Ung jente med solbriller og en topp sydd av gamle jeans.
SPOT ON: Influencer Leah Isadora Behn (18) er her fotografert i brukt og omsydd antrekk under åpningsfesten på Oslo Runway. Skjørtet er fra Fretex, toppen er en omsydd jeans og vesken har hun arvet av sin mor, Prinsesse Märtha Louise. • Foto: NTB

På rød løper i brukte klær

Når mediene får høre at antrekket er fra Fretex, da kan det bli overskrifter. Dette er noe alle kjendiser vet. Hilde Kjønstad sørger for at de inntar den røde løperen i lånte klær som Fretex har mottatt.

• Foto: Anders Lindholm / Tekst: Randi Matland og Gro Matland Nevstad
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Smilende kvinne utenfor et Fretex-telt på festival. Holder fram en rosa bluse.

Gjenbruk er blitt en del av motebildet

– Jeg elsker Fretex, sier Ulrikke Falch, skuespiller, forfatter og samfunnsdebattant, mest kjent fra NRK-serien «Skam». Allerede som 11-åring begynte hun å kjøpe rare plagg og briller.

Ta en titt i teltet
– Det er viktig for oss som jobber her å vite at pengene går til sosialt formål. Det synes vi er veldig motiverende.
– Hilde Kjønstad, leder Fretex-butikkene
Stort område med klær og brukte klær og stoffer på bord og i kasser. Folk plukker ut ting de vil bruke til å sy om til noe nytt.
NYTT LIV: Gjenbrukstekstilene til Fretex er populære til å sy nye antrekk av. Duker, gardiner og sengtøy kan f.eks. brukes til å sy egen festdrakt av. Her fra Fretex sin stand under Fæbrikstad-festivalen tidligere i høst.
Vi vil bidra til å vise fram norsk design.
– Hilde Kjønstad, leder Fretex-butikkene
Mange folk som sitter og jobber på symaskiner i en diger hall.
SLO ALLE REKORDER: Nettverksbygging over en lav sko i Vikingskipet under Fæbrikstad i starten av september. Her satte de jammen meg verdensrekord i antall folk som sydde samtidig
Tre kvinner og en mann holder opp et tøystykke med en rekke underskrifter for å stoppe fast fashion. De sitter på podiet sammen med en mann til.
STOPP FAST FASHION: Står det på stoffet med flere hundre signaturer. På gjenbruksfestivalen Fæbrikstad var Hilde Kjønstad (nr. to f.h.) fra Fretex i paneldebatt med næringsminister Jan Christian Vestre og Anja Bakken Riise (t.v.) fra Fremtiden i våre hender.
Kvinne som sitter i delvis lotusstilling med buksedress i glitrende sølvstoff. Hun peker på et diplom.
GJEVT DIPLOM: Jenny Skavlan er en av initiativtakerne til gjenbruk- og omsømkonseptet Fæbrik, som igjen sto bak Fæbrikstad-festivalen. Her viser hun stolt fram diplomet de fikk av Guinness World Records. Skavlan har gjennom årene gjort flere viktige samarbeidsprosjekter sammen med Fretex.
Vi har lenge hatt et samarbeid med Krogh Optikk hvor de donerer veldig fine solbriller til nettbutikken vår.
To kvinner holder blomster og en pris de er blitt tildelt.
UTMERKET SEG: Fretex Arkivet stakk av med den gjeve prisen i kategorien Årets grønne initiativ på Costume Awards nylig. To fornøyde sjefer: Kristin Hareide, direktør for Fretex Miljø, og Hilde Kjønstad, kjedeleder butikk. Foto: Costume/Ida Neerbye
Mann med briller står på en talerstol med det norske riksvåpenet. Dette er Espen Barth Eide da han var klima- og miljøminister.

Vil stoppe «trashion» i Norge

– Det er jo slik at fremtiden er fornybar, sirkulær og bærekraftig, og vi må skynde oss dit, sa daværende klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Anledningen var framleggelsen av rapporten «Produsentansvar for tekstiler».

Les om Fretex sin rolle