Hjelper foreldre med å mestre hverdagen
Familiekonsulenten i Teisentoppen barnehage møter mange som sliter med å få endene til å møtes. Ofte forteller de lite om hvordan de har det til Gudrun Jansson, men gleden er lett å se når hun kan hjelpe dem med for eksempel gratis klær til barna.
– Det var en mamma her som spurte om vi hadde noe regntøy hun kunne få til datteren sin. Vi hadde ikke noe som passet. Men så kom hun innom for å snakke om noe annet, og da kom jeg plutselig på at vi hadde fått inn flere klær. Mammaen strålte opp da vi fant ut at det var regntøy i riktig størrelse. Hun var både lettet over å ha spart de pengene, og veldig glad for kunne glede datteren med skikkelig fint regntøy. Jeg ble nesten like glad selv, jeg, sier Jansson.
Kjærkomment tilbud
På Teisen i Oslo ligger en av Frelsesarmeens barnehager: Teisentoppen. Den har en sammensatt gruppe familier. Noen har god økonomi, andre lever i konstant stress og bekymring over livssituasjonen sin. Jansson er der for foreldre som trenger råd, hjelp, eller noen å snakke med.
Det kan handle om alt fra økonomi, jobb og bolig, til usikkerhet rundt foreldrerollen.
Hvert år søker vi Gjensidigestiftelsen om støtte til å kjøpe inn ulltøy. Ull i god kvalitet er dyrt, så det ser vi er veldig kjærkomment for mange.– Gudrun Jansson, familiekonsulent i Teisentoppen barnehage
Hun merker at det er mange som sliter økonomisk. Blant annet er klær og sko til barna en krevende utgiftspost. For barnehagebarn vokser fra alt i en forrykende fart, og det er dyrt å skaffe vinterdresser, ullplagg, sko og alt annet de trenger.
– Hvert år søker vi Gjensidigestiftelsen om støtte til å kjøpe inn ulltøy. Ull i god kvalitet er dyrt, så det ser vi er veldig kjærkomment for mange.
I tillegg har barnehagen en liten gjenbruksstasjon, der foreldre leverer inn klær og sko barna har vokst fra. Det handler om miljø og gjenbruk, men også om å hjelpe foreldre som sliter med å kjøpe inn alt. Jansson har inntrykk av at behovet har økt i det siste.
– Noen ganger har jeg folk på liste, som jeg kontakter når vi får inn noe jeg vet de trenger. Ellers legger jeg ut i barnehagens informasjonskanaler når vi får inn noe. Nå kan det virke som om noen foreldre nærmest sitter klare, jeg får tilbakemeldinger med en gang jeg legger ut. Og det er alltid flere som tar kontakt enn de vi har klær til.
Men det er også ansatte på avdelingene som spør om klær, fordi de for eksempel har lagt merke til at et barn ikke har nok skiftetøy. Gudrun forklarer at noen familier ikke har anledning til å ha et ekstra klesskift liggende i barnehagen til enhver tid.
– Kanskje er noe hjemme til vask, og så har de ikke noe å sende med i mellomtiden. Da kan de ansatte se gjennom det vi har liggende. Og så ber jeg dem om å forsiktig tipse familien om at de kan kontakte meg. For det er nok en del som ikke har klart å ta kontakt og be om hjelp.
Føler seg utilstrekkelige
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for tredje kvartal 2024 viste at en av tre foreldre slet med å få endene til å møtes. En av seks opplevde seg som fattige og hver femte forelder fortalte at de følte seg utilstrekkelige.
Sommeren 2023 hadde vi med en gruppe familier herfra til Frelsesarmeens ferietilbud. En mamma fortalte at det er den eneste gangen de hadde vært på en slik ferie.– Gudrun Jansson, familiekonsulent i Teisentoppen barnehage
Det er sjelden at familiene Jansson snakker med forteller om følelser av utilstrekkelighet eller skam direkte. Men hun ser hvordan en vanskelig økonomi kan prege dem.
– En gang hadde jeg kontakt med en familie som tydelig slet økonomisk. Jeg nevnte litt forsiktig at vi kommer til å dele ut ulltøy hvis de var interessert, men fikk et ganske avvisende svar om de kunne da kjøpe klær til barna selv. Det er selvsagt helt greit, men jeg tror nok at de hadde trengt det ulltøyet, og at det handlet om stolthet og skamfølelse.
