Kråkevik 50 B5413

Årets julelåt er lansert

Herborg Kråkevik er årets juleartist for Frelsesarmeen med sangen «Fra fjord og fjære», også kjent som Norges eldste julesalme.

• Foto: Mette Randem
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

For 20 år siden begynte Frelsesarmeen å gi ut en årlig jule-CD for økt fokus på Julegryta. Det er blitt en solid samling med høy kvalitet, og mange husker for eksempel produksjonene Perleporten og Stolpesko.

I dag er det strømmetjenester som Spotify, Apple og Tidal som gjelder i musikkverdenen. Men tradisjonen med årets juleartist er likevel holdt ved like, på en ny måte. Denne julen er det Herborg Kråkeviks innspilling av salmen «Fra fjord og fjære» som er tilegnet Frelsesarmeen for å sette fokus på Julegryta, Frelsesarmeens innsamlingsaksjon i desember. Sangen lanseres fredag 6. november og er spilt inn sammen med Trygve Skaug og Bergen filharmoniske orkester.

Lytt til årets julelåt her

– Vi er veldig takknemlige for at Herborg Kråkevik stiller opp for oss igjen, og denne gangen med en gammel salme som også står i Frelsesarmeens sangbok. Vi er også veldig takknemlig for at tidligere juleartist Trygve Skaug stiller opp, nå som duettpartner. Vi trenger all den hjelpen vi kan få for å sette fokus på dem som trenger håp, og spesielt denne julen, sier Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen.

– For meg er Frelsesarmeen det store håpet, sier Herborg Kråkevik med trykk på hver stavelse.

Hun vet hva hun snakker om. Hun har sett håpet tennes i slitne øyne på en av sine konserter for Frelsesarmeens gjester.

– Min lykkeligste julekveld som voksen tilbragte jeg på Fyrlyset, Frelsesarmeens sted for rusmisbrukere, fortsetter hun.

– Jeg glemmer det aldri. Egentlig skulle jeg bare synge en times tid, men jeg ble invitert til middag etterpå og ble der hele kvelden.

Herborg Kråkevik er årets juleartist for Frelsesarmeen 2020. Her står hun ved siden av lys med en salmebok i hendene.
– Julen er en følelses-forsterkende periode, og jeg tror at julesalmene kan gi oss noe av det vi trenger i vår tid hvor så mye kan bli hult, sier Herborg Kråkevik. (Foto: Mette Randem)
Tenk hvor utrolig viktig håpet har vært for mennesker opp gjennom tidene! Det har skapt så mye kraft og utholdenhet.
– Herborg Kråkevik, årets juleartist for Frelsesarmeen

Fokus på håpet

Herborg Kråkevik mener at vi trenger sanger, dikt og historier som kan løfte oss opp.

– Julen er en følelses-forsterkende periode, og jeg tror at julesalmene kan gi oss noe av det vi trenger i vår tid hvor så mye kan bli hult, sier hun.

Salmen hun har valgt som julelåt for Frelsesarmeen avslutter slik: «Guds åsyn vendes til oss fra himlens stol. Når allting endes, vi der skal holde jul». Det bringer Herborg tilbake igjen til ordet håp.

– Tenk hvor utrolig viktig håpet har vært for mennesker opp gjennom tidene! Det har skapt så mye kraft og utholdenhet.

Les vårt intervju med Herborg Kråkevik i sommer

Fra fjord og fjære – Norges eldste julesalme

Årets julelåt er salmen Fra fjord og fjære, skrevet i 1856 av Magnus B. Landstad, som Kråkevik har tilegnet Frelsesarmeen på sin utgivelse. Salmens historie er en del av årsaken til at valget falt på akkurat denne.

Les mer om julegryteaksjonen her

– Den blir sett på som den første norske julesalmen, og Landstad fikk i sin tid mye tyn for denne teksten. Det var første gang julebudskapet ble iscenesatt i norsk natur, og dessuten var teksten norsk, forteller Kråkevik.

– Både det med naturen og det med den norske teksten brøt med tradisjonene. De andre julesalmene var på dansk, og sånn måtte det være, mente man. Men Landstad samlet folkeviser og hadde et stort engasjement for det nasjonale, og han tok denne med i sin samling. Dermed har den overlevd til tross for motbøren, sier hun.

Elijn Herikstad ved julegryta

Vil du være med og gi håp i ei gryte?

Dette året har vært tøft for mange, for flere enn du tror, og behovet for hjelp har vært enda større enn før. Med din hjelp i Julegryta kan flere få et bedre år i 2021.

Gi støtte