Microsoft Teams image 17

Ukrainsk kulturmedarbeider på plass

Sammen, Frelsesarmeen Grønland har styrket arbeidet for flyktninger med kulturmedarbeider Olena Buchko.

Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Ti dager etter at krigen brøt ut i Ukraina, inviterte Sammen Frelsesarmeen Grønland de første flyktningene til Lakkegata i Oslo. Siden den gang har mange hundre flyktninger vært på besøk i menigheten og nærmiljøsenteret.

Noen var kun innom noen få ganger fordi de ble flyttet til et annet sted i Norge, mens andre har vært med på tilbudene på Grønland i flere måneder fordi de fortsatt er på mottak eller er blitt bosatt i Oslo.

For å styrke arbeidet, søkte Sammen på midler fra IMDI til å ansette en kulturmedarbeider. Valget falt på Olena Buckho som kommer fra Ukraina.

Microsoft Teams image 18
Olena jobber aktivt med å invitere flyktninger med på ulike tilbud på Sammen.

– Jeg er veldig glad i jobben min. Jeg liker å møte nye mennesker og få høre deres historier. Det betyr mye for meg å kunne hjelpe flyktningene ved gi råd eller å gjøre noe hyggelig sammen. De fleste av dem befinner seg i vanskelig situasjon akkurat nå på grunn av krigen, og trenger støtte på forskjellige måter, sier Olena.

Hennes første arbeidsdager var på rokurs for ungdommer og voksne med flyktningbakgrunn. På Ukrainas nasjonaldag filmet TV2 Nyhetskanalen fra oppvarmingsturen, før deltakerne rodde ut til Hovedøya. Syriske flyktninger stelte i stand grillfest på stranda for sine nye ukrainske venner, og fordi Olena også snakker arabisk kunne hun tolke mellom dem.

Travle dager

Olena jobber aktivt med å invitere flyktninger med på ulike tilbud på Sammen og er ofte på asylmottaket for å følge dem til aktivitetene. Språkkafé, familiemiddager, turgruppe, forskningsprosjekt for barn, ungdomskafé og gudstjenester.

Det har vært arrangert jobbsøkerdag i lokalene, og åtte rådgivere fra rekrutteringsbyrået Randstad ga nesten 40 deltakere fra mange land hjelp. De ukrainske flyktningene som deltok hadde mange juridiske spørsmål de følte de ikke hadde fått svar på andre steder – og satte pris på foredrag og å kunne snakke med jurister fra Randstad legal.

Microsoft Teams image 16
Olenas første arbeidsdager var på rokurs for ungdommer og voksne med flyktningbakgrunn. På Ukrainas nasjonaldag filmet TV2 Nyhetskanalen fra oppvarmingsturen, før deltakerne rodde ut til Hovedøya.

Katrine Hogganvik, prosjektleder i Frelsesarmeens program Med håp i bagasjen, snakket også med flere av deltakerne og skal følge dem opp videre sammen med ansatte fra Sammen.

Ønsker å bidra

8. november ble det arrangert Ukrainsk høstfest på Sammen Grønland. Det kom 150 gjester på høstfesten, og rundt halvparten av dem fra Ukraina. Noen ble fulgt fra mottakene på Tåsen og Tøyen, andre har blitt kjent med Sammen og Frelsesarmeen gjennom andre arrangementer og Nav.

Tahir, Olena, Nataliia, Angela og Serhii laget tre store gryter med borscht! Andre frivillige fra Ukraina, KG, Høyskolen for teologi og ledelse og faste frivillige på Sammen hjalp til med festen. Man trenger mange hender og øyne når huset blir stappfullt!

Underveis fikk gjestene høre på musikalske innslag fra koret Vox humana, sang av Anastasia og Melika. Kvelden ble avsluttet med et ukrainsk musikkstykke framført på fiolin av Nastya, som så arrangementet på Facebook.

Microsoft Teams image 17
Lite visste Tahir, Olena, Nataliia, Angela og Serheii at det skulle komme 150 gjester på ukrainsk høstfest igår! Men tre store kjeler med borscht, en kjele tomatsuppe og ukrainske rundstykker mettet alle sammen. Rundt halvparten kommer fra Ukraina.

- Vi hadde en fabelaktig kveld med mange musikalske innslag, diktlesning, informasjon og mye prat rundt bordene. Det er sterkt og viktig å komme sammen. Dele mat og dele liv, sier Olena og legger til:

– Det er mange som er helt alene her, og å holde hverandre med selskap er svært viktig akkurat nå.

Flere av flyktningene som har blitt faste gjester på Sammen og er med og bidrar på arrangementer som dette. Noen lager mat, andre med sanger som ligger dem på hjertet.

– De vil gjerne bidra og gi noe tilbake!

Microsoft Teams image 16
Microsoft Teams image 15
Microsoft Teams image 14

Takk til IMDI, Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen og EUs rammeprogram for forskning som på ulike måter gir midler til Sammen Grønlands arbeid for flyktninger.

15.11 og 29.11 har vi inspirasjonskvelder for frivillige og personer med flyktningbakgrunn. Vil du være med? Send oss en melding. Les mer her: Inspirasjonskvelder for flyktninger og frivillige | Facebook

Vil du være med som frivillig? Ta kontakt på sammen.gronland@frelsesarmeen.no