Familiekonsulenten ser også at stadig flere ikke klarer å betale barnehageavgiften. Da kan man søke om støtte fra Nav og få redusert avgift, men det er det ikke alle som vet. Noen har også språkutfordringer og sliter med å sende søknader, da hjelper hun dem med det.
Når tidene er tøffe økonomisk, er Jansson ekstra glad for å jobbe i en av Frelsesarmeens fire barnehager. Det gjør at hun kan koble familier på mange viktige tilbud. Ett av dem er ferietilbud.
– Sommeren 2023 hadde vi med en gruppe familier herfra til Frelsesarmeens ferietilbud. En mamma fortalte at det er den eneste gangen de hadde vært på en slik ferie, og de snakker fortsatt om det hver dag. Det er mange som spør om det blir noen flere turer, sier hun.
Det er veldig mange som ønsker å være med på Frelsesarmeens ferietilbud, og i fjor sommer fikk ikke barnehagen plasser. Men Jansson er glad for at de har fått mange av Frelsesarmeens aktivitetskort til utdeling. De gir hele familien mulighet til å få gratis billetter til alt fra kino og minigolf, til spennende museer og andre opplevelser.
– Kortene er veldig populære. I år var det en mamma som tok kontakt og lurte på om hun kunne få et kort selv om hun ikke lenger har barn i barnehagen, for det var så fint å kunne ta barna med på aktiviteter. Det fikk hun, smiler familiekonsulenten.
Hun forteller også foreldre om tiltak som Sammen Grønland, der man kan få nettverk og delta på mange aktiviteter, og Bøler tekstilverksted som møtes til et måltid, fellesskap og hobbyaktiviteter en gang i måneden.
Hvis noen synes det er vanskelig å møte opp på en aktivitet der de ikke kjenner noen, kan Jansson følge dem første gang.
Det er også en del som kommer og sier at det haster med å finne jobb for å få økonomien til å gå rundt. – Gudrun Jansson, familiekonsulent i Teisentoppen barnehage
Bolig er et annet tema noen ber om hjelp til. Mange av familiene er på leiemarkedet, og kan måtte flytte på kort varsel.
En fortvilet pappa kom innom Janssons kontor og fortalte at han ikke hadde råd til å bo i leiligheten han og barna hadde lenger, for husleia var satt opp.
– I slike tilfeller tipser jeg blant annet om Familiebosatt, som kan hjelpe familiene å finne en egnet bolig. Det er også en del som kommer og sier at det haster med å finne jobb for å få økonomien til å gå rundt.
– Men spesielt for de som er ganske nye i landet, kan det være ganske overveldende bare å finne ut hvor man skal starte.
Jansson hjelper til med råd og veiledning. I tillegg tipser hun noen om Frelsesarmeens program Med håp i bagasjen, hvor man kan få hjelp til å skaffe seg jobb og løse andre utfordringer i livet.
– Jeg er virkelig imponert over hvordan mange foreldre står på for å bedre situasjonen sin!– Gudrun Jansson, familiekonsulent i Teisentoppen barnehage
Årsakene til at familier sliter økonomisk er mange, men familiekonsulenten ser et klart fellestrekk: Det er ingen som lener seg tilbake og synes det er greit å be om å få ting gratis, og ikke ha nok inntekt til å klare seg selv.
Står på for barna
– Jeg er virkelig imponert over hvordan mange foreldre står på for å bedre situasjonen sin! En mamma jeg snakket med er alene med fire barn. Hun satt her med en baby på armen og ba om råd om hvordan hun kunne få lært seg norsk så hun kunne få seg jobb. Jeg synes det er imponerende.
En annen mamma som har gjort inntrykk på henne, hadde en veldig sterk og vond forhistorie. Hun sto plutselig på bar bakke, alene med barnet sitt.
