Foto: Gammel mann med grått og og skjegg holder høyre hånd opp til kinnet. Smiler i kamera.
EKSPERT PÅ HYPOKONDRI: – Det jeg snakker med pasienter om, er om de vil akseptere livets usikkerhet – dette at det meste får man ikke kontrollere, sier Ingvard Wilhelmsen til Frelsesarmeens journalist. "Hypokondrlegen" er både faglig og vittig når han forteller om hvordan han hjelper pasienter med alvorlig helseangst.

– Vår gave er en oppgave

– Fortiden kan ikke endres, men hva vi skal la fortiden gjøre med oss, det bestemmer vi, sier «hypokonderlege» Ingvard Wilhelmsen og legger til: – Framtiden vet vi ingenting om, men akkurat nå er vi her!

• Foto: Emmaline Sophie Hekneby / Tekst: Emmaline Sophie Hekneby / Artikkel hentet fra Krigsropet nr. 25, 2024
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Jeg har blitt oppgradert til «premium» og kan nå bli rullator-influenser, det er helt supert.
– Ingvard Wilhelmsen, "hypokonderlege"
Foto: Eldre herre i mørke klær går forbi et gammelt, okergult hus med sin rullator.
STILL GOING STRONG: Ingvard Wilhelmsen har hatt nedsatt funksjonsevne i beina i 40 år. Nylig ble han «oppgradert fra stokk til rullator», ifølge ham selv.
Du får ikke velge foreldrene dine, sykdommer, og du får ikke velge fremtiden. Det er en helt lukket bok, det er ikke skrevet noe i den ennå!
– Ingvard Wilhelmsen, "hypokonderlege"
Foto: To gamle hender som ligger oppå en bok.
HJELP I BOKFORM: Ingvard Wilhelmsen har skrevet flere bøker. Det er mye nøktern og livsnyttig visdom i "Selvhjelpstrilogien". Dette er en samling av de tidligere utgitte bøkene: «Sjef i eget liv», «Kongen anbefaler» og «Det er ikke mer synd på deg enn andre».
Jeg blir ikke så mye overrasket som forundret over hva folk kommer på og hva de kan mene om seg selv eller verden. 
– Ingvard Wilhelmsen, "hypokonderlege"
Jeg sa til henne at hun trygt kunne revurdere holdningen at hun kom til å dø ung av kreft, det var for sent, hun var jo 50 år!
– Ingvard Wilhelmsen, "hypokonderlege"
De fleste har imidlertid grunnholdninger som er mer generelle, og som deles av flere, for eksempel at det er både nyttig og smart å bekymre seg for fremtiden.
– Ingvard Wilhelmsen, "hypokonderlege"
Foto: Mann med kopp i hånden. Han sitter ved et kafebord og smiler mot kamera. Han har grått hår og skjegg.
UROER SEG IKKE: Ingvard Wilhelmsen snakker gjerne om troen på Gud og hvor viktig den er for ham. – Når jeg kan legge fra meg alt og gi det til Ham, så kan jeg slappe av i å vite at Gud har kontroll. Jeg skal ikke, og vil ikke, ha kontroll i mitt liv, i hvert fall ikke over det som er ukontrollerbart, sier han.
Jeg har en litt konfronterende stil, av og til må jeg være litt tøff, bruke litt dynamitt.
– Ingvard Wilhelmsen, "hypokonderlege"
Du kan bli kritisk til deg selv, forbigåelser, tabber du har gjort, depresjoner … Fortiden kan ikke endres, men hva vi skal la fortiden gjøre med oss, det bestemmer vi.
– Ingvard Wilhelmsen, "hypokonderlege"
De får ikke «flashback», de får «flash-forward». Som jeg sier: «De som har PTSD har nå i det minste noe å vise til, du har ingenting, det er ren fantasi»!
– Ingvard Wilhelmsen, "hypokonderlege"
Foto: Portrett i sort/hvitt av en eldre herre med et direkte, fast blikk og et lite smil. Han har grått hår og skjegg.
AKTIV KAR: Lege og psykiater Ingvard Wilhelmsen holder foredrag for fullsatte saler landet rundt, og tar fortsatt imot pasienter en dag i uken på «Hypokonderklinikken» i hjembyen Bergen.
Jeg mener at det er en oppgave, å bruke gaven vår. Har du fått en gave så har du fått en oppgave. Det er en nådegave, i kristent perspektiv.
– Ingvard Wilhelmsen, "hypokonderlege"
Min nådegave er formidling, å få folk til å tenke, få de til å forstå seg selv, hva de holder på med, og på den måten endre seg – hvis de vil.
– Ingvard Wilhelmsen, "hypokonderlege"
Foto: Mann går med rullator, men nå sees han mer med ryggen mot kamera. Han er på vei bort.
SER FRAMOVER: – Drømmen min er å kunne fortsette med det jeg gjør. Det er drømmen, sier Ingvard Wilhelmsen om pensjonistlivet.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent