Foto: Tre kokker i hvite drakter med hatter, to kvinner og en mann. Han står i midten og holder armen rundt begge. Alle smiler.
FRIVILLIG HELGEVAKT: Kokkene Mette M. Kjøstelsen (f.v), Harald Kvist og Marina Domzaridou fra NKL stilte opp med mat og arbeidstimer da lokallaget skulle servere norsk tradisjonsmat på Jeløy i Moss. Her holder Framnes asylmottak til, som blir drevet av Frelsesarmeen.

Serverte norsk søndagsmiddag på asylmottak

Norske kokkers landsforening (NKL) fyller 70 år og ga med det en omvendt jubileumsgave til Frelsesarmeens asylmottak i Moss. Hos beboere fra krigsherjede områder åpnet gryta med lammefrikassé også opp for takknemlighet.

• Foto: og tekst: Gro Matland Nevstad
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Foto: Mann i hvit kokkeuniform med høy hatt heller vakumpakkede poteter i en stor aluminiumsform.
POTETLANDET NORGE: – I dag serverer vi lammefrikassé, en tradisjonell norsk rett med kokte poteter. Det er lammekjøtt, en god saus og grønnsaker, sier Harald Kvist, mens han gjør klar 20 kilo poteter til oppvarming.
Foto: Kokk i 70-årene med hvit drakt og forkle strekker seg etter en øse og flere andre redskaper som henger på en rekke midt i industrikjøkkenet.
LOKALKJENT: Mette M. Kjøstelsen bor omtrent rett borti veien for asylmottaket og var rask med å melde seg til innsats på kjøkkenet til Frelsesarmeen på Jeløy. Hun tok fagbrevet som kokk i en alder av 45 år, og synes det er både hyggelig og spennende å gjøre veldedig arbeid.
NKLs samarbeid med Frelsesarméen er et viktig sosialt bærekraftstiltak. Vi verdsetter det arbeidet Frelsesarmeen gjør på mange områder.
– Espen Wasenius, daglig leder i NKL
Foto: Utvendig bilde tatt av grått bygg med flatt tak. Vinduene har røde karmer og over et inngangsparti står det "FRamnes asylmottak – resepsjon" ved siden av en logo fra Frelsesarmeen.
MIDLERTIDIG BOTILBUD: På oppdrag av Utlendingsdirektoratet (UDI) driver Frelsesarmeen nå asylmottak i bygningene til det som tidligere var en del av Jeløy Folkehøgskole. Her er det kapasitet for 220 flyktninger.
Foto: Mann med caps og ullgenser smiler fra kjøkkenet. Han står sammen med to av kokkene, en kvinne og en mann.
FRA DET NORSKE KJØKKEN: Daglig leder i NKL, Espen Wasenius (f.v.), slår av en hyggelig prat med Marina Domzaridou og Harald Kvist. Så må han videre, for NKL deler ut mat flere steder denne søndagen.
Foto: Kokk som står oppstilt ved siden av en reklameplakat med en pent dandert matrett på og et par logoer.
DAGENS REKLAME: Harald Kvist hadde med seg en roll-up fra avdelingen i Østfold. Den ble etablert i 1977, over 20 år etter Norske kokkers landsforening ble startet i 1954.
Kvinne i kokkeuniform holder opp en fargerik boblejakke. Vi ser rykken til en mann med hettegenser som prøver en jakke på.

Den ekstra varme dagen på Fyrlyset

– Vi har varm suppe, varme jakker og varm omsorg. Det er det vi har lyst til å bruke dagen vår på, sier Kristine Øvrebø. Derfor feiret hun den internasjonale kokkedagen i selskap med Oslos rusavhengige.

Tar sosialt ansvar fra kjøkkenet
Vi vil være et annerledes asylmottak på den måten at vi tilhører et sett med verdier, som vi også ønsker skal være levende i vårt miljø.
– Monica Runar, kapellan i Frelsesarmeen
Foto: Tre kvinner står på rekke og hilser på de som kommer inn døra.
KOM INN, KOM INN: Monica Runar (f.v.) er kapellan. Ved siden av henne står mottaksleder Ruth Kielland og ytterst står Linda Helene Feistl, som er miljøarbeider og for anledningen kjøkkenassistent. Alle tre kjenner lokalene godt, for de jobbet også her da dette var en del av Jeløy folkehøyskole.
Foto: Gjennom nettet rundt en liten fotballbinge sees flere spillere og en ball som går i mål.
UFORMELL TURNERING: Denne dagen hadde gatefotball-spillerne på Framnes besøk av to lag fra Kongsvinger og to fra Fredrikstad. Fotballbingen ligger vegg-i-vegg med asylmottaket. Det kom scoringer i ett sett, men i gatefotballen er alle vinnere – uansett tap.
Foto: To bord på rekke pyntet med lys og servietter. På hver plass ligger et ark klippet til som et høstblad.
DUKET TIL FEST: En annen ting de har satt søkelyset på i samtaler den senere tid, er takknemlighet, noe som også hører til om høsten innenfor det kristne årshjulet. Derfor ble det høsttakkefest.
In this world, where there are so many terrible things happening, we also have something we can be grateful for.
– Ruth Kielland, mottaksleder
Foto: Tre kokker, en mann og to kvinner, står på rekke og legger mat på en tallerken.
LAM NAM-NAM: Harald Kvist øser opp lammefrikassé deretter legger Marina Domzaridou (bakerst) på et par poteter før Mette M. Kjøstelsen serverer gjestene over disken.
Foto: Kvinne med krøllet hår, svart genser og logo fra Frelsesarmeen holder frem en skål. Oppi ligger det ark med mange farger.
BLAD FOR BLAD: Monica Runar med en bolle fylt av takknemlighet i form av fargerike papirlapper formet som løv fra trærne. Disse skal senere henges opp på greinene til et bart tre de skal hente og sette i resepsjonen til asylmottaket.
Syria og Palestina er krigssoner. Vi kom hit på jakt etter trygghet, sikkerhet og en god framtid langt borte fra krig, blod og død.
– Pappa og syrisk flyktning
Foto: Mann som strekker seg over en disk for å ta imot en tallerken med mat i serveringsluka.
PÅSPANDERT MIDDAG: Thomas Guldahl stiller villig opp til fotografering mens han henter sin tallerken. Den tidligere sjøoffiseren går nå andre året på Frelsesarmeens offisersskole, som ligger et steinkast unna kantinen. Han er også invitert til felleskap denne ettermiddagen.
Foto: To kvinelige kokker står ved siden av hverandre. Begge ser i kamera. Den ene er i ferd med å ta av seg forkleet.
GODE KREFTER: Marina Domzaridou (t.v.) er til daglig kokk på hotell. Dette var hennes første gang som frivillig. Hun havnet fort i trivelig selskap sammen med Mette M. Kjøstelsen.
Vi kommer gjerne tilbake neste år på den internasjonale kokkedagen!
– Harald Kvist, medlem i NKL Østfold
Foto: Tre kokker står oppstilt foran serveringsluka. Mannen står midten.
OPPDRAG UTFØRT: Marina Domzaridou (f.v.), Harald Kvist og Mette M. Kjøstelsen har ryddet og tatt oppvasken. I bakgrunnen sitter en anonymisert gjeng med svært mette mager. – Det alltid moro å være med på slikt, og særlig når det er så takknemlige gjester, sier Kvist.