøksle
Helene Bøksle i Slottsparken

Kompes med brass og folks takk

Resultatet ble en vakker musikkvideo hvor en bunadskledd Helene Bøksle synger «Fagert er landet» i Slottsparken, akkompagnert av Frelsesarmeens uniformskledde musikere. Salmen er arrangert av pianist Tove Kragset.

– Salmen er fra 1907 og er en takk til Gud for alt det vakre vi har rundt oss midt oppi vår «strev og vår møde», og en bønn om velsignelse for tiden fremover, forteller Geir.

Videoen er forøvrig krydret med Frank Otto Pedersens vakre naturbilder fra Norge – og tilbakemeldinger fra folk flest i Norge om hva de er takknemlige for akkurat nå.

– Midt oppi koronakrisen spurte vi nemlig våre 60.000 følgere på Facebook om hva de var takknemlige for akkurat da, forteller Geir.

– Og vi fikk så mange fine svar! Fra det helt hverdagslige, til det eksistensielle og til de lange linjene. Sangen gir en ekstra vakker klangbunn til dette.

Styrken i fellesskapet

Både Frelsesarmeen og Helene Bøksle er opptatt av at vi ikke må ta ting for gitt.

– Vi må stoppe opp og se på det her som en mulighet til å endre ting fremfor å se negativt på det som har blitt tatt fra oss i hverdagen, sier hun.

– Disse ukene er jo bare en brøkdel av hva de kjente på i fem år for snart 80 år siden.

– Man kan fokusere på frykt og redsel, men det er kanskje nå man ser klarere hvor sterkt et fellesskap er, hvor sterkt et lys er og ikke minst hva kjærlighet er. Det finnes så mye rundt oss at vi ikke trenger å reise så langt for å finne det, avslutter Helene Bøksle.

Helene Bøksle svinger på bunaden