To gutter tuller i forgrunnen. Bak står en smilende dame med blondt, kortklippet hår.
ET STED Å HØRE TIL: Hver onsdag fylles Frelsesarmeen i Mo i Rana av ungdommer. – Dette er ikke noen fancy, kule ungdomslokaler. Vi har bare åpnet dørene, forklarer korpsansvarlig Eva-Maria Nygaard. Fra talerstolen gjør hun seg klar til å teste tenåringenes kunnskap i en quiz.

Ung massemønstring i Mo

Hver krone som i desember samles inn lokalt, brukes lokalt. Hos Frelsesarmeen i Rana kommune tenkte de helt nytt om sitt arbeid post pandemien, og ga ungdommen et sted å være etter skoletid.

Tekst: Gro Matland Nevstad • Foto: Mette Randem
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Da vi stengte ned under pandemien ga det oss tid til å tenke. For hvem er det som har størst behov? Er det kanskje ungdommene?
– Eva-Maria Nygaard, korpsansvarlig
Gutt som spiller sjakk. Bak ham står en kompis klar til å slå et slag med den lille racketen.
MATCH BALL: Ali og Mohammed er ivrige enten de flytter på sjakkbrikker eller svinger bordtennisracketen. De føler seg helt hjemme hos Frelsesarmeen og har vært kompiser siden de kom til Norge fra Syria.
En gjeng med gutter står og følger med på to som spiller bordtennis.
FULL ACTION: Før ungdommene kommer rigges det til med bordtennisbord midt i gangen mellom kjøkkenkrok og storsal. Gutta har full kontroll på hvem som leder. Lisa Madelen Solvang (med rosa hår) jobber som frivillig og stortrives sammen med den energiske gjengen.
Tenåring bryter håndbak med voksen kvinne. Han vinner.
Nok en tenåringsgutt bryter håndbak. Også han vinner over den voksne kvinnen som jobber i Frelsesarmeen.
MÅLER KREFTER: Ali (bildet til v.) og Johannes (bildet til h.) får en tøff kamp med å slå Eva-Maria i håndbak. Hun knekker sammen i latter når hun blir slått av to 13-åringer på rappen. Yaman følger med i sin gule hettegenser.
Hit er det alltid trygt å sende ungene, for foreldrene vet hva vi står for. Det er så ufarlig, samtidig så har vi gode holdninger som de synes er bra.
– Eva-Maria Nygaard, korpsansvarlig
Flere ungdommer står i en ring bak dem finnes det stoler. Mange ler og humøret er på topp.
FINN EN PLASS: Det blir alltid like god stemning i storsalen av stolleken. Ali er som vanlig midtpunktet.
Gutt som spiller piano. På veggen bak henger et bilde av Jesus. En gutt med nisselue står nærmest, med ryggen mot kamera.
FRISONE HOS FRELSESARMEEN: Mohammed (t.v.) følger med når kompisen Ali spiller piano. Han er bortpå alt av instrumenter og er selvlært.
To gutter som løser quiz på et papir med kulepenn. En tredje gutt sitter litt i bakgrunnen. En kvinne hjelper til med svarene.
HJERNETRIM UTEN DIGITALE HJELPEMIDLER: Ingen får lov til å google seg til svarene i Eva-Marias quiz. Det er juks! Men hun hjelper gjerne til med noen ekstra «clues» nå Mohammed spør. Johannes (t.h.) sikret laget seier denne gangen. Ali chiller i bakgrunnen.
Frelsesarmeen er en kjempefin organisasjon man kan ta kontakt med for å enten være med på aktiviteter eller jobbe som frivillig. Og jeg ser jo gleden hos andre når man hjelper til. Man føler at man gir noe.
– Lisa Madelen Solvang, frivillig
Mange ungdommer får servert julegrøt.
LAGER ALL MAT: Hver onsdag morgen kommer André (t.v. helt bakerst) og Anne for å lage maten. Det første de gjør når de kommer er å kle seg i sine hvite kokkeklær og svarte hatter.
Bilde av en tallerken grøt med smørøye og kanel.
Kakefat med brownies. Noen blir servert i hånda.
KJÆRKOMMENT BIDRAG: I desember disket de to kokkene oppe med hjemmelaget risengrynsgrøt og brownies til nærmere 40 ungdommer.
Tre kvinner sitter bøyd over mange hvite ark som ligger strødd utover.
GJETTELEK: Korpsansvarlig Eva-Maria Nygaard (t.v.) retter quiz-oppgaver sammen med frivillige Lisa Madelen Solvang og Mary som er ansatt noen timer i uken for å hjelpe til.
Kvinne med rosa hår står utendørs. I bakgrunnen sees Frelsesarmeens logo i frostet glass.
FRI TIL Å HJELPE: – Det er ingen som blir sur på meg om jeg ikke kan være frivillig en onsdag. Forskjellen på Frelsesarmeen og en arbeidsgiver er at en arbeidsgiver er du forpliktet til. Du er ikke forpliktet til Frelsesarmeen. Kommer du ikke et par ganger, så møter du stor forståelse for det, sier Lisa Madelen Solvang.
Samme bilde som i toppen av saken med de ti unge kvinnene, eneste forskjellen er at her smiler de bredt begge to. Øynene stråler.

