Vil du spille i hornorkester?
Enten du er helt fersk, eller ønsker å ta opp igjen gamle kunster, så sjekk med Frelsesarmeen. De har 19 brassband rundt om i landet. Her finner du oversikten!
– Det er ikke så veldig mange aktiviteter hvor det kan være en som er ti år og en som er 90 år. Vi er åpne for alle, sier Espen Ødegaard.
Han dirigerer Frelsesarmeens territoriale hornorkester (FTH) og ellers Templet hornorkester med jevne mellomrom. Han er også ansatt som musikkonsulent i organisasjonen.
Espen kan fortelle at hos Frelsesarmeen finnes det rundt 300 musikanter i alle aldre spredt ut over, og det fine med å spille i et korps er at her finnes det ingen reservebenk.
– Jeg opplever at det er et oppsving flere steder. Og brassbevegelsen har jo hatt en enorm utvikling siden 1980-tallet. Vi er blant de beste i verden, sier han.
Må ikke tro for å spille
Du må gjerne være troende eller medlem i Frelsesarmeen for å spille i et av brassbandene, men du må ikke.
– Det som er fordelen med messing er jo at veien fram til målet er litt kortere enn en del andre instrumenter, og så låter det bedre fortere, sier Espen.
Fikk du lyst til å spille i korps sammen med andre, så sjekk ut om Frelsesarmeen har den typen tilbud der du bor.
Disse stedene har hornmusikk:
- Arendal korps – hornmusikkøvelse torsdager
- Askim korps – hornmusikkøvelse mandager og tirsdager (juniorhornmusikk)
- Bergen Ladegården korps – hornmusikkøvelse annenhver mandag (Ladegården FA Brass)
- Bergen sentrum korps – hornmusikkøvelse mandager
- Drammen korps – hornmusikkøvelse mandager
- Halden korps – øvelse mandager (FA Brass Halden) og tirsdager (horn aspiranter)
- Haugesund korps – øvelse onsdager
- Kristiansand korps – øvelse tirsdager (brassband)
- Kristiansund korps – øvelse utvalgte fredager (står oppslag på skjerm utenfor lokalet)
- Moss korps – øvelse annenhver onsdag
- Oslo Grünerløkka korps – hornorkesterøvelse tirsdager
- Oslo Templet korps – Templet hornorkester øver hver uke, mandag og tirsdag – annenhver gang
- Sandvika korps – øvelse annenhver mandag for SAbrass (står for Sandvika og Asker) og hver tirsdag for juniormusikken (TRO hornmusikk)
- Sarpsborg korps – hornmusikkøvelse mandager
- Skien korps – hornmusikkøvelse tirsdager (FA Brass Skien)
- Stavanger korps – hornmusikkøvelse mandager (Frelsesarmeens Hornorkester)
- Trondheim korps – hornmusikkøvelse tirsdager
- Ålesund korps – hornmusikkøvelse mandager
I tillegg har Frelsesarmeen eget korps på Færøyene.
Espen forklarer at de fleste steder så har korpset selv instrumenter, og da får man låne det. Det samme gjelder de røde jakkene som enkelte av korpsene har.
– Det er bare å ta kontakt på det lokale stedet hvis man har lyst til å spille. Så er det jo ikke alle steder som har opplæring av yngre. Det må man jo bare erkjenne. Men likevel, det går jo an å ta kontakt og spørre. Det ville jo være dumt av et sted å si, «nei, det kan vi ikke» til unger som har lyst til å spille, sier Espen.
– Hva med dugnader da, er det mange av dem?
– Nei, vi har jo ikke det for vi har jo lokaliteter. Altså, i Frelsesarmeen så trenger man ikke betale for et sted å være blant annet. Og det er jo frivillig arbeid som dirigenter og alt sånt noe også, sier Espen.
Mensa-pris og mangfold
Frelsesarmeen har et samarbeid med Norges Musikkorps Forbund (NMF), som mottok Mensa Norges pris 2023. Fordi det å lese noter og spille et instrument i et ensemble trener hjernen.
På mensa.no står det dette om prisen for 2023: «Forskning viser at når mennesker hører og lærer ny musikk, skapes det nye hjerneceller og koblinger i hjernen. Dette styrker nevrale nettverk og påvirker eksekutive funksjoner.»
