Oslo
Frelsesarmeen har tilbudt «suppe, såpe og frelse» i Oslo siden 1888. Nedenfor kan du se hvordan vi gjør dette i dag.
VÅRE TILBUD I OSLO
Annet
Barn og unge
Barne- og familievern
Eldre
Fengselsarbeid
Andre tilbud
Rusomsorg
ARTIKLER FRA OSLO
-
Tastatur og tangenter
Andreas Slettholm er kommentator i Aftenposten, og har som musiker spilt på scenen med artister som Oslo Ess og Karpe Diem. I oppveksten fikk både ord og toner et springbrett i Frelsesarmeen.
-
Sjansespillet
Mange unge er på fester der sjanser tas, der ting tas. Foreldre forteller barna sine hvor farlig rus er, vennene deres forteller kanskje hvor kult det er. Leo Ajkic vil være han i midten.
-
Fra 350 til 150 Fretexbokser i Oslo
Fretex sine tøybokser fjernes 1. mars fra mange plasser i Oslo, men Fretex har like lyst til å få alle gjenbrukbare gaver som før.
-
Gudspartikkelen
Skuespiller Svein Tindberg er aktuell med en forestilling om forholdet mellom tro og vitenskap. Selv kom han til tro etter å ha blitt utfordret av Markusevangeliet.
-
En vaskeekte slumsøster
På mangt et dødsleie har hun vært den eneste som har trøstet, bedt og holdt i hånden. Hun har passet barn, vasket klær og laget mat. Rigmor Ihle er en ekte slumsøster. Selv om hun til tider har felt noen tårer, angrer hun ikke på livsvalget.
-
Den mangfoldige menigheten
Hos Frelsesarmeen på Grønland i Oslo tenkes det både tradisjonelt og nytt på samme tid, og stadig nye mennesker kommer inn dørene. I høst fikk menigheten tre nye tilhørige og en soldat.
-
Med gitaren som følgesvenn
– Frelsesarmeen er en utrolig viktig organisasjon, en bauta med lange røtter, som man forbinder med både slumsøstre og Julegryta, sier Frode Alnæs, som er årets juleartist for Frelsesarmeen.
-
Hjelp til selvhjelp
En leilighet gjennom Frelsesarmeens botilbud FaBo, er det siste trinnet før et helt selvstendig hverdagsliv i egen bolig. Det handler om å ta regien i sitt eget liv.
-
Et sted å høre til
Soldat? Tilhørig? Medlem i kirkesamfunnet? Vi har snakket med tre som på ulike måter bestemte seg for å bli medlem i Frelsesarmeen.
-
En trening i selvstendighet
Mange sliter med å bo. Rus og psykiske lidelser har svekket boevnen for mange. Frelsesarmeens tilbud, Bosatt, ønsker å gjøre noe med det
-
Et sted å høre hjemme
På Den åpne dør, Frelsesarmeens omsorgsinstitusjon for rusavhengige, står de ansatte på for å hjelpe beboerne med å få økt livskvalitet. – Det er viktig for meg at jeg bor skikkelig, at jeg har et godt hjem. Det har jeg her, sier beboer Knut.
-
Fattigdom som setter seg i sjela
Da Maria Lavik kom over statistikk som viste at fattigdommen i Norge stadig øker, bestemte hun seg for å skrive bok. Det ga henne et helt nytt syn på hva fattigdom egentlig handler om.
-
Berørt
For snart seks år siden gikk Marianne Sveen i gang med sitt første soloalbum. Men etter å ha tatt vakter på en psykiatrisk døgnpost, skjønte hun at hun måtte forkaste alt hun hadde skrevet og begynne på nytt. I høst kom resultatet ut.
-
Et rom for akkurat nå
– Rusavhengige er så mye mer enn rusen, sier daglig leder Mona Skaug på Fagerborg. Her får rusavhengige et trygt sted å bo for en periode, og hjelp til å finne en vei videre. For noen kan bare det å bli værende her noen uker sammenhengende, være en stor seier.
-
Den aller første pilegrimsturen
Innsatte, betjent, prest og to av Frelsesarmeens fengselskapellaner vandret sammen på pilegrimstur fra Oslo til Trondheim. – Jeg følte meg ikke lenger som en fange, men som et helt menneske, et Guds barn, sier «Kristin».
-
Tapre barn
I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse, holder psykolog og artist Lovise AK konsert med konseptalbumet «Tapre Barn». Gjennom musikk og poesi forteller hun sanne historier om usynlig vold mot barn.
-
Design med mening
Others har vist seg frem på høstens Oslo Design Fair messa. God design og bærekraftig konsept viste seg å være en suksessformel som fylte opp ordreblokka.
-
Når barndommen blir utfordrende
Når foreldre står i kriser og konflikter, gjør gjerne barna det også. Hva skal til for å ivareta barna når livet virkelig er vanskelig?
-
Nytt butikk-konsept fra Fretex
16. september ble Fretex Arkivet lansert i Oslo, Trondheim og på nettet.
-
Fin til skolestart
Seksåringene var stolte da de møtte opp til første skoledag – med nye klær, ny ransel og fullstappet pennal. Ingen trengte se at mor eller far hadde hentet alt på Slumstasjonen.
-
Mer epleslang
Frelsesarmeens rusomsorg har kjøpt ut konseptet Epleslang og forvandler epler fra privathager til utsøkt eplemost. Nå gleder Jobben-deltakerne i Oslo seg igjen til å plukke epler, og du kan hjelpe til.
-
Hele Norges Helsesista
Tale Maria Krohn Engvik (41) er helsesøsteren bak den populære Snapchat-kontoen Helsesista. Slik møter hun unge der de er.
-
De som vi ikke vet om
Maria Kjos Fonn skriver om det vi ikke vil ta i. Går inn til beinet, der det gjør vondest, og skaper kunst ut av rå smerte.
-
Slår et slag for fellesskapet
Harde server, prat og latter. Endelig kan man spille tennis igjen i regi av Stedet Sagene.
-
Ikke akkurat på Stedet hvil
Stedet Sagene har bokstavelig talt holdt det gående i hele koronaperioden, selv om også de har vært stengt. Gåturer mandag til fredag har betydd svært mye for mange. – Livsviktig, er tilbakemeldingen.
-
Kjærlighet og vaskebøtter
– Det å stå på en plattform og tale, er ikke noe for meg, men jeg har hatt min egen plattform gjennom hele yrkeslivet likevel, sier major Åse Nystuen. Hun valgte skurebøttas evangelium som sin vei.
-
Gatelegen
For Gatehospitalets overlege har livet dreid seg rundt både stetoskop, trommestikker og estetikk.
-
«Gud velsigne dine hender»
For 130 år siden flyttet de to første norske slumsøstrene inn i et lite hus på Vaterland i Oslo. De skulle lindre nød og være et vitnesbyrd om at noen bryr seg. På oppdrag fra Gud.
-
Minner fra en trompet
– Det er min egen stemme og sound som formidles gjennom trompeten. Jeg gir mye av meg selv, sier Tine Thing Helseth (33).
-
Hverdagsglede for seniorer
Et jevnlig besøk. Noe å se fram til. Gode samtaler og hyggelige aktiviteter slik at man blir kjent med andre seniorer i nærheten. Det var intensjonen til Frelsesarmeens pilotprosjekt Mentor+ som nå skal videreføres og utvides.
-
På hellig grunn
Slumstasjonen i Oslo jobber med å nå ut til de som er hardest rammet av pandemien. – Det er pinse i praksis, sier kaptein Irene Mathisen.
-
Kunsten å male et gudsbilde
– Jeg overlater til leseren å tolke om hvorvidt denne figuren er Den hellige ånd selv, eller et menneske som er fylt av den, sier illustratøren bak verket Den hellige ånd.
-
Hans Nielsen Hauge – et jubileum
Etter et møte med Gud på et jorde i Østfold, gikk en ung mann ut i landet og satte dype, nasjonale spor.
-
Brenner for det grønne
– Nå tar jeg hendene godt nedi jorda her. Det er faktisk bevist at det å grave i jord utløser lykkehormoner. Vi mennesker trekkes mot natur, sier Anniken Hoff Quirk, og demonstrerer for kursdeltakerne hvordan man potter om planter.
-
Har tro blitt tabu?
Hvorfor viser det mangfoldsglade samfunnet vårt en slik kraftig berøringsangst overfor en personlig kristen tro?
-
Fri til å tro?
Er du troende, kan du ha mindre sjanse for å bli kalt inn på jobbintervju. En del kristne føler seg stemplet som «mørkemann» hvis de forteller om troen sin, uansett hva de egentlig tror. Har rommet for hva det er «lov» å tro og mene blitt mindre?
-
Kos i kaoset
Julie Hjortland Valsø tuller gjerne med kaoset småbarnslivet fører med seg. Men hun har ikke alltid klart det. Etter at datteren ble født, bare gråt hun.
-
En ekstra mil
Thomas Hagen har aldri vært noe særlig glad i å løpe. 28. januar knyttet han allikevel skolissene og løp 37 kilometer – for å samle inn penger til FAbUs misjonsprosjekt SeeMe.
-
Om kunst og alkohol
Kunstneren Sverre Bjertnæs skulle skrive bok om alle bildene han og kona Hanna-Maria har på veggene hjemme. Da trengte også hans problematiske forhold til alkohol seg fram, selv om han ikke har rørt en dråpe på 12 år.
-
Fra ateist til kristen – om tro og fornuft
Det er en utbredt myte at tro, vitenskap og rasjonelle argumenter ikke hører sammen. Møt filosofene som ble overbevist om det motsatte.
-
Votter som varmer
Jørgen Johnsen (25) er soldat i Frelsesarmeen og har strikket siden han var seks år. Denne vinteren har han invitert sine mange strikkeglade følgere på Instagram og Facebook til å hjelpe de som trenger litt ekstra varme på kalde dager.
-
Gavepakke til jobbsøkere
Gode råd er dyre i jakten på en jobb, enten du er ny i landet eller koronapermittert. Men Frelsesarmeens samarbeid med jobbeksperter, har gitt resultater.
-
Akedag i sola
Gratis akebrettutleie, snø og sol fra skyfri himmel. Mer skal det ikke til før store og små samles rundt Frelsesarmeens bålpanne i Groruddalen.
-
Motedronning for bærekraft
Alexandra Joner (30) fikk se konsekvensene av ekstremt klesforbruk på nært hold da hun deltok i «Sløsesjokket» på NRK. Den tidligere impuls-handleren møter oss på Fretex for å finne gjenbrukte skatter og fortelle hva hun har lært.
-
Vil sikre alle lønn som fortjent
De jobber lange dager og sover på en madrass på et lager fordi det er bedre enn å bo på gata. Slike forhold vil Frelsesarmeen til livs.
-
Sterkt bekymret for streikerammede småbarn
Oppdatering 26.1: Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i streiken om overenskomst 453 og 536 i private og ideelle omsorgs-bedrifter og streiken avsluttes.
-
100 år: Fra barnekrybbe til familieboliger
For hundre år siden flyttet Frelsesarmeen en av sine barnekrybber til Grefsen i Oslo. Med tiden har behovene endret seg, tilbudet likeså. Hovedpoenget har alltid vært å stå til tjeneste for barn, mødre og familier.
-
Advent – et vindu til sjelen
Det er advent. Vi tenner lysene våre og venter på Guds Sønn som kom og som kommer. – Det er typisk at Gud tar de uventede veiene, sier Miriam Kjellgren.
-
Nøden øker – Norge rundt
Frelsesarmeen erfarer en kraftig økning i etterspørsel etter mat, klær – og omsorg.
-
På epleslang med Jobben
Suksessen fra i fjor fortsetter! Deltakerne fra Jobben tok med glede på seg innhøstingen av 25 tonn epler – på lovlig epleslang i private hager.
-
Underveis med De ti bud
Frelsesarmeen har startet sitt helt eget budbilfirma. Vi har blitt med De ti bud på jobb – alltid på farten mellom de som trenger dem.
-
Mobil mathjelp
Frelsesarmeens nye foodtruck har inntatt veiene, med god hjelp fra velvillige sponsorer. Nå kan Frelsesarmeens rusomsorg servere både varm og kald mat, selv om flere vanlige tilbud må holde stengt.
-
De uvurderlige
Frivillige i Frelsesarmeen kan bidra på nesten uendelig mange måter. Vi har snakket med fem av dem som velger å gi litt av tiden sin til Frelsesarmeen.
-
Sterke sammen
En løve med hengekøyer til utdeling, skapte mye glede i sommer. Siden Sammen Grønland ikke kunne holde åpent som vanlig på grunn av korona, fikk deltakerne overraskende besøk hjemme.
-
Utleie med mening
En trygg og varig bolig har fått ballen til å rulle mot et bedre liv for familien Saco. Frelsesarmeens prosjekt Familiebosatt ønsker flere utleieboliger i stor-Oslo og Stavanger, som kan gi familier en ny start.
-
"Hjemmebane" etter 15 år!
I årevis har gatefotballspillerne i Oslo manglet fast treningsplass. Dette ville Furuset IF gjøre noe med.
-
Firedobler ferietilbudet
Aldri før har så mange fått plass på Frelsesarmeens ferietilbud. Koronasituasjonen lukker noen dører, men åpner samtidig nye.
-
En fengslende jobb
I år er det hundre år siden Frelsesarmeen begynte å arbeide i norske fengsler. Møt tre av kapellanene som bidrar til at mennesker i isolasjon og krise slipper å gå alene.
-
Jonas Gahr Støre besøkte Frelsesarmeens matvogn på Elgsletta
Han tok en prat med både ansatte, frivillige og gjester om økt behov for mat og omsorg under koronakrisen.
-
Gir bort vann i krisetider
Da Frelsesarmeen fikk akutt behov for vann, var ikke Grans vonde å be.
-
Sår som ikke tar pause
Rusavhengige er en særlig utsatt gruppe ved koronasmitte. Gatehospitalet i Oslo tar imot de mest sårbare av dem.
-
Etablerer hjelpetelefon
Skal møte folks uro og spørsmål under koronakrisen
-
– Vær sammen!
Komiker Else Kåss Furuseth har mistet to av sine nærmeste i selvmord. I mange år bar hun en stor sekk med sorg og selvbebreidelse på ryggen. Ved å snakke om det vonde, har sekken blitt stadig lettere.
-
Har fått en sjanse til
Uten forvarsel fikk Maria Herikstad diagnosen blærekreft. Hva skjer når livet blir snudd om i løpet av en dag? Og hva skjer med troen?
-
BiJobben vant NM i honning
- Vi er utrolig stolte, deltakerne våre har jobbet hardt for å produsere Norges beste rørte honning, forteller regionleder i Frelsesarmeens rusomsorg, Frode Woldsund.
-
Refleksjonskurs
Dette kurset går over tre samlinger og gjør deg forberedt på rollen som mentor.
-
Tre rom og bestemor
Flyttingen til Løren ga de to småbarnsfamiliene et mye bedre sted å bo og en langt bedre hverdag. At de skulle få hver sin reservebestemor på kjøpet, hadde ingen drømt om.
KONTAKTINFO
-
Frelsesarmeens hovedkvarter
Kommandør T.I. Øgrims plass 4, Postboks 6866 St. Olavs plass, 0130 OsloTelefon: 22 99 85 00 -
Frelsesarmeen, Sentraldivisjonen
Nordre gate 25 A, 0551 OsloTelefon: 23 24 49 20Organisasjonsnr: 973 115 286Bankkonto: 3000.18.48492 -
Frelsesarmeen, Grünerløkka korps
Nordre gate 25, Postboks 2044 Grünerløkka, 0505 OsloTelefon: 22 35 53 75Organisasjonsnr: 974 127 792Bankkonto: 3000.30.66084Vippsnr: 78267 -
Frelsesarmeen, Handelskompaniet
Kommandør T.I. Øgrims pl 4, Postboks 6866, 0130 OsloTelefon: 22 99 85 00 -
Frelsesarmeens rusomsorg, region sør
Grønlandsleiret 30, Heimdalsgata 27 A, 0561 OsloTelefon: 23 21 09 60Organisasjonsnr: 989 301 195 -
Others AS
Kommandør T.I. Øgrims plass 4, Postboks 6866 St Olavs Plass, 0130 Oslo tlf: 22 99 85 00Organisasjonsnr: 979 336 721Vippsnr: 500604