NTB u07731k RA80 nett

Sår som ikke tar pause

Rusavhengige er en særlig utsatt gruppe ved koronasmitte. Gatehospitalet i Oslo tar imot de mest sårbare av dem.

• Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Sår gror ikke bedre under koronakrisen enn ellers, og folks grunnleggende behov må møtes som vanlig. Frelsesarmeen strekker seg langt for å opprettholde tjenestetilbudene sine, og Gatehospitalene i Oslo og Bergen fortsetter med tilrettelagt sykehusbehandling for mennesker med alvorlig rusmiddelavhengighet.

– Våre pasienter er ved godt mot, og vi har så langt ikke hatt noen tilfeller av koronasmitte, forteller Liv-Bente Nilsson, daglig leder ved Gatehospitalet i Oslo.

Bilde tatt utenfra bygget me ansatte iført munnbind som titter ut.
Gatehospitalet i Oslo holder tilnærmet normal drift gjennom koronakrisen. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
Pasient i palliativ sykehusseng og daglig leder sitter på kanten og holder ham i hånden.
Liv-Bente Nilsson (t.h.) er daglig leder ved Gatehospitalet i Oslo. (Foto: Kristianne Marøy/Frelsesarmeen/ARKIV)

Tilbudet opprettholdes til tross for koronakonsekvenser

Gatehospitalet mener at mennesker med ruslidelse er i risikogruppen for å bli alvorlig syke ved smitte av Covid-19 fordi mange har redusert immunforsvar. Foreløpig har ingen ansatte eller pasienter som er testet, smittet.

Helt forskånet mot konsekvenser av koronapandemien er de derimot ikke.

– En av avdelingene ble stengt fordi det en periode var mange ansatte i karantene, men den åpnes igjen denne uken, slik at vi kan ta inn flere pasienter. Vi tar hele tiden forhåndsregler for å redusere smittefaren både blant ansatte og pasienter, sier daglig leder Liv-Bente.

De vil ta høyde for å ha 20 av 24 plasser i normal drift. Dette for å kunne ta nødvendige smittevernhensyn, slik at de som må testes kan isoleres og få eget bad.

– De fleste pasientrommene er ikke bygget med tanke på isolasjon, dermed må vi være løsningsorienterte, forklarer Liv-Bente.

En annen endring de har måttet gjøre er i forbindelse med inntak, hvor de nå prioriterer pasienter henvist fra sykehusene for å avlaste kapasiteten der.

– En konsekvens av det er at ikke alle pasienter blir tilbudt plass, for vi er nødt til å være strenge på avklaring av smitte og testing før inntak. Vi må verne om våre alvorlig syke pasienter, forklarer Liv-Bente.

Og dem er det noen av. Gatehospitalet har både alvorlig syke og døende pasienter.

– Vi har både palliative pasienter, og vi har alvorlig syke som er i livsnødvendig behandling. Vi har også lungesyke med for eksempel KOLS.

Les mer om arbeidet Frelsesarmeen gjør under koronautbruddet

Lege undersøker en pasient på Gatehospitalet i Oslo
Rusavhengige anses som ekstra utsatt dersom de får Covid-19, fordi mange har nedsatt immunforsvar. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

Sender et varsku om mangel på verneutstyr

En stor utfordring, som for mange andre helseforetak, er påfyll av smittevernsutstyr.

– Det er utrolig vanskelig og dyrt å få tak i smittevernsutstyr, innrømmer Liv-Bente Nilsson.
– Vi klarer oss akkurat nå, men om vi plutselig må bruke mer, og går tomme uten mulighet til påfyll av utstyr, vil vi gå tom, og det er alvorlig. Det er lagt opp til et felleslager i Oslo, men til nå har vi ikke fått noe derifra.

Nilsson og kollegaene forsøker derfor å være innovative og finne andre leverandører, men det tar mange ressurser.

– Det har blitt en jungel av tilbydere som tar kontakt, de fleste med tilbud på utstyr som koster opp til fem ganger den normale prisen.

– Heldigvis har jeg har også funnet noen lokale firmaer som har lagt om produksjonen for å lage denne typen etterspurt utstyr.


Les mer om Gatehospitalet