Matglede på Arendalsuka
I samarbeid med Unge kokker og De norske kokkelandslagene kunne Frelsesarmeen by på henholdsvis seminar og suppe i sørlandsbyen midt i august.
Arendalsuka betegner seg selv som «en demokratisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i».
Her kan alle interesserte komme for å debattere, lære og forsøke å finne løsninger på forskjellige samfunnsutfordringer.
Blant over 200 stands og nærmere 2000 seminarer gjorde Frelsesarmeen seg bemerket i Arendal, noe du kan lese mer om i saken "Solid avtrykk på Arendalsuka".
De gjorde de blant annet med presentasjon og overlevering av boligmeldingen «Å bo verdig» til kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik.
Folk bor uverdig: Sånn kan vi ikke ha det
Sigbjørn Gjelsvik lover tettere oppfølging av boforhold etter å ha mottatt Frelsesarmeens boligmelding.
Les hele saken!Frelsesarmeen gjorde seg også bemerket ved arrangementer som «Matkøene – har arbeidslinja blitt fattigdomslinje» og ikke minst «Matglede på barnevernsinstitusjoner».
Sistnevnte var i forbindelse med et nasjonalt samarbeid med organisasjonen Unge kokker.
En av de tingene som gir meg veldig mye, er muligheten til å jobbe med hjertet i hånden.– Gita Kolltveit, daglig leder i Unge kokker
Daglig leder, Gita Kolltveit, forteller at det å samarbeide med Frelsesarmeen er noe som berører på mange ulike måter.
– En av de tingene som gir meg veldig mye, er muligheten til å jobbe med hjertet i hånden. Dette opplever jeg i samarbeidet med Frelsesarmeen.
Skaper måltidsglede
Gita forteller at Unge kokker jobber med å rette fokus i samfunnet på god og sunn mat, deriblant med kompetansehevende tiltak i forbindelse med ernæring og motivasjon for ansatte på barnevernsinstitusjoner.
I tillegg skal organisasjonen jobbe med å fremme matglede samt måltidsglede som inspirerer til gode samtaler mellom barn, ungdom og miljøterapeuter.
Fra før av har Frelsesarmeen inngått et samarbeid med masterstudenter på OsloMet som førte til oppskriftsheftet «1-2-3 Digg Mat», med tanke på å lære ungdom på institusjoner om rimelige og sunne måltider i forkant av utflytting.
Unge kokker skal bidra med å få heftet ut i praktisk læring.
I denne saken kan du lese mer om 1-2-3 Digg mat.
Mitt skip er lastet med ...
Ved den travle havnen i Arendal hadde Frelsesarmeens Colin Archer-skøyte Catherine Booth II ankret opp, og deltakere fra Armeens #merennbare-tiltak fortalte forbipasserende om viktige etterverntilbud.
Også her bidro Unge kokker, med servering av mer enn 20 kilo nydampede blåskjell til de som stakk innom.
– Min kollega Sandra Mauer dampet blåskjell hele dagen, og mange fortalte at maten var veldig god, smiler Gita.
Suppe på Vestre gate 15
Gjennom uken var det åpen kafé på Frelsesarmeens korps- og nærmiljøsenter i Vestre gate 15, hvor mange kom innom for en pause fra vrimmelen.
Der stilte Espen Wasenius, daglig leder i Norske Kokkers Landsforening (NKL), og Anette Myrhagen, fra De Norske Kokkelandslagene Community Catering, med egne råvarer og en nydelig suppe.
– Vi ble invitert til å bidra med en suppe og en idé rundt suppeserveringskonseptet som Frelsesarmeen er godt kjent for, sier Espen.
– Vi valgte å bruke Frelsesarmeens egen bok «Suppe, såpe og frelse fra fire verdenshjørner» som inspirasjon.
Annette hadde egentlig ferie, men valgte likevel å bli med for å hjelpe til i kafeen. Hun forteller om gode og nye bekjentskaper i Frelsesarmeen:
– Tilbakemeldingene fra folk har vært veldig hyggelige.
Mat kan også være en plattform for andre aktiviteter, og er en sosial arena hvor man kan snakke og kose seg– Espen Wasenius, daglig leder i Norske Kokkers Landsforening (NKL)
– Espen, hvorfor har du lyst til å samarbeide med Frelsesarmeen, også fremover?
– Vi har mange like interesser og ambisjoner, noe som skaper muligheter for å samarbeide innenfor noen av disse områdene. NKL jobber mye med barn og unge, og har generelt mye kompetanse på matglede. Flere av områdene som Frelsesarmeen jobber med i forbindelse med utsatte grupper i samfunnet er sammenhenger hvor matglede kan ha stor betydning for teambuilding og lagspill, sier kokken.
Superkokken nevner gatefotball og arbeidsformidlingen Fretex Jobb og Oppfølging som to eksempel på det.
– Mat kan også være en plattform for andre aktiviteter, og er en sosial arena hvor man kan snakke og kose seg med det man har tilberedt sammen.
Matgleden viste seg tydelig rundt kafébordene i Frelsesarmeens lokale, hvor samtaler med erindringer og funderinger fra de mange arrangementene under Arendalsuka ble diskutert – over et varmt måltid.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
– Jeg har gruet meg til jula helt siden i fjor
«Ida» dropper ofte et måltid for å ha nok til å dekke barnas behov. I julen er det ekstra tøft at økonomien ikke går rundt.
-
Nå står julefeiringen i fare
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for fjerde kvartal viser at 4 av 10 har fått dårligere råd det siste halve året. Nesten hver femte nordmann kan komme til å droppe hele eller deler av julefeiringen.
-
Feirer ti år i hyllene til Kitch’n
Norges største kjøkkenkjede har solgt over 100.000 Others-produkter. Og selv om disse redskapene kanskje er små, så er ringvirkningene i lokalsamfunnene i Afrika og Asia store.