Bachelor-studenter i uniform
Dette året ble Frelsesarmeens offisersskole godkjent som del av en bachelorgrad ved MF vitenskapelige høyskole. Det betyr mye, både for offiserene og Frelsesarmeen.
– Det er veldig hyggelig at utdanningen vi gir her blir anerkjent av MF, sier rektor ved Offiserskolen, major Tom Kristiansen.
Frelsesarmeens offiserskole på Jeløy er et toårig utdanningstilbud for mennesker som ønsker å gå inn i en fulltidstjeneste i Frelsesarmeen. Skolen har lenge hatt et samarbeid med MF vitenskapelige høyskole
(tidligere Menighetsfakultetet), og noen fag har vært tilbudt begge steder. Nå er utdanningen også godkjent som del av en bachelorgrad.
Egne kurs for offiserer
De to årene på Offiserskolen utgjør de første 100 studiepoengene av graden. Deretter kan de som ønsker det, ta de siste 80 studiepoengene ved siden av jobb. De som fullfører utdanningen får en bachelorgrad i salvasjonistisk teologi.
Når MF har gitt innpass for våre studenter, så er de også trygge på at vi virkelig har levert det vi sier vi har levert.– Tom Kristiansen, rektor på Frelsesarmeens offisersskole
– Vi tar det som en fjær i hatten. MF har ikke tatt lett på dette, vi har brukt masse tid på å dokumentere hva vi gjør og kvaliteten på undervisningen. Når de har gitt innpass for våre studenter, så er de også trygge på at vi virkelig har levert det vi sier vi har levert, sier Kristiansen.
Offiserskolen beholder likevel sitt særpreg, forsikrer rektoren.
– Vårt pensum og læringsplan var allerede veldig likt en del av MFs bacheloremner, vi trengte ikke å endre noe særlig. Men vi kan vinkle ting på vår måte, og legge inn mer praksis i studiene. Vi kan også ha flere timer enn de har på MF, siden vi kan ha program på kvelder eller i helger innimellom, forklarer han.
Emnene som offiserene må ta for å få en grad etter den toårige utdanningen, er vanlige fag som også tilbys på MF. Men å studere der er gjerne ikke så lett for offiserer som er i full jobb og bor spredt over hele landet. Derfor får de ta emnene gjennom å delta på egne ukeskurs på Jeløy, der lærere fra MF kommer og underviser.
Til sist leverer de bacheloroppgave.
– Vi er veldig glade for at MF legger spesielt til rette for våre offiserer og stiller opp for å undervise på Jeløy, forteller rektoren fornøyd.
Enkelt å tilpasse fagene
Førsteamanuensis på MF og rektor for Metodistkirkens teologiske seminar Hilde Marie Øgreid Movafagh er ansvarlig for samarbeidet fra MFs side. Hun forteller at det var ganske enkelt å tilpasse fagene på Offiserskolen til en bachelorgrad.
– Kvaliteten på utdanningen som Offiserskolen gir, er god. Det var mye småpirk som måtte komme i orden, men selve utdanningen passet allerede godt inn i en bachelor hos oss. Hvis Frelsesarmeen skulle ønske å bygge videre på dette, og lage en masterutdanning i salvasjonistisk teologi, er det også fullt mulig, forteller hun.
Teologi på timeplanen
MF er opptatt av økumenikk. Blant annet er metodistenes presteutdanning lagt til MF, og de har emner i katolsk- og pentakostal teologi (pinseteologi, red.anm.) Bacheloren i salvasjonistisk teologi er et godt tilskudd til dette, mener hun.
Sjøoffiseren som ville bli frelsesoffiser
Som 6-åring fikk Thomas Guldahl en barnebibel av morfaren sin. Det er det første han kan huske av kristen påvirkning. Boka virket sterkt på ham og har preget hans livsseilas.
Les om hans reise!Den nye ordningen har stor nytteverdi for Frelsesarmeen, ifølge Kristiansen. Godkjenningen fører ikke bare til at offiserer har anerkjent formell kompetanse. Det åpner også mange muligheter for videreutdanning og dermed økt kompetanse på felt som Frelsesarmeen trenger.
– Det er enkelt å gå videre til å ta en master i teologi for dem som ønsker det. Men man kan også ta en master i for eksempel diakoni eller ledelse.
Jeg er veldig glad i å undervise løytnantene på Jeløy. I det rommet sitter det så utrolig mye erfaringskompetanse.– Hilde Marie Øgreid Movafagh, førsteamanuensis på MF
Offiserskolen ble godkjent som fagskole i 2008. Muligheten til å ta en bachelorgrad gjelder alle som har gått på skolen siden det, og MF har allerede undervist løytnanter som vil ta de siste 80 studiepoengene etter en stund, ifølge Movafagh.
– Jeg er veldig glad i å undervise løytnantene på Jeløy. I det rommet sitter det så utrolig mye erfaringskompetanse. Løytnantene kjenner kirkelivet «hands-on», samtidig som de er nysgjerrige på hvordan teologien vi underviser i passer inn i jobbene de har ute i korpsene (kirker og nærmiljøsentre). Det er ypperlige studenter som er sultne på mer kunnskap.
En bachelorgrad åpner ikke bare dørene til videre utdanning, den er veldig nyttig for offiserene i jobbene de står i, mener hun.
Kunnskap å støtte seg til
– Det gir mer kjøtt på beinet til den tjenesten man har. Man står i veldig mye i et korps. Noen ganger er det nyttig å ta et skritt tilbake og reflektere teologisk over det man holder på med. Hva innebærer det for eksempel at en kriminell er skapt i Guds bilde? Hvilken teologi møter vi sårbare mennesker med?
Et annet eksempel er undervisning i traumeteologi, som har blitt en viktig del av sjelesorg.
– Frelsesarmeen møter jo veldig mange som har opplevd traumer, og ofte er det en viktig årsak til at de har «gått på trynet» i livet. Da er økt kompetanse på hva traumer er og hvordan man best kan møte dem, veldig nyttig.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Høyt og lavt i ferien
På vei innover i Nordmarka finnes det en plass der både barn og voksne kan boltre seg oppi tretoppene. Turen til klatreparken, i regi av Frelsesarmeens Home-Start-tilbud, ble bokstavelig talt en opptur!
-
Tester tålegrensen – i fellesskap
På Frelsesarmeens camp på Jeløy tester deltakerne egne grenser og bygger vennskap. For noen er det som å komme hjem.
-
Frelsesarmeens innspill til partienes valgprogrammer
– Takk for den gode jobben dere gjør, sa Jonas Gahr Støre da Frelsesarmeen overleverte rapporten «Der skoen trykker» til Arbeiderpartiet under Arendalsuka.