Ga fattigdommen to nye ansikt

Etter at Lisa Madelen Solvang og Silje Iversen sto fram i lokalavisa, kontaktet enda flere Frelsesarmeen i Mo i Rana for å få hjelp. Alenemødrene ønsker å fjerne skammen over å be om mat på bordet.

Middag er luksus
Det var sånn det begynte for meg. Jeg ville komme meg ut av døra, ha en plass å dra som ikke krevde at det skulle skje en fredags- eller lørdagskveld. Eller koste masse penger.
– Lisa Madelen Solvang, frivillig
To kvinner sitter ved et bord med hver sin kaffekopp.
FÅR KAFÉFØLELSEN: Lisa Madelen Solvang (t.v.) og Silje Iversen er ofte innom for å ta en kaffe på Frelsesarmeen midt i Mo. – Det er rett inn i varmen. Når du kommer innenfor de her dørene så er det ingen som dømmer deg. Ingen stiller spørsmål om hvorfor du er her. Det er som å gå inn på en vanlig kafé i byen, sier Lisa.
Koldtbord med ulike retter.
MATGLEDE: Hos Frelsesarmeen i Mo i Rana serveres det ofte mat når folk møtes.
Julegryta Mo i Rana 2 2

Pengene går til lokalsamfunnet

– Jeg tror at hvis vi hadde sagt at det går til Oslo, da hadde vi ikke fått inn så mye penger. Men nøden her er stor, og det ser folk.

Stolte vakter ved gryta
Kvinne med kort, blondt hå og logoen til Frelsesarmeen på brystet. Hun smiler mot kamera.
SMÅVARM I TOPPEN: – Det er fantastisk og jeg elsker onsdagene, men man er jo helt ferdig etterpå. Eva-Maria smiler varmt.
To gutter sitter ved siden av hverandre bak trommene.
GUTTENE MED TROMMESTIKKENE: Johannes (t.v.) venter tålmodig på tur mens Ali viser sine ferdigheter på slagverket.
Nærbilde av en elgitar.
EN ELEKTRISK DRØM: Her finnes det mange stenger å spille på for den som vil ha utløp for litt energi.
Dekkede langbord med gjester. To eldre menn og en ung kvinne står på rekke foran i rommet.
Tre langbord står på langs. I enden av rommet står en mann og snakker til forsamlingen.
MAT PÅ MANGE FAT: Ordfører Geir Waage (med rødt slips) sammen med Ingrid Lorentzen Kildal og Martin Kildal. Far og datter, der hun sang og han leste juleevangeliet. Foto: Geir Gisnås
Mann står med hender utstrakt ved et juletre. Her henger det mange julepynt og lapper.

Joda, penger vokser på trær!

I alle fall på enkelte juletrær. På Hotel Helma i Mo i Rana ble det i desember hengt opp lapper til en verdi av 54.450 kroner, og under treet i lobbyen ble det lagt 721 gaver fra både gjester og lokalsamfunnet.

De lokale etterspør treet
Mye snø i ei gate i byen. Noen ungdommer krysser den.
TRAFIKK I GÅGATA: Mo i Rana ligger innerst i Ranfjorden og er administrasjonssenter i Rana kommune. Tettstedet har 18.800 innbyggere per 2023, ifølge Store norske leksikon. De ser aldri sola på denne tida av året, men har noen blåtimer midt på dagen selv rundt vintersolverv.
Julegryta er en av de tryggeste tingene man kan støtte opp under. Det er noe som går tilbake til lokalsamfunnet i denne kommunen. Til denne Frelsesarmeen.»
– Lisa Madelen Solvang, frivillig
Kvinne med rosa hår som ser drømmende ut av vinduet. Der henger det et grønn, stor papirstjerne med lys i.
ÅPENT SINN: – Alle religioner og kulturer er hjertelig velkommen hos Frelsesarmeen. Siden jeg begynte her så har jeg helt klart åpnet meg mye i forhold til tro. Det er noe med at når du er frivillig – du gir, du kjenner den godheten, du ser håp, du ser kjærlighet. Du åpner deg automatisk mer for de tingene, sier Lisa Madelen Solvang. Hun har bestandig stilt spørsmål om det finnes noe som er større enn seg.
To kvinner står arm i arm utendørs utenfor Frelsesarmeens lokaler. Det er mye snø og en hvit minibus med Frelsesarmeens logo på.
DRAR PÅ TURER: Tobarnsmødrene Silje Iversen (t.v.) og Lisa Madelen har vært på turer i regi av Frelsesarmeen. Ungene synes bare det er spennende å kjøre buss med andre familier. Frelsesarmeen har også delt ut kinobilletter slik at de har kunnet ta med barna på film.