– Jeg vet at NMF snakker mye om at de føler selv at det er for lite mangfold i korpsbevegelsen. Det er vanskelig å nå ut til alle, men det var veldig morsomt da vi arrangerte Ung Brass på Jeløy i vinterferien med 60–70 ungdommer. For der tror jeg vi var nesten 15 land representert på musikkgudstjenesten på søndagen, sier Espen.
Han ramser opp: Zimbabwe (Espen er født der og har bodd 12 år i Afrika, red. anm.), Sør-Korea, Ukraina, Færøyene, Etiopia, Eritrea, Latvia, Sør-Sudan, USA, England, Nigeria, Liberia, Burundi og Bergen, Norge.
Den 13.–15. september arranger Frelsesarmeen Musikanthelg 2024 på Jeløy. Her er det ventet 100 deltakere.
Har spilt siden 70-tallet
Assisterende kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, Andrew Hannevik, spiller i to musikkorps. Det ene er Templet hornorkester i Oslo og det andre er Frelsesarmeens territoriale hornorkester (FTH). Han har Espen til dirigent begge steder.
Andrew kommer fra en Frelsesarmé-familie og flyttet mye rundt. Han begynte å spille stortromme som syvåring, da de bodde i Cardiff i England. Så flyttet de til Hamar hvor Frelsesarmeen ikke hadde korps.
Så Andrew begynte ikke å spille brassinstrument før de flyttet til Oslo da han var 13 år. Her begynte han først på baryton, og har spilt alt av instrumenter bortsett fra trombone.
For i løpet av snart 50 år har han flyttet litt rundt i rekkene og har traktert kornett, flygelhorn, tuba (Bb og Eb), baryton, althorn og eufonium. Her kan du lese mer om de ulike messingblåseinstrumentene (Store norske leksikon).
Andrew opplever hornorkesteret som et godt fellesskap med mange fine opplevelser.
– Det er veldig hyggelig, og så er det moro å lage musikk sammen med andre. Vi har vært på mange spennende turer, rundt om i hele verden egentlig, og rundt om i hele Norge. Så det er liksom helheten i det. Det er veldig mange ting som gjør det så fint å spille i hornorkester, sier Andrew.
Hvis du spiller andrestemme så er det kanskje litt enklere enn hvis du spiller en solostemme, sånn at det det er lettere å finne en plass til alle som har lyst til å være med.– Andrew Hannevik, assisterende kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen
Han forteller at i Frelsesarmeen kan alle få lov til å være med, men at det er ulike utfordringer på ulike instrumenter.
– Det er ulike fysiske krav, altså dette er jo mye muskler i munnpartiet og sånn. Og noen stemmer er mer solistiske og vanskelige, og andre er enklere. Innenfor hver instrumentgruppe så finnes det ulike vanskelighetsgrader. Hvis du spiller andrestemme så er det kanskje litt enklere enn hvis du spiller en solostemme, sånn at det det er lettere å finne en plass til alle som har lyst til å være med, forklarer Andrew.
Faste oppdrag året rundt
Ifølge Andrew spiller Templet hornorkester fast på gudstjenestene, hvor de akkompagnerer sanger og salmer. Men de har også en del fast oppdrag.
Hver desember, når Frelsesarmeen tenner julegrana på universitetsplassen i Oslo, er Andrew og hans menighetskorps alltid med på å skape julestemning.
– Hva med 17. mai?
– Ja, det er jo en fest. Masse folk. Man spiller jo for flere enn alle andre ganger i året. Det er jo tusenvis av mennesker. Vi har pleid å spille på et arrangement på Kristelig Gymnasium (KG), og så marsjerer vi ned til Stortorvet og så opp Karl Johan og forbi slottet. Det er gøy!
RELATERTE SAKER
-
– Jula blir tannløs uten påsken!
«Nå er det jul igjen, og jula varer helt til påske! Nei, det er ikke sant …», fortsetter barnesangen, uten å ha sjekket med Aksel Hennie.
-
Frelsesarmeens julehjelp er i gang: – 1 av 7 nordmenn gruer seg til jul
Nå setter Frelsesarmeen ut om lag 250 julegryter landet rundt for å kunne hjelpe folk som er og har vært i en alvorlig økonomisk krise i flere år. Halvparten av de som nå gruer seg til jul, peker på økonomi og forventningspress.
-
Hjertelag for folk og Trondheim by
Nidaros Ishockeyklubb har innledet et samarbeid med Frelsesarmeen i Trondheim, som kan bli til oppmuntring og idrettsglede for mange.