– Jeg møtte henne første gang for to år siden. Da snakket vi engelsk sammen, nå snakker hun flytende norsk. Hun kommer innom noen ganger for å få hjelp til en ny utfordring eller fortelle om noe som går veldig bra. Hun tar utdanning, engasjerer seg mye og har mange planer for framtiden. Vi har hatt mange gode samtaler. Hun har også fått hjelp fra andre tiltak i Frelsesarmeen. Så har hun selv hatt «guts» til å ta imot det hun har fått av tilbud og jobbe med å bedre livssituasjonen sin.
Teisentoppen jobber bevisst med å motvirke utenforskap. Barna får blant annet ikke ha med leker hjemmefra, for å unngå «konkurranse» om å ha de fineste lekene.
Og når det er karneval i barnehagen, dempes kjøpepresset ved at barnehagen tar hovedansvaret for utkledningen. De fokuserer også lite på hva barna har gjort i ferier. Ved å ha en bevisst holdning, kan barnehagen skape gode holdninger i barne- og foreldregruppa, og forebygge kjøpepress og utenforskap.
Foreldrene gjør også ofte alt i sin makt for å skåne barna sine og forhindre at de føler seg utenfor. Men uansett vil barna før eller siden registrere at andre barn har mer enn dem, kulere klær, fritidsaktiviteter eller bedre matpakke. Det kan føre til utenforskap, og den utfordringen blir gjerne større jo eldre barna blir.
Men også de minste barna preges av fattigdomsutfordringer.
– Foreldre som har det vanskelig, bruker mye energi på å mestre hverdagen sin. Derfor har Teisentoppen som første barnehage i Norge ansatte en egen familiekonsulent. Når foreldre får hjelp til å redusere stress og bekymring rundt livssituasjon eller foreldrerollen, får de mer overskudd og energi til å være omsorgsfulle og tilstedeværende foreldre, sier Jansson.
Det er forskjell på å velge å bli hjemme og å måtte tilbringe alle ferier i nærmiljøet og la barna gå i gamle og slitte klær.– Gudrun Jansson, familiekonsulent i Teisentoppen barnehage
– Det er positivt for barns oppvekstvilkår og utvikling. Vi mener også at dette kan være et viktig bidrag til å bryte fattigdomssirkelen
Les mer om det vi kaller for "Teisenmodellen", hvor hele barnehagen – og ikke minst foreldre som står i krevende hverdagsutfordringer – har en sosialfaglig ressurs tilgjengelig.
Alle trenger opplevelser
Når mediene skriver om fattigdom i Norge, fylles gjerne kommentarfeltene opp av innlegg fra folk som mener man bare har for store krav. At man kan ha det like fint hjemme i feriene, og man trenger ikke kjøpe ting nytt.
– Jeg tenker at det er lett å si hvis man selv har råd til å kjøpe nytt og dra på en ferie av og til. Det er forskjell på å velge å bli hjemme og å måtte tilbringe alle ferier i nærmiljøet og la barna gå i gamle og slitte klær.
Hun tror det også handler om ulike generasjoner, at ikke alle ser at samfunnet har endret seg mye.
– Det er selvsagt kjempefint å dra på skogstur med foreldre og spise boller, det er ikke det jeg mener. Det viktigste for barn er å gjøre noe hyggelig sammen med foreldrene. Men det er viktig å kunne gjøre noe litt annet av og til, også. Ikke minst når alle rundt kan reise bort innimellom.
Jansson forteller at den familien som fikk bli med på ferietilbud, var på Hunderfossen og bodde på hotell. Noe sånt hadde de aldri vært med på før.
– De gledet seg veldig og telte dager til de skulle dra, og de lever på minnene fra den turen enda. Jeg tror alle trenger å kunne gi barna noen sånne opplevelser av og til.
– Det aller viktigste vi kan gjøre for sårbare barn
Frelsesarmeens rapport om tidlig innsats, «Å gi rett hjelp til rett tid», ble i fjor lansert på Teisentoppen barnehage med ordføreren i Oslo som hedersgjest. Anne Lindboe lover at rapporten skal være med i politikkutformingen.
Her kan du lese rapporten!RELATERTE SAKER
-
– Hollywood-filmer har preget forestillingene mine om straffanger
"Leo og de farlige" var en av høstens store seersuksesser på NRK. I dokumentarserien fikk forvaringsdømte fortelle om liv og selvransaking bak fengselsmurer. Programleder Leo Ajkic har gjort seg flere tanker om tematikken.
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.