Fengselsarbeid 100 år

Fengselspionerene

De slipper inn bak låste dører, til isolerte innsatte med brev- og besøksforbud. I 100 år har Frelsesarmeen vært til stede for de mest ensomme.

• Foto: Harald Kjær, Kristianne Marøy, Sissel Svendsen. Tekst: Marit Dehli-Johannesen
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Bildet viser Yury Zelentsov som står foran et fengsel, iført frelsesuniform
– Vi ser behovene til de innsatte og prøver å finne løsninger, sier kaptein Yury Zelentsov, leder for Frelsesarmeens fengselsarbeid. (Foto: Kristianne Marøy)
Vi er en del av normaliteten, av verden utenfor. Vi tar folk som de er og snakker med dem på en respektfull måte.
– Kaptein Yury Zelentsov, leder for Frelsesarmeens fengselsarbeid.
Et gammelt svart-hvitt bilde av en mann som ligger på en seng på et lite rom, ansiktet hans er skjult bak avisen han leser. Han har mange bilder på veggene og forskjellig pynt og andre gjenstander på rommet.
Den åpne sikringsinstitusjonen «Håpets Dør» som Frelsesarmeen startet og lenge drev i Fetsund, skal ha vært den første i sitt slag, ikke bare i Norge, men i hele Europa. (Foto: Arkiv)
Bildet viser Sean som sitter på cella si på en stol mellom senga og skrivebordet. Bak ham er et vindu med gitter og blå gardin.
– Siden jeg holder meg mest mulig på cella, er det så fint når Wim kommer og vi kan prate om viktige ting, sier Sean Janssen. (Foto: Harald Kjær)
Bildet er et sort-hvitt arkivbilde som viser en mann i frelsesarmeens uniform som står utenfor døra inn til Botsfengselet og holder i dørhåndtaket.
Bernard Hansen startet i 1920 Frelsesarmeens fengselsarbeid i Norge. Her ved porten til Botsfengselet. (Foto: Arkiv)
Bildet viser  Alv Tollisen som sitter ved et bord utendørs og snakker med en innsatt. Begge smiler, Tollisen har på seg uniformsskjorte, den andre mannen har bar overkropp og flere tatoveringer,
Major Alv Tollisen som døde i fjor, er en legende i fengselsvesenet. I flere tiår besøkte han innsatte på cellene, og ble en venn, en mentor og en farsfigur for mange. (Foto: Sissel Svendsen/Arkiv)
– Gud har vært der før vi har kommet. Det er han som gjør jobben. Det er ikke vi som fører til forandringen. Å få være en del av det, er ekstraordinært.
– Yury Zelentsov
Bildene er sort-hvitt ansiktsportretter av Ida Mathisen og Martin Fagerli. Mathisen ser i kamera og smiler, bildet av Fagerli er tatt i profil.
Bildene er sort-hvitt ansiktsportretter av Ida Mathisen og Martin Fagerli. Mathisen ser i kamera og smiler, bildet av Fagerli er tatt i profil.
Ida Mathisen var en av pionerene innen Frelsesarmeens fengselsarbeid på 1920-tallet. Martin Fagerli fikk Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt arbeid i norske fengsler. (Foto: arkiv)

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent