Slik jobber vi sammen for barna
Vi vil strekke oss langt for å ivareta barnet/ungdommen og fosterforeldrene for å gi varige og gode hjem for alle parter gjennom god og tett oppfølging.
Vårt samarbeid med fosterforeldre et tett og nært – med egne fosterhjemskoordinatorer som følger opp og gir individuell veiledning. Vi jobber for å gi barn muligheten for livslang tilhørighet i en familie, samtidig som at det legges til rette for kontakt med biologisk familie.
Vi i Frelsesarmeens fosterhjemsenhet har et spesielt ansvar for å sikre et godt samarbeid med alle involverte parter, og forebygge utilsiktet flytting. Vi vet at tett oppfølging av barnet og det spesialiserte fosterhjemmet er avgjørende – og vi kjennetegnes ved følgende fire hovedpunkter:
1. Det er svært viktig for oss å gi tilstrekkelig opplæring og veiledning av våre familiehjem. I tillegg er vi tilgjengelige for våre fosterforeldre døgnet rundt, hele året gjennom en bakvaktsordning. Fosterforeldre skal være trygge på at vi er der som en faglig trygghet i de små spørsmål – eller når det stormer som verst.
2. Vi er opptatt av helheten: at barnet går gjennom ulike faser, har ulike tilknytninger og at barnets/ungdommens behov kan endre seg. Derfor har vi en helhetlig tiltakskjede, noe som betyr at vi kan følge opp barnet fra institusjon, til spesialisert fosterhjem og i ettervernsperioden. Vi tilbyr også veiledning til biologiske foreldre for barn som er plassert i våre familiehjem. Les også: Ettervern for ungdom
3. Vi anerkjenner betydningen av kunnskapsbaserte arbeidsmetoder. Vi har et ressurs- og mestringsorientert fokus, og bygger vårt arbeid på anerkjente teorier innenfor systemteori, utviklingspsykologi, tilknytningsteori, traumebevisst omsorg, salutogenteori og resiliensteori. Vi har utarbeidet felles maler for å sikre høy faglig kvalitet på vårt arbeid.
4. Vi satser på faglig utvikling. Våre ansatte er det viktigste suksesskriteriet for å lykkes med det vi gjør. Vi er stolte over at vi har erfarne og solide ansatte, med ulik bakgrunn, kjønn og alder, og mange med lang kompetanse. I tillegg har vi en svært høy andel stabil ansattgruppe. Vi prioriterer faglig opplæring og utvikling, og ikke minst veiledning. Men vi vet også at det er viktig å stadig rette blikket utenfor oss selv. Derfor søker vi kontinuerlig å utvikle og oppdatere oss faglig – et godt eksempel på dette er da vi i 2018 inviterte Landsforeningen for barnevernsbarn til å kvalitetssikre utarbeidelsen av vårt fagsyn og ulike faglige verktøy. Vi tilbyr også våre ansatte regelmessig veiledning og deltakelse på eksterne/interne kurs.
Hvem kan bli fosterforeldre?
Vurderer du å bli fosterforelder, og vil vite mer før du tar kontakt? Se ofte stilte spørsmål.
Les merJeg er veldig fornøyd, og jeg oppfordrer andre på det varmeste til å bli fosterhjem for Frelsesarmeen. Det er så mange som kunne hatt glede av denne jobben. Man lærer mye om seg selv.– «Randi» (54), fostermor (Kilde: Fosterhjemsundersøkelsen våren 2024)
Tilbud om avlasting
Når barn flytter inn i et spesialisert fosterhjem, ønsker vi at de den første tiden skal knytte seg til fosterfamilien og den nye tilværelsen.
Men etter en periode kan det være behov for avlastning. Dette fordi det er et stort omsorgsansvar å ha et fosterbarn. I tillegg kan det være godt for fosterbarn og fosterforeldre og ha litt tid fra hverandre.
Avlastning blir som regel rekruttert i familie og nettverk. Det kan enten være i fosterfamiliens nettverk eller i barnets biologiske familie. Det kan også være i nettverket rundt barnet, som skole, fritidsaktiviteter ol.
Hvor ofte et barn skal være hos en besøksfamilie, vurderes i den enkelte sak.
Frelsesarmeens fosterhjem kan være behjelpelig med rekruttering og oppfølging av besøkshjem der det er vurdert behov for dette.
Hva kan du/dere forvente av oss?
Du får unik oppfølging med oss som din oppdragsgiver og samarbeidspartner:
- vi gir fosterforeldre opplæring i forkant av plassering.
- vi kartlegger fosterhjem for å matche opp mot barn/ungdom i vår målgruppe
- vi bistår fosterforeldre med kompetanseheving tilpasset barnets/ungdommens ulike behov
- hver familie får en fast fagkonsulent som gir faglig bistand og veiledning hver 14. dag, i utgangspunktet via hjemmebesøk.
- vi arrangerer fagdager gjennom året med nøye utvalgte temaer
- vi legger til rette for at fosterforeldre kan ta relevante kurs og videreutdanning
- vi jobber for et godt samarbeidsklima, avklare roller og forventninger
- vi tar ansvar for samhandling rundt barnet og fosterhjemmet
- vi tar ansvar for jevnlig veiledning, oppfølging og akuttberedskap. Du har oss i ryggen hele tiden og tilbyr 24-timers tilgjengelighet så du skal slippe å bli stående alene når du trenger noen å snakke med.
- vi tar ansvar for et godt planlagt og avtalt ettervern før barnet/ungdommen flytter ut
- du får tilbud om avlasting. Dette er noe de fleste familiehjem har jevnlig.
I tillegg kan det være aktuelt med ekstern veiledning fra for eksempel BUP (barne- og ungdomspsykiatrien). Vi har også avtale med en ekstern psykolog, som benyttes i individuell og felles veiledning.
Kontakt oss
Ta gjerne direkte kontakt med oss for en prat, eller du kan legge igjen navn og telefonnummer i kontaktskjema under – så vil vi kontakte deg.
RELATERTE SAKER
-
Mange barn venter på et hjem
Til enhver tid venter på landsbasis rundt 200 barn på å få plass i et fosterhjem. Frelsesarmeen ønsker seg både flere fosterhjem og systemer som sikrer kortere ventetid for barna.
-
Stor fosterhjemsmangel: Frelsesarmeen vil få ned ventelistene
Mange barn venter på å få et sted å bo i Norge. Derfor lanserer Frelsesarmeen nå en podkast i håp om å rekruttere flere fosterforeldre.
-
Hjerterom og husrom
De siste ti årene har Ann-Hege og Thomas invitert åtte barn og unge inn i familien sin. De er fosterforeldre